Головне меню

34.5. Правове регулювання біржової торгівлі

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
109

34.5. Правове регулювання біржової торгівлі

У ст. 278—282 ГКУ встановлено поняття товарної біржі та біржової діяльності, права і обов'язки товарної біржі та правила біржових торгів, правові умови створення та діяльності товар­них бірж, а також основні правила здійснення торговельно-бір­жової діяльності та прийнятими відповідно до ГКУ законами й іншими нормативно-правовими актами.

Торговельно-біржова діяльність має на меті організацію та регулювання торгівлі шляхом надання послуг суб'єктам госпо­дарювання у здійсненні ними торговельних операцій спеціально утвореною господарською організацією — товарною біржею.

Товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання, який надає послуги при укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує това­рообіг і сприяє пов'язаним з ним торговельним операціям.

Товарна біржа є юридичною особою, що діє на засадах само­врядування і господарської самостійності, має відокремлене май­но, самостійний баланс, рахунки в установах банку, печатку зі своїм найменуванням.

Товарна біржа створюється на основі добровільного об'єднан­ня заінтересованих суб'єктів господарювання. Засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також державні та кому­нальні підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів.

Заснування товарної біржі здійснюється шляхом укладення засновниками угоди, яка визначає порядок її створення, склад засновників, їх обов'язки, розмір і строки сплати пайових, всту­пних та періодичних внесків. Засновники сплачують пайовий внесок.

Товарна біржа діє н

а підставі статуту, який затверджується засновниками біржі.

Державна реєстрація товарної біржі здійснюється відповідно до вимог ст. 58 ГКУ (державна реєстрація суб'єктів господарю­вання).

Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку.

Згідно зі ст. 279 ГКУ товарна біржа здійснює свою діяльність за принципами рівноправності учасників біржових торгів, публіч­ного проведення біржових торгів, застосування вільних (ринко­вих) цін.

Права і обов'язки товарної біржі

Товарна біржа має право:

встановлювати відповідно до законодавства власні обов'язко­ві для всіх учасників торгів правила біржової торгівлі та бір­жового арбітражу;

встановлювати вступні та періодичні внески для членів біржі, розмір плати за послуги, що надаються біржею;

встановлювати і стягувати відповідно до статуту біржі плату за реєстрацію угод на біржі, а також санкції за порушення статуту біржі та біржових правил;

створювати підрозділи біржі та затверджувати положення про них;

засновувати арбітражні комісії для вирішення спорів у торго­вельних угодах;

розробляти з урахуванням державних стандартів власні стан­дарти і типові контракти;

укладати угоди з іншими біржами, мати своїх представників на біржах, у тому числі розташованих за межами України;

видавати біржові бюлетені, довідники та інші інформаційні й рекламні видання;

вирішувати інші передбачені законом питання. Згідно зі ст. 280 ГКУ товарна біржа зобов'язана:

створювати умови для біржової торгівлі;

регулювати біржові операції;

регулювати ціни на товари, що допускаються до обігу на біржі;

надавати членам і відвідувачам біржі організаційні, інформа­ційні та інші послуги;

забезпечувати збирання, обробку і розповсюдження інформа­ції, що стосується кон'юнктури ринку.

У ст. 281 ГКУ встановлюється, що правила біржової торгів­лі розробляються відповідно до законодавства і є основним доку­ментом, який регламентує порядок здійснення біржових опера­цій, ведення біржової торгівлі та розв'язання спорів з цих пи­тань. Правила біржової торгівлі затверджуються загальними збо­рами членів товарної біржі або уповноваженим ними органом.

Біржовими є торги, що публічно і гласно проводяться в тор­говельних залах біржі за участю членів біржі за товарами, допу­щеними до реалізації на біржі в порядку, встановленому прави­лами біржової торгівлі.

Біржові операції можуть здійснювати тільки члени біржі або брокери — громадяни, зареєстровані на біржі відповідно до її статуту для виконання доручень членів біржі, яких вони пред­ставляють, щодо здійснення біржових операцій.

Припинення товарної біржі відбувається за рішенням загаль­них зборів членів біржі, а також за рішенням суду у випадках, передбачених законом (ст. 282 ГКУ).

 

< Попередня   Наступна >