Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник ГЛАВА 9 Участь фахівця-бухгалтера у слідчих (судових) діях

ГЛАВА 9 Участь фахівця-бухгалтера у слідчих (судових) діях

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
44

ГЛАВА 9

Участь фахівця-бухгалтера у слідчих (судових) діях

Порівняно простим аспектом використання фахових еко­номічних та бухгалтерських знань у кримінальному процесі є участь фахівця в слідчих (судових) діях.

Фахівець-бухгалтер — це особа, яка розуміється в галузі бухгалтерського обліку, запрошена для участі у проведенні слідчих і судових дій як консультант або технічний по­мічник органів дізнання, слідства і суду.

Участь фахівця у слідчих діях передбачена ст. 1281 КПК. Право виклику судом фахівця для участі в судовому роз­гляді — ст. 2701 КПК.

Участь фахівця-бухгалтера у слідчих і судових діях по­трібна для виявлення, збирання, огляду бухгалтерських до­кументів, вирішення питань довідкового характеру, а також у тому разі, коли з допомогою фахівця-бухгалтера, не при­значаючи ревізії, можна зібрати необхідні матеріали для при­значення судово-бухгалтерської експертизи та додаткові ма­теріали для неї.

Документи бухгалтерського обліку як засіб фіксації різноманітних господарських операцій, перебуваючи на збе­ріганні у відповідних організаціях і установах, можуть бути з часом втрачені. У цих випадках виникає потреба в допо­мозі фахівця-бухгалтера: його участь у вчасному огляді і вилученні документів дозволяє запобігти можливому зни­щенню документів або внесенню до них змін з метою прихо­вання слідів злочину. Фахівець-бухгалтер також дає реко­мендації слідчому щодо методу вилучення й умов зберіган­ня документів.

Практична допомога фахівця-бухгалтера під час огляду, обшуку та вилучення документів полягає у вирішенні такої групи питань:

— які саме бухгалтерські документи і рахункові реєстри можуть містити відомості, необхідні для аналізу відповід­н

их господарських операцій;

— де саме можуть зберігатися першотвори названих до­кументів, другі примірники їх, копії тощо.

Під час огляду окремих документів фахівець-бухгалтер звертає вагу слідчого на ту частину документа, що має зна­чення для справи, застерігає від неправильного добору або незалучення до справи необхідних документів. Відмова від участі фахівців-бухгалтерів або економістів у огляді та вилученні документів часто призводить до того, що вже в процесі проведення ревізії та експертизи слідчі змушені звертатися з клопотаннями про надання тих або інших об­лікових документів, необхідних для ревізора або експерта-бухгалтера.

Крім того, слідчий, вивчаючи з допомогою фахівця-бухгалтера документи і знайомлячись з їхнім змістом, одержує оперативну інформацію про стан справ на підприємстві або установі, зокрема таких, як показники виконання плану, стан обліку і звітності тощо.

З метою проведення огляду і вилучення документів слідчий завчасно повідомляє фахівцеві-бухгалтеру деякі свідчення, що дає йому згоду підготуватися до проведення цих дій. Наприклад, фахівцеві необхідно знати, до якої га­лузі народного господарства належить підприємство або установа, де передбачена слідча дія, форму бухгалтерсько­го обліку, заведену на даному підприємстві, особливості об­ліку та звітності, приблизний обсяг документів, порядок документування і документообігу, термін господарської діяльності та коло осіб, що охоплюються слідчою дією.

Участь фахівця-бухгалтера у виявленні та вилученні не­обхідних документів важлива ще й тому, що часто праців­ники за розрахунками бувають зацікавлені в результатах слідства.

Велику допомогу надає спеціаліст слідчому й під час огляду вже наявних у його розпорядженні документів. По-перше, він допомагає відібрати потрібні документи. По-дру­ге, при огляді окремих документів спеціаліст звертає увагу слідчого на ту частину їхнього змісту, яка має значення для справи і допомагає правильно зафіксувати це в протоколі огляду.

Важливе значення має також знання фахівцем відповід­ної термінології (точний зміст спеціальних термінів, назви документів та різноманітних їхніх форм), що нерідко буває необхідним під час огляду, вилучення та обшуків.

Допомога фахівця може бути необхідною також у разі встановлення значення окремих документів, що вилучають­ся або їхніх частин.

Слідча і судова практика свідчить, що інколи злочинці знищують або приховують зумисно перекручені облікові та звітні документи з метою завуалювання слідів злочину. У такому разі слідчий, установивши за наявною в архіві підприємства або установи номенклатурою документів відсутність тих або інших із них, повинен запропонувати по­садовим особам, відповідальним за їх збереження, видати ці документи, а якщо вони видані не будуть, зробити обшук. Обшук може бути проведений у бухгалтерії або плановому відділі, а також у квартирі обвинувачуваного або підозрюва­ного. Фахівець звертає увагу слідчого на документи, щодо достовірності яких є сумнів. При цьому він користується ме­тодикою визначення достовірності документів (див. табл. 10).

Вчасне проведення огляду, обшуку та вилучення доку­ментів значною мірою забезпечує повне і швидке розсліду­вання злочину. Необґрунтоване відкладання цих слідчих дій ускладнює розслідування і знижує його ефективність.

Надавати ефективну допомогу у проведенні цих слідчих дій може лише висококваліфікований фахівець, який доб­ре інформований про способи розкрадання і вуалювання їх в обліку, знайомий із методикою зазначеної категорії справ та основами процесуального права, вільно орієнтується в масі документів і знає вагу того або іншого документа для розслідування взагалі та для експертного дослідження зок­рема. Обов’язковим для нього є знання методики проведен­ня ревізії, судово-бухгалтерської експертизи та їхніх мож­ливостей.

Як фахівець до слідства або судочинства може бути залу­чена будь-яка особа, не зацікавлена у ході справи. Такою особою може бути і співробітник експертної установи.

Виклик слідчим фахівця є обов’язковим для керівника підприємства, установи чи організації, де той працює.

Фахівець зобов’язаний: з’явитися на виклик; брати участь у проведенні слідчої дії, використовуючи свої фахові знання і навики для сприяння слідчому у виявленні, закрі-

Таблиця 10

пленні та вилученні доказів; звертати увагу слідчого на об­ставини, пов’язані з виявленням та закріпленням доказів; давати пояснення щодо фахових питань, які виникають у ході проведення слідчої дії.

Фахівець має право: звертатися з дозволу слідчого із за­питаннями до осіб, які беруть участь у проведенні слідчої дії; робити заяви, пов’язані з виявленням, закріпленням і вилученням доказів. Фахівець за наявності відповідних підстав має право на забезпечення безпеки шляхом засто­сування заходів, передбачених законами України.

Перед початком слідчої дії, в якій бере участь фахівець, слідчий пересвідчується в особі та компетентності спеціалі­ста, з’ясовує наявність його стосунків з обвинуваченим і потерпілим, пояснює фахівцеві його права та обов’язки. Про виконання слідчим цих вимог зазначається у протоколі слідчої дії.

У разі відмови або ухилення фахівця від виконання своїх обов’язків слідчий сповіщає про це адміністрацію підприє­мства, установи чи організації за місцем роботи фахівця або громадську організацію для відповідного реагування.

У ролі фахівця не може виступати представник органі­зації, що контролює діяльність підприємства, у якому мав місце злочин.

Про участь фахівця у слідчій дії слідчим робиться відпо­відна оцінка в протоколі слідчої дії. Фахівець має право до­лучати до протоколу заяви, пов’язані з виявленням, закрі­пленням і вилученням доказів, за винятком загальних су­джень і міркувань.

На практиці іноді допускається перевищення компе­тенції фахівця, коли слідчий у протоколі слідчої дії запи­сує думки спеціаліста, що оцінює ті або інші матеріали, предмети, вказує на їхній зміст, допомагає правильно зафі­ксувати місце виявлення документів, перебування їх у відповідних папках, підшивках; так приєднуються компе­тенції фахівця та експерта.

Слідчий (суд) може залучити фахівця для консультації під час упорядкування постанов про призначення бухгалтерсь­кої або планово-економічної експертиз, особливо під час фор­мулювання питань, що передаються для вирішення експер­ту. Така діяльність не має процесуального характеру.

Консультація фахівця-бухгалтера часто буває необхідна слідчому або судові для того, щоб зрозуміти деякі загальні питання. Зокрема для з’ясування документообігу в певній організації, характеру і специфіки документального офор­млення та відображення в обліку досліджуваних у справі господарських операцій.

Крім того, фахівець може надати істотну допомогу слідчо­му в підготуванні до допиту обвинувачуваного або свідка, який є працівником обліку або матеріально відповідальною особою. Це випливає з того, що такі обвинувачувані добре знайомі з інструкціями і правилами бухгалтерського обліку та особливостями його ведення у відповідній галузі народ­ного господарства і, передбачаючи недостатню проінформованість слідчого у цих питаннях, можуть завести слідство на хибний шлях.

Слідчий і суд нерідко потребують відповідних консуль­тацій щодо питань довідкового характеру, які не вимагають проведення експертного дослідження. Як правило, це такі:

про законність зарахування («перекриття») недостачі, виявленої в одному інвентаризаційному періоді, надлишка­ми, виявленими в іншому періоді;

про порядок відображення в бухгалтерському обліку продажу товарів у кредит;

про порядок проведення інвентаризації;

про порядок розподілу обов’язків між робітниками бухгалтерії;

про порядок списання стягнення сум з певних посадо­вих осіб.

 

< Попередня   Наступна >