Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 1.2. Механізм і стадії правового регулювання господарської діяльності

1.2. Механізм і стадії правового регулювання господарської діяльності

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
159

1.2. Механізм і стадії правового регулювання господарської діяльності

Як зазначалося, правове регулювання господарської діяльнос­ті — це дія права на відносини, що виникають у процесі госпо­дарської діяльності, за допомогою певних юридичних засобів, через систему яких ці відносини розвиваються в межах, визначе­них відповідними нормами права. Сукупність правових засобів, за допомогою яких поведінка суб'єктів господарювання приво­диться у відповідність до вимог і дозволів, що містяться в нормах права, називається механізмом правового регулювання підприєм­ницької діяльності.

З визначення поняття механізму правового регулювання гос­подарської діяльності випливає, що це явище комплексне, а тому визначимо його складові.

Норми права є основою механізму правового регулювання господарської діяльності. Адже саме з юридичних норм, їх змісту починається правовий вплив на відносини, що виникають у про­цесі господарської діяльності між суб'єктами господарювання і дер­жавою. Якість правового регулювання цієї діяльності залежить від того, якою мірою норми права враховують закономірності гос­подарських відносин, а також від рівня загальної і правової куль­тури законодавчого корпусу. Безпосереднім чинником виникнення правових норм є правотворча діяльність держави, що полягає у прийнятті, зміні або скасовуванні певних правових норм.

Правові відносини між суб'єктами господарювання, тобто такі, що відбуваються в межах, визначених нормами права. Нор­ми права, що регламентують господарські відносини, надають останнім юридичну форму — учасники господарської діяльності стають суб'єктами господарських правовідносин, що взаємо­пов'язані суб'єктивними правами та юридичними обов'язками. Отже, правові відносини — це форма, в якій визначена у правовій нормі модель поведінки суб'єктів господарювання.

-align: justify;">Акти реалізації прав і обов'язків — це дії суб'єктів госпо­дарської діяльності згідно з приписами правових норм. Реалізо­вуватися права і обов'язки можуть як у межах певних правовід­носин (наприклад, право найму працівників), так і у вигляді окремих актів (право суб'єкта розпоряджатися річчю, яка йому належить). На процес правового регулювання господарської діяль­ності завжди істотно впливають такі чинники, як законність, правосвідомість і правова культура.

Процес правового регулювання господарської діяльності скла­дається з кількох стадій.

Правова регламентація господарської діяльності. На цій стадії передбачається розробка правових норм як загальнообо­в'язкових правил поведінки при здійсненні господарської діяль­ності.

Виникнення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків — перехід від загальних приписів правових норм до конкретної моделі поведінки конкретних господарюючих суб'єктів.

Реалізація (фактичне застосування) суб'єктивних прав і юридичних обов'язків.

 

< Попередня   Наступна >