Головне меню
Головна Підручники Екологічне право Екологічне право § 3.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні раціонального природокористування

§ 3.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні раціонального природокористування

Екологічне право - Екологічне право
189

§ 3.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні раціонального природокористування

Органи внутрішніх справ відіграють значну роль у вирі­шенні завдань, що пов'язані з забезпеченням раціонального природокористування. Основним напрямом їхньої діяльності є зміцнення законності у цій сфері, про що вже йшлося, забез­печення принципу невідворотності відповідальності за скоєння злочинів та інших порушень екологічного законодавства. Дру­гим напрямом діяльності органів внутрішніх справ є забезпе­чення здійснення природокористувачами своїх прав і обов'яз­ків, усунення всіляких перешкод, які можуть заважати цьому, припинення незаконних дій посадових осіб і громадян, що по­рушують права природокористувачів. Це вимагає від праців­ників органів внутрішніх справ належного знання прав та обов'язків природокористувачів.

Природокористувачі мають право: використовувати при­родні ресурси з тією метою, з якою вони їм надані; викорис­товувати природні ресурси з іншою метою (побічне користу­вання); надавати природні ресурси за певних обставин у по­бічне користування іншим суб'єктам; запроваджувати різні обмеження для організацій і громадян; вимагати відновлення своїх порушених прав і відшкодування нанесених їм збитків.

Обов'язки природокористувачів полягають головним чи­ном у забезпеченні раціонального використання природних ресурсів, в їх належній охороні та відтворенні, обліку та ви­вченні, зобов'язанні не порушувати права й інтереси інших природокористувачів.

Захист прав і обов'язків природокористувачів буде здій­снюватись органами внутрішніх справ своєчасно і більш на­дійно, якщо їх працівники будуть добре обізнані з найбільш поширеними порушеннями в цій галузі, до яких, зокрема відносяться: псування земельних угідь, їх забруднення, нев­життя заходів щодо поліпшення земель, щодо боротьби з еро­зією ґрунт

ів, бур'янами та шкідниками сільськогосподарських культур; забруднення вод, їх засмічення і вичерпання; неза­конне вирубування та пошкодження дерев, порушення вимог пожежної безпеки в лісах, знищення або пошкодження лісо­вих культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, засмічення лісів побутовими відходами і покидь­ками; забруднення атмосферного повітря; незаконне заняття рибним та іншим добувним промислом.

Органи внутрішніх справ здійснюють контроль за правиль­ним використанням природних ресурсів усіма природокорис­тувачами. За необхідності вони затримують порушників, кон­фіскують знаряддя і об'єкти незаконного полювання, риболов­лі, притягують до адміністративної відповідальності, порушують кримінальні справи.

Дії органів внутрішніх справ щодо забезпечення раціо­нального природокористування визначаються нормативними актами про охорону земель, вод, лісів, атмосферного повітря, надр, тваринного світу, природно-заповідного фонду.

Третій напрям діяльності органів внутрішніх справ щодо забезпечення раціонального природокористування складає профілактична робота. Поширеними формами цієї роботи є організація рейдів, патрулювання, виставлення постів, пікетів, проведення обходів. Добре продумана організація і вміле проведення цих заходів сприяють запобіганню злочинів та ін­ших правопорушень у сфері природокористування.

Додає дієвості в цій галузі виявлення причин та умов, що призводять до правопорушень, внесення подання в різні ін­станції, пропаганда законодавства, присвяченого раціональ­ному природокористуванню, публічні обговорення і осудження фактів порушення прав природокористувачів.

Ефективність профілактичної діяльності органів внутрішніх справ зросте, якщо вони поєднають її з діяльністю інших при­родоохоронних органів і громадських організацій. Саме на цьому наголошується в наказах Міністерства внутрішніх справ України та інших відомчих нормативних актах.

Зрозуміло, що певне профілактичне значення мають і ті правові дії, які пов'язані з адміністративним примушенням в

галузі охорони природи: припинення екологічних правопору­шень, вилучення продукції незаконного полювання чи рибаль­ства, встановлення особистостей правопорушників або їх ви­явлення, затримання тощо.

Невідворотне притягнення до адміністративної відпові­дальності або застосування інших правомірних заходів до осіб, які скоїли адміністративні правопорушення в галузі при­родокористування, є застереженням для потенційних право­порушників екологічних правил і норм.

Четвертий напрям діяльності органів внутрішніх справ що­до забезпечення раціонального природокористування є їх дії щодо вдосконалення екологічного законодавства. Маючи юри­дичну освіту і будучи обізнаними з екологічним правом, спів­робітники органів внутрішніх справ у своїй повсякденній ро­боті виявляють прогалини у природоохоронному законодав­стві чи недоліки тих чи інших норм екологічного права, їх не­ефективність і не залишаються байдужими: свої узагальнення і пропозиції з цього приводу надсилають до органів влади будь-якого рівня і законотворчих органів.

Найактивніше органи внутрішніх справ можуть впливати на екологізацію нормативних актів місцевих органів влади і управління, оскільки вони працюють в одному адміністратив­но-територіальному полі. Є багато прикладів, коли за подан­ням органів внутрішніх справ, з ініціативи їх працівників прий­малися нові правові акти чи вносилися зміни до чинного за­конодавства, в тому числі і екологічного спрямування. Проте потенційні можливості органів внутрішніх справ, їх працівників впливати на вдосконалення екологічного законодавства знач­но більші і їх треба використовувати повною мірою.

Отже, діяльність органів внутрішніх справ щодо забезпе­чення раціонального природокористування проводиться в кількох самостійних напрямах. Це говорить щодо їхніх вели­ких можливостей позитивно впливати на вирішення зазначе­ної проблеми. Проте ці можливості ще не завжди і не всіма органами внутрішніх справ належним чином використовують­ся. Крім того, нерідко бракує взаємодії між апаратами міськ­райоргану внутрішніх справ у боротьбі з порушеннями в цій галузі. Вклад органів внутрішніх справ у забезпечення раціо­нального природокористування може значно зрости у зв'язку з поширенням практики створення в їх складі спеціалізованих підрозділів, завданням яких буде проведення боротьби з еко­логічними правопорушеннями.

 

< Попередня   Наступна >