Головне меню

34.4. Правове регулювання енергопостачання

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
108

34.4. Правове регулювання енергопостачання

Правове положення, умови та зміст договорів енергопоста­чання регламентуються ст. 275 ГКУ, де, зокрема, зазначається: за договором енергопостачання енергопостачальне підприємст­во (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі — енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримува­тися передбаченого договором режиму її використання, а та­кож забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного облад­нання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлен­ня договору енергопостачання забороняється.

Предметом договору енергопостачання є окремі види енергії з найменуванням, передбаченим у державних стандартах або тех­нічних умовах.

Виробники і постачальники енергії, що займають монопольне становище, зокрема суб'єкти природних монополій, зобов'язані укласти договір енергопостачання на вимогу споживачів, які мають технічні засоби для одержання енергії. Розбіжності, що вини­кають при укладенні такого договору, врегульовуються відповід­но до вимог ГКУ.

Енергопостачальні підприємства інших, крім державної і ко­мунальної, форм власності можуть брати участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (ко­мунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами.

Господарський кодекс України визначає правові категорії, кіль­кість і якість енергії, строки, ціни та порядок розрахунків за договором енергопостачання. У ст. 276 ГКУ зазначається, що загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. Якщо енергія виділяється в рахунок замов­лення на державні потреби (ліміту), енергопостачальник не має права зменшувати абоненту цей ліміт без його згоди.

ustify;">Пропозиції абонента щодо кількості та видів енергії, строків її відпуску є пріоритетними за наявності виробничих можливос­тей у енергопостачальника.

Показники якості енергії узгоджуються сторонами на підставі державних стандартів або технічних умов шляхом погодження переліку (величини) показників, підтримання яких є обов'язком для сторін договору.

Строки постачання енергії встановлюються сторонами в дого­ворі виходячи, як правило, з необхідності забезпечення її ритміч­ного та безперебійного надходження абоненту. Основним обліко­вим періодом енергопостачання є декада з коригуванням обсягів протягом доби. Сторони можуть погоджувати постачання енергії протягом доби за годинами, а також час і тривалість максималь­них та мінімальних навантажень.

Кількість енергії, недоодержаної в попередні періоди з вини енергопостачальника, підлягає поповненню на вимогу абонента. Якщо енергію не вибрано абонентом або недоодержано ним для обігрівання у зв'язку зі сприятливими погодними умовами, по­повнення недоодержаної енергії здійснюється за погодженням сторін.

Розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть за­стосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що здійснюється за фактично відпущену енергію.

Якщо абонент має власне енергоджерело і відпускає енергію в мережі енергопостачальника, допускаються розрахунки за саль­до взаємно одержаної енергії.

Відповідні правила користування енергією регламентовані ст. 277 ГКУ.

Абоненти користуються енергією з додержанням правил ко­ристування енергією відповідного виду, що затверджуються Ка­бінетом Міністрів України.

Правилами можуть бути передбачені типові договори поста­чання окремих видів енергії.

Абонент має право відпускати енергію приєднаним до його мереж вторинним споживачам (субабонентам). У цьому разі суб-абоненти укладають договір енергопостачання з абонентом і ма­ють права та несуть обов'язки абонента, а абонент має права та несе обов'язки енергопостачальника.

Абонент зобов'язаний повідомити перелік субабонентів енер-гопостачальнику, який має право контролювати енергомережі і прилади субабонентів та контролювати додержання субабонен-тами правил користування енергією.

Відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом.

 

< Попередня   Наступна >