Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 3. Використання судової бухгалтерії в юридичній практиці

§ 3. Використання судової бухгалтерії в юридичній практиці

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
139

§ 3. Використання судової бухгалтерії в юридичній практиці

У юридичній та правоохоронній практиці, особливо під час розслідувань та судових розглядів кримінальних справ про розкрадання державної і колективної власності, поса­дових, господарських та економічних злочинів, доводить­ся вирішувати також і питання, пов’язані з бухгалтерським обліком, економікою та технологією виробництва, товаро­знавством тощо.

Практика свідчить, що дуже часто сліди таких злочинів, навіть найретельніше спланованих і продуманих, залиша­ються в документах бухгалтерського обліку, планових і нор­мативних документах, технологічних процесах, споживчих якостях виготовленої продукції. Відтак вони стають пред­метом наукового зацікавлення й вивчення з метою не тільки знешкодження й розкриття подібних злочинів, а й запобі­гання їх. Ось чому дуже важливим і ефективним складни­ком професіональної компетенції юриста у площині успіш­ного вирішення таких питань є знання основ бухгалтер­ського обліку та економічного аналізу, використання можливостей документального аналізу, вміння правильно і вчасно призначати документальні ревізії, судово-бухгал­терські, планово-економічні, комплексні та інші експерти­зи, аналізувати результати інвентаризацій, ревізій, експер­тиз та використовувати економічну інформацію. Усі ці та інші питання розглядає і вивчає спеціальна дисципліна — судова бухгалтерія.

Фаховий професіоналізм потребує від юристів застосу­вання різноманітних джерел і об’єктів інформації з різних галузей знання (економіки, товарознавства, технології ви­робництва, бухгалтерського обліку). Наприклад, юрист, який працює на підприємстві, має постійно вирішувати бухгалтерські питання під час оформлення претензійно-позов­них документів, стягнення дебіторської заборгованості, бе­ручи участь в інвентаризаціях та ревізіях. Слідчий, суддя, адвокат, прокурор повинні розуміт

ися на типових характе­ристиках злочинної діяльності у відповідних галузях гос­подарства (що дає змогу виявляти механізм створення слідів у обліковій, нормативній, плановій, технологічній інфор­мації), пізнавати й розуміти можливості використання фа­хових економічних, бухгалтерських та інших знань у кри­мінальному й цивільному процесах. Судова бухгалтерія, активно використовуючи такі знання, максимально набли­жує їх до потреб конкретної юридичної практики.

 

< Попередня   Наступна >