Головне меню
Головна Підручники Екологічне право Екологічне право § 5.3. Діяльність органів внутрішніх справ щодо забезпечення управління у сфері екології

§ 5.3. Діяльність органів внутрішніх справ щодо забезпечення управління у сфері екології

Екологічне право - Екологічне право
193

§ 5.3. Діяльність органів внутрішніх справ щодо забезпечення управління у сфері екології

Діяльність органів внутрішніх справ щодо забезпечення управління у сфері екології обумовлюється їх правовим поло­женням, основними завданнями, обов'язками і наданими їм правами. Будучи складовою частиною системи органів дер­жавного управління, вони спроможні виконувати певною мі­рою функції як загальнодержавного, так і відомчого управлін­ня.

Місце і роль органів внутрішніх справ у системі державних органів, що здійснюють управління природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища, визнача­ються їх специфічними особливостями. Управлінські дії орга­нів внутрішніх справ здебільшого перебувають у площині за­хисту управлінських прав інших державних органів, а також у сфері зміцнення законності в екологічних відносинах. Конт­роль і нагляд за законністю використовуються органами внут­рішніх справ для запобігання, припинення і розкриття проти­правних дій у галузі природокористування і охорони природи.

Органам внутрішніх справ належить реагувати Відповід­ним чином як на незаконні управлінські дії в галузі екології, так і на бездіяльність державних органів і природокористувачів щодо вдосконалення природокористування і охорони нав­колишнього природного середовища.

Удосконалення правового регулювання екологічних відно­син — процес об'єктивний, обумовлений самим життям, але він відбуватиметься більш активно, якщо органи внутрішніх справ та інші природоохоронні органи будуть всебічно йому сприяти.

Потенційні можливості органів внутрішніх справ дозволя­ють їм більш предметне впливати на екологізацію управлін­ських нормативних актів і відповідних дій державного, відом­чого і внутрішньогосподарського характеру. Зокрема, вони могли б ініціювати узагальнення практи

ки реалізації екологіч­ного законодавства у відповідних сферах діяльності, удоско­налення методики зміцнення законності, здійснення інших функцій управління в галузі екології.

Сьогодні відбувається процес удосконалення державного управління в галузі природокористування і охорони природи:

значно оновилось екологічне законодавство, розширені права місцевих Рад щодо вирішення питань використання і охорони природи, створюються нові підрозділи природоохоронного призначення в складі органів внутрішніх справ тощо.

Водночас важливого значення набуває природоохоронна діяльність підприємств, установ і організацій, її змістом є пла­нування заходів щодо охорони природи, організація спеціаль­ної служби охорони природи, удосконалення техніки і техно­логії виробництва відповідно до екологічних вимог, моральне і матеріальне стимулювання цих робіт, виховання у працівни­ків підприємств почуття бережного ставлення до природи.

Важливо, щоб управління підприємствами, організаціями і установами все більше набирало екологічної спрямованості. Передбачається велика перебудова роботи підприємств з точки зору технології виробництва, яка негативно впливає на екологічне середовище. Крім того, завжди має бути науково обґрунтованим їх розташування, щоб вони змогли обмежити свій вплив на здоров'я мешканців міст і сіл.

Зрозуміло, що екологічною спрямованістю виробництва повинні займатися не тільки органи управління самих підпри­ємств, але й державні органи управління, в тому числі органи внутрішніх справ. Загальними зусиллями ця проблема буде вирішена швидше. Треба враховувати і те, що чинне законо­давство відкриває можливість для органів внутрішніх справ та інших природоохоронних органів діяти цілеспрямованіше і рі­шучіше проти тих, хто порушує екологічне законодавство, ак­тивно впливати на правопорушників, притягуючи їх до адмі­ністративної та кримінальної відповідальності.

Екологізація виробництва має стати першочерговою ме­тою і основною задачею всіх державних, кооперативних, гро­мадських підприємств, установ і організацій, їх посадових осіб, усіх громадян України.

Ефективність складного процесу управління у сфері еко­логії залежить від наявності людських, матеріальних, організа­ційних факторів та безлічі інших чинників, серед яких слід ви­ділити професіоналізм і сумлінність.

Ефективне управління неможливе без високого професіо­налізму, дисципліни, відповідальності, чіткої організації управ­лінських відносин, суворого виконання правил і процедур уп­равлінського процесу, неухильного дотримання принципів за­конності.

Діяльність органів внутрішніх справ спрямована на підви­щення ефективності управління у сфері екології. Це вимагає відповідної підготовки кадрів, які в них працюють.

 

< Попередня   Наступна >