Головне меню
Головна Підручники Екологічне право Екологічне право § 6.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні реалізації екологічного права

§ 6.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні реалізації екологічного права

Екологічне право - Екологічне право
180

§ 6.4. Роль органів внутрішніх справ у забезпеченні реалізації екологічного права

Вагомий вклад органів внутрішніх справ у реалізацію еко­логічного права обумовлюється багатогранними функціями цих органів. Працівники органів внутрішніх справ мають мож­ливість впливати на додержання вимог екологічного законо­давства при виконанні обов'язків з охорони громадського порядку, права власності, при забезпеченні охорони тих чи інших об'єктів природи, при застосуванні юридичної відпові­дальності за порушення екологічного законодавства, виконую­чи інші правоохоронні та природоохоронні дії. Отже, будь-яке законне реагування на порушення екологічного законодав­ства є внеском в реалізацію екологічного права.

Проте є напрями діяльності органів внутрішніх справ, які більше інших пов'язані з реалізацією екологічного права. До них належить передусім охорона громадського порядку. Саме при вирішенні цього завдання забезпечується поєднання за­гальної правослухняності громадян з додержанням вимог екологічного законодавства. В даному випадку реалізація екологічного права здійснюється в рамках охорони громад­ського порядку.

Відомо, що зміст всієї діяльності органів внутрішніх справ складає зміцнення законності.

Яким же чином зміцнення законності продукує реалізацію екологічного права? По-перше, зміцнення законності викли­кає повагу до екологічного закону та інших правових актів і норм у суб'єктів еколого-правових відносин, що складає ос­нову їх виконання.

По-друге, зміцнення законності вимагає глибоких знань чинного законодавства і уміння втілювати його в життя.

По-третє, зміцнення законності супроводжується удоско­наленням екологічного законодавства, його розвитком і онов­ленням, що значною мірою сприяє його реалізації.

xt-align: justify;">Саме тому зміцнення законності розглядається як важли­ва умова реалізації екологічного законодавства.

Органи внутрішніх справ відносяться до державних орга­нів, які застосовують юридичну відповідальність за порушення екологічного законодавства. Причому слід мати на увазі, що в одних випадках вони самі застосовують відповідальність у рамках прав, наданих їм законом, а в інших — надають до­помогу компетентним державним органам щодо притягнення до відповідальності порушників екологічного законодавства. В таких ситуаціях співробітники правоохоронних органів мають можливість вплинути на реалізацію екологічного законодав­ства.

У випадках притягнення винних осіб до відповідальності позитивну роль у плані забезпечення реалізації екологічного права відіграє невідворотність покарання. Воно застерігає по­тенційних правопорушників від невиконання приписів еколого-правових норм або їх порушення.

Органи внутрішніх справ, що входять до системи Міністер­ства внутрішніх справ України, виконують контрольно-нагля­дову функцію, тим самим мають добру нагоду вплинути на виконання вимог екологічного законодавства. Це, зокрема, слідчі апарати органів внутрішніх справ, органи пожежного нагляду, Державна автомобільна інспекція, дозвільна система.

За останні роки коло обов'язків органів внутрішніх справ у галузі охорони навколишнього природного середовища значно розширилося. Якщо раніше їх діяльність обмежувалася головним чином боротьбою з браконьєрством та порушенням правил мисливства та рибальства, то зараз природоохоронні функції органів внутрішніх справ поширені й на інші об'єкти природи. Вони беруть участь в охороні земель, вод, лісів, ат­мосферного повітря, тваринного світу, природно-заповідного фонду.

З розширенням обов'язків органів внутрішніх справ щодо охорони навколишнього природного середовища зростає їх можливість впливати на реалізацію екологічного права.

Значну частину своїх обов'язків щодо охорони природи органи внутрішніх справ виконують разом з іншими природо­охоронними органами, надаючи їм необхідну допомогу. При цьому вони також мають можливість сприяти забезпеченню реалізації екологічного законодавства.

З розвитком законодавства, його удосконаленням поліп­шуються умови для контролю за його виконанням. Саме тому кодифікація норм, спрямованих на охорону і раціональне ви­користання основних об'єктів природи, активізувала роботу органів внутрішніх справ по забезпеченню їх реалізації.

Всебічна участь органів внутрішніх справ у забезпеченні реалізації екологічного права є певним внеском у вирішення цієї актуальної проблеми. Однак це не означає, що викорис­тані всі можливості щодо забезпечення реалізації екологічно­го права.

Однією з таких можливостей є створення в складі облас­них, районних і міських органів внутрішніх справ спеціальних підрозділів для рішучої боротьби з екологічними злочинами і правопорушеннями. Такий захід передбачає Закон України | «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р., але обмежує їх створення на територіях, що постраждали від екологічного забруднення. Враховуючи те, що сьогодні практично вся територія України екологічно забруднена, спеціальні підрозділи мають ; створюватися в кожному з територіальних органів внутрішніх справ.

Природне середовище віднесено Законом України «Про міліцію» до найважливіших об'єктів, які повинна захищати мі­ліція від протиправних посягань. Це вимагає від міліції та ін­ших органів внутрішніх справ особливої уваги до питань реа­лізації екологічного законодавства, забезпечення охорони навколишнього природного середовища.

Реалізації екологічного законодавства сприяє профілак­тична діяльність органів внутрішніх справ. Для вирішення цього завдання ведеться загальна та індивідуальна профілак­тика екологічних правопорушень.

У рамках загальної профілактики органи внутрішніх справ ведуть активну еколого-правову пропаганду, сприяють право­вому вихованню громадян. Важливий метод при цьому — пе­реконання, спрямоване на вироблення у людей внутрішніх потреб і навичок правомірного поводження, додержання бук­ви і духу закону.

З метою запобігання екологічним правопорушенням орга­ни внутрішніх справ використовують й інші заходи: виявляють умови і причини порушень та усувають обставини, що сприяють їх вчиненню.

Індивідуальна профілактика екологічних правопорушень своїм об'єктом впливу має конкретні індивідуальності, які схильні до скоєння екологічних проступків і злочинів. Цей вид профілактики має справу з реально можливими правопоруш­никами екологічно-правових норм. Його метою є не допусти­ти, щоб можливість порушення таких норм стала реальністю.

Індивідуальна профілактична робота характеризується своєю результативністю, бо має свого адресата — конкрет­ного потенційного правопорушника. Тому співробітникам ор­ганів внутрішніх справ належить приділяти їй більше уваги.

 

< Попередня   Наступна >