Головне меню

34.7. Інші види господарсько-торговельної діяльності

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
126

34.7. Інші види господарсько-торговельної діяльності

У ст. 293 ГКУ регулюються відносини міни (бартеру) у сфері господарювання.

За договором міни (бартеру) кожна зі сторін зобов'язується передати другій стороні у власність, повне господарське відання чи оперативне управління певний товар в обмін на інший товар.

Сторона договору вважається продавцем товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, який вона одержує взамін.

За погодженням сторін можлива грошова доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості, якщо це не суперечить законодавству.

Не може бути об'єктом міни (бартеру) майно, яке згідно із законодавством належить до основних фондів, становить державну або комунальну власність, якщо друга сторона договору міни (бар­теру) не є відповідно державним чи комунальним підприємством. Законодавством можуть встановлюватися також інші особливості здійснення бартерних (товарообмінних) операцій, пов'язаних з при­дбанням і використанням окремих видів майна, а також здійснен­ня таких операцій в окремих галузях господарювання.

До договору міни (бартеру) застосовуються правила, що регу­люють договори купівлі-продажу, поставки, контрактації, еле­менти яких містяться в договорі міни (бартеру), якщо це не суперечить законодавству і відповідає суті відносин сторін (ст. 293 ГКУ).

У ст. 294 ГКУ визначаються питання зберігання на товарно­му складі.

Товарним складом визнається організація, що зберігає това­ри і надає пов'язані зі зберіганням послуги на засадах підприєм­ницької діяльності.

Товарний склад є складом загального користування, якщо із закону, інших правових актів або виданого суб

'єктам господа­рювання дозволу (ліцензії) випливає, що він зобов'язаний при­ймати на зберігання товари від будь-якого товароволодільця.

Зберігання на товарному складі здійснюється за договором складського зберігання.

До регулювання відносин, що випливають зі зберігання това­рів за договором складського зберігання, застосовуються відпо­відні положення Цивільного кодексу України.

 

< Попередня   Наступна >