Головне меню
Головна Підручники Екологічне право Екологічне право § 13.4. Охорона природно-заповідного фонду України в діяльності органів внутрішніх справ

§ 13.4. Охорона природно-заповідного фонду України в діяльності органів внутрішніх справ

Екологічне право - Екологічне право
192

§ 13.4. Охорона природно-заповідного фонду України в діяльності органів внутрішніх справ

Охорона природно-заповідного фонду України здійснюєть­ся органами внутрішніх справ на підставі вимог чинного за­конодавства, згідно з якими природно-заповідний фонд розглядається як національне надбання, щодо якого встановлю­ються особливий режим охорони, відтворення і використання. Органи внутрішніх справ беруть участь в охороні тих чи інших об'єктів природи чи природних комплексів у різних формах:

а) безпосередньо вживають заходи щодо охорони природи;

б) надають допомогу іншим органам у здійсненні охорони відповідних об'єктів природи;

в) запобігають, припиняють і розкривають злочини в га­лузі екології;

г) виявляють причини і умови, що обумовлюють екологічні правопорушення, а також вживають заходів щодо їх усунення;

д) проводять профілактичну природоохоронну роботу.

Зазначені форми природоохоронної діяльності органів внутрішніх справ притаманні й охороні природно-заповідного фонду. Природоохоронні заходи співробітників міліції здебіль­шого пов'язані з забезпеченням громадського порядку на те­риторіях та об'єктах згаданого фонду. Важливе місце в цьому напрямі посідає їх сприяння службам охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду, до яких входять керів­ники адміністрацій природних та біосферних заповідників, на­ціональних природних та регіональних ландшафтних парків, ботанічних садів, дендрологічних та зоологічних парків загаль­но державного значення, працівники охорони, а також інших підрозділів цих адміністрацій.

Поєднання зусиль органів внутрішніх справ з зусиллями державних і громадських організацій посилює охорону при­родно-заповідного фо

нду, надає їй предметності і чинності. Таке співробітництво полягає в розробці спільних заходів що­до дотримання основних вимог, передбачених для режиму заповідників, національних природних парків, заказників, за­повідних урочищ, ботанічних садів та інших складових частин природно-заповідного фонду України.

Необхідно враховувати й те, що правопорушення в галузі охорони природно-заповідного фонду нерідко бувають пов'язані з хуліганськими діями, посяганням на життя і здо­ров'я працівників державних органів або представників гро­мадськості. У таких випадках обов'язково повинна втручатися міліція.

Увагу органів внутрішніх справ до охорони природно-за­повідного фонду посилює прийняття перспективно­го розвитку заповідної справи в Україні. Вона передбачає систему заходів, спрямованих на збереження унікальних і ти­пових ландшафтів, інших природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу, підвищення ролі заповідних те­риторій у розробці наукових основ раціонального природоко­ристування та охорони природи.

Юридичне забезпечення розвитку заповідної справи пе­редбачає, зокрема, посилення адміністративної, кримінальної і матеріальної відповідальності за порушення режиму заповідних територій та вдосконалення механізму накладання відповідних стягнень.

Органи внутрішніх справ сприяють охороні природно-заповідного фонду і тим, що вносять пропозиції до відповідних ; державних органів про припинення, зупинення чи обмеження І будь-якої діяльності, яка порушує вимоги законодавства про г цей фонд.

Згідно з Законом України «Про природно-заповідний фонд України» цей фонд охороняється як національне над­бання. Це зобов'язує органи внутрішніх справ бути особливо ; вимогливими до виконання норм екологічного права, спрямованих на охорону природно-заповідного фонду.

У своїй природоохоронній діяльності працівники органів внутрішніх справ враховують те, що сьогодні особливого значення набувають забезпечення природного розвитку основних екологічних процесів, збереження унікальних екологічних систем, усього різноманіття генетичних ресурсів біосфери, які нині перебувають під загрозою знищення через надмірну екс­плуатацію природних ресурсів.

Велику тривогу викликає стан справ зі збереженням ге­нофонду рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зник­нення, видів тварин і рослин. До другого видання Червоної книги України занесено 381 вид тварин, 531 вид рослин. По­рівняно з першим виданням (1976 р.) кількість видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, збільшилася майже в чотири рази.

Турботу органів внутрішніх справ складає і здійснення протипожежних заходів в межах територій та об'єктів природ­но-заповідного фонду України. Отже, охорону природно-заповідного фонду покликані здійснювати всі підрозділи і служби системи Міністерства внутрішніх справ.

Головне полягає в тому, щоб працівники органів внутріш­ніх справ не залишались байдужими до виконання всіма суб'єктами екологічних правовідносин вимог законодавства про природно-заповідний фонд України. Мова йде не тільки про ті чи інші заборони, а й про певні дозволи. Вони теж мають здійснюватись тільки в рамках закону.

Стаття 9 Закону України «Про природно-заповідний фонд» України дозволяє, наприклад, вести заготівлю дереви­ни, лікарських та інших рослин, їх плодів, сіна, випасання ху­доби, мисливство, рибальство та інші види використання за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об'єктів природно-заповідного фонду встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів та окремих об'єктів.

Зрозуміло, що передбачений дозвіл має здійснюватись тільки у рамках ст. 9, яка чітко обумовлює проведення пев­них видів природокористування в межах природно-заповідно­го фонду.

Органам внутрішніх справ належить посилювати й удоско­налювати роботу щодо охорони природно-заповідного фонду. Адже Україна розглядає свій природно-заповідний фонд як складову частину світової системи природних територій та об'єктів, що перебувають під особливою охороною. Вона бере участь у міжнародному співробітництві в галузі охорони й ви­користання територій та об'єктів природно-заповідного фонду на основі багатосторонніх та двосторонніх міжнародних угод. Тому стан охорони власного природно-заповідного фонду по­винен відповідати кращим міжнародним зразкам.

Особливо посилює увагу до охорони природно-заповідно­го фонду прийняття Закону України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі Украї­ни на 2000—2015 роки», який значно розширив мережу об'єктів природно-заповідного фонду, підвищив їх екологічне Значення.

Для забезпечення реалізації Програми передбачається прийняття законодавчих актів, спрямованих на вдосконален­ня механізму, пов'язаного з охороною та відтворенням при­родних ландшафтів та збереженням біологічного різноманіття»

З метою посилення відповідальності за порушення вимог законодавства з питань охорони, використання та відтворен­ня ландшафтного різноманіття передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Прийняття органами внутрішніх справ активної участі в удосконаленні відповідного законодавства сприятиме поси­ленню охорони природно-заповідного фонду, його раціональ­ному використанню.

 

< Попередня   Наступна >