Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 5. Відповідальність суб’єктів фінансового моніторингу

§ 5. Відповідальність суб’єктів фінансового моніторингу

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
136

§ 5. Відповідальність суб’єктів фінансового моніторингу

Особи, винні у порушенні вимог закону, несуть кримі­нальну, адміністративну та цивільно-правову відпові­дальність. Вони також можуть бути позбавлені права про­водити певні види діяльності згідно із законодавством.

Юридичні особи, які здійснюють фінансові операції з легалізації (відмивання) доходів і фінансування тероризму, можуть бути ліквідовані за рішенням суду.

У разі невиконання (неналежного виконання) суб’єктом первинного фінансового моніторингу вимог закону до ньо­го у встановленому порядку може застосовуватися штраф у розмірі до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян. У разі незгоди сплатити штраф рішення про накладання штрафу чи його відмову приймається судом за поданням органу, що регулює діяльність суб’єкта первин­ного фінансового моніторингу та надає ліцензії або інший спеціальний дозвіл.

Неодноразове порушення суб’єктами первинного фінан­сового моніторингу вимог закону тягне за собою за рішен­ням суду обмеження, тимчасове припинення дії та позбав­лення ліцензії чи іншого спеціального дозволу на право про­вадження певних видів діяльності в порядку, встановленому законодавством.

За рішенням суду доходи підлягають конфіскації на ко­ристь держави або повертаються їхньому власнику, чиї пра­ва чи законні інтереси були порушені, або відшкодовується їхня вартість.

Угоди, спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів і фінансування тероризму, визнаються недійсними в установ­леному законом порядку.

Суб’єкти фінансового моніторингу, їхні посадові особи та інші працівники не несуть відповідальності за шкоду, запо­діяну юридичним і фізичним особам, у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків під час

проведення фінансового моніторингу, якщо вони діяли у межах завдань, обов’язків та у спосіб, що передбачені Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних зло­чинним шляхом».

Шкода, заподіяна юридичній або фізичній особі незакон­ними діями державних органів унаслідок проведення ними заходів протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінан­суванню тероризму, відшкодовується з Державного бюдже­ту України.

 

< Попередня   Наступна >