Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 3. Методи формально-правової перевірки документів

§ 3. Методи формально-правової перевірки документів

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
126

§ 3. Методи формально-правової перевірки документів

1. Перевірка дотримання правил складання й оформлен­ня документів. У кожній організації, на кожній ділянці її діяльності діють певні правила ведення документації. Одні з них є загальними для всіх організацій, інші мають силу в межах окремого відомства. Встановлюваний правилами порядок слугує не тільки виконанню виробничих і госпо­дарських завдань, а й створює умови, що перешкоджають вчиненню зловживань і злочинів.

Важливе значення, наприклад, мають вимоги, що стосу­ються дотримання встановленої форми документів, поряд­ку їх заповнення, наявності виправдальних документів щодо їхнього ведення тощо. Для деяких видів запровадже­но типові форми, бланки суворої звітності. У сфері бухгал­терського обліку діє спеціальне Положення про докумен­тальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, за­тверджене наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року № 88. Детальніше вимоги до доку­ментів, що є підставою для записів у бухгалтерському об­ліку, розглянуті вище в параграфі «Документація і її роль у розслідуванні злочинів».

Порушення правил упорядкування та оформлення доку­ментів мають найрізноманітніший характер і відбуваються з різних причин, зокрема нерідко й у злочинних цілях. Звідси перевірка документів на предмет дотримання правил, про які йдеться, дає можливість виявляти не тільки пору­шення, а й приховані за ними зловживання.

2. Перевірка істинності документа і реквізитів, що містяться в ньому. Ця перевірка проводиться з метою вияв­лення фактів матеріальної підробки доступними засобами. До числа таких засобів насамперед належить огляд доку­ментів. З його допомогою можна виявити сліди підклейки, підчищення, травлення, дописок та іншого втручання в за­писи. Особливу увагу варто звертати на відтиски штампів і печаток. Їхня нез

вична форма, різний розмір тих самих знаків, неправильний текст і інші ознаки можуть вказува­ти на підробку. Має значення зовнішній вигляд документа, папір, на якому він виконаний, форма бланка, барвник, яким зроблено записи (чорнило, паста, графіт олівця), колір барвника та інше.

Часто підробка встановлюється за особливостями почер­ку та особових підписів, що можуть істотно відрізнятися у одних і тих самих або різних документах. У разі виявлення документів, щодо істинності яких є сумніви, треба звірити підписи на сумнівних документах із підписами тих самих осіб на інших документах, а також застосувати методи пе­ревірки відображених у документах обставин на предмет їхньої ідентичності.

Огляд документів з метою виявлення підробки поєднуєть­ся з перевіркою дотримання правил складання та оформлен­ня документів. Розглядаючи документ, необхідно зважати на дотримання правильності його форми, наявність необхі­дних реквізитів, спосіб виконання записів тощо. У разі ви­явлення виправлення в документі перевіряється їхня при­пустимість у подібних документах (наприклад у касових ор­дерах та деяких інших документах робити виправлення заборонено), а також чи зроблено відповідні обумовлення, чи правильно оформлено виправлення (існують правила виправлення помилок у бухгалтерських документах).

Порушення встановлених правил у багатьох випадках бувають пов’язані з підробкою документів; можливість такої підробки встановлюється, зокрема, шляхом перевірки відображених у документі операцій в дійсності. Можуть бути застосовані також інші прийоми виявлення підробки за формальними ознаками — наприклад, зіставлення різних примірників одного документа, копії документа з оригіна­лом, перевірка номера документа в книзі реєстрації тощо.

Рахункова перевірка. Її мета полягає в з’ясуванні пра­вильності зроблених у документах підрахунків підсумкових сум, нарахування відсотків, множення кількісних показ­ників на ціннісні тощо. Рахункова перевірка дає змогу ви­являти випадки розкрадань шляхом завищення результатів у горизонтальних і вертикальних графах платіжних відо­мостей та інших документів, неправильного підрахунку відсоткового вмісту сировини і продукції різних сортів та відходів у партіях товарів, установлювати розмір заподія­ного збитку тощо.

Нормативна перевірка. З допомогою цього методу пе­ревіряється правильність застосування в документах цін, розцінок, розміру податків, відсотка накладних витрат, планових накопичень, норм трудових витрат, природного збитку, витрат сировини і матеріалів, виходу продукції, а також відповідність продукції стандартам і технічним умо­вам, дотримання інших нормативів.

Порушення нормативів може бути ознакою різноманіт­них зловживань; встановлення таких порушень дає підста­ви для перевірки їхніх причин, з’ясування їхнього справж­нього характеру, визначення наслідків.

5. Перевірка відповідності відображених у документах операцій (дій) установленим правилам. Вона дає змогу з’я­сувати правомірність різноманітних виробничих, госпо­дарських та інших операцій і дій, виявити факти порушень правил (наприклад, видачу заробітної плати іншій особі без доручення, незаконний залік пересортування товарів, що мало місце в різні періоди, передачу цінностей іншій мате­ріально відповідальній особі без проведення інвентаризації, перевищення ліміту залишків готівки в касі, надання дер­жавного майна в оренду без попередньої його інвентаризації тощо).

Характер порушень визначає розмір масштабу пере­вірки з метою встановити, чи не пов’язані порушення з роз­краданням майна, спробами приховати недостачі або над­лишки цінностей, хабарництвом або іншими зловживан­нями.

 

< Попередня   Наступна >