Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник ГЛАВА 8 Фінансовий моніторинг як сукупність заходів запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом // § 1. Суть фінансового моніторингу

ГЛАВА 8 Фінансовий моніторинг як сукупність заходів запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом // § 1. Суть фінансового моніторингу

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
44

ГЛАВА 8

Фінансовий моніторинг як сукупність заходів запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом

§ 1. Суть фінансового моніторингу

Фінансовий моніторинг — це сукупність заходів з аналі­зу інформації щодо фінансових операцій, а також заходів із перевірки такої інформації відповідно до законодавства України.

Фінансова операція — це будь-яка операція, пов’язана зі здійсненням або забезпеченням платежу з допомогою суб’єкта первинного фінансового моніторингу, зокрема:

внесення або зняття депозиту (внеску, вкладу);

переказ грошей з рахунку на рахунок;

обмін валюти;

надання послуг з випуску, купівлі або продажу цінних паперів та інших фінансових активів;

надання або отримання позики або кредиту;

страхування (перестрахування);

надання фінансових гарантій та зобов’язань;

довірче управління портфелем цінних паперів;

фінансовий лізинг;

здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюджен­ня ) державної та іншої грошової лотереї;

надання послуг з випуску, купівлі, продажу і обслуго­вування чеків, векселів, платіжних карток, грошових по­штових переводів та інших платіжних інструментів; від­криття рахунків.

В умовах поширення тіньової економіки в Україні відми­вання коштів злочинного походження стало загальнодер­жавною проблемою. Про це свідчить ухвалення Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відми­ванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» від 28 лис­топада 2002 р., зміни до ст. 209 КК України. Вчені зазнача­ють, що завуальовані під легітимні тіньові фінансово-гос­подарські операції набувають форм прямого продовження криміногенних, але не криміналізованих (не введених у кримінальний за

кон) економічних відносин.

Відповідно до зазначеного вище Закону з метою регулю­вання відносин у сфері запобігання та протидії запроваджен­ню в легальний обіг доходів, одержаних злочинним шляхом, передбачено обов’язковий фінансовий моніторинг.

Обов’язковий фінансовий моніторинг — це сукупність заходів спеціально уповноваженого органу виконавчої вла­ди з питань фінансового моніторингу з аналізу інформацій щодо фінансових операцій, що надається суб’єктами пер­винного фінансового моніторингу, а також заходів з пере­вірки такої інформації згідно із законодавством України.

Внутрішній фінансовий моніторинг — це діяльність суб’єктів первинного фінансового моніторингу з виявлення фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінан­совому моніторингу, та інших фінансових операцій, що мо­жуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів.

 

< Попередня   Наступна >