Головне меню

§ 2. Методи документального аналізу

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
96

§ 2. Методи документального аналізу

Методи дослідження документів, застосовувані в доку­ментальному аналізі, відрізняються за своїм змістом, фор­мами здійснення, об’єктом, предметом і завданнями до­слідження, колом об’єктів перевірки, сферою застосування та іншими ознаками. З погляду змісту методи досліджен­ня полягають в огляді документів, їхньому вивченні в різноманітних аспектах, контрольних підрахунках, у по­рівняльному і порівняному аналізі, здійсненні облікових записів. Окремі методи дослідження документів мають особливу форму застосування (наприклад, у разі зустріч­ної перевірки, відновлення кількісно-сумового обліку). Мають свої особливості також методи дослідження доку­ментів окремих видів або таких, що відображують різно­манітні операції, факти, дії.

Виходячи з кола об’єктів перевірки, виділяють методи дослідження одного або кількох документів. За ознакою повноти охоплення документів, що відображують од­норідні операції, розрізняють методи суцільної і вибірко­вої перевірки. За сферою застосування методи досліджен­ня документів діляться на загальні та приватні. Загальні методи вживаються для перевірки документів у всіх галу­зях економіки, у всіх сферах діяльності підприємств, уста­нов, організацій. Методи менш загальні застосовуються в окремих галузях економіки, на окремих ділянках. Приватні методи слугують для перевірки окремих видів документів або документів, що відображують типові операції. Спів­відношення між загальними і приватними методами є спів­відношенням загального, особливого й окремого. Вибір ме­тодів, вартих детальної уваги, ґрунтується на змістові зав­дань, які вирішуються з допомогою кожного окремого методу. Треба зазначити, що методи дослідження доку­ментів, які виділяються за тими або іншими ознаками, пе­ребувають у тісному взаємозв’язку. Одні з них можуть місти­ти в собі елементи інших методів, бути різноманітними за змістом, але мати

загальні об’єкти дослідження, предмет перевірки тощо.

Багато методів документального аналізу, що не станов­лять особливої складності, частково використовуються слідчими в процесі розслідування злочинів. Проте повною мірою вони доступні лише кваліфікованим фахівцям з відпо­відних галузей знань. У багатьох випадках достовірне вста­новлення фактів досягається лише шляхом використання цілого комплексу методів документального аналізу.

 

< Попередня   Наступна >