Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування § 7. Наукова організація управлінської праці в органах державної влади і місцевого самоврядування, її основні вимоги

§ 7. Наукова організація управлінської праці в органах державної влади і місцевого самоврядування, її основні вимоги

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
246

§ 7. Наукова організація управлінської праці в органах державної влади і місцевого самоврядування, її основні вимоги

Зростання масштабів і ускладнення завдань управління нині потре­бують всебічного посилення чіткості, злагодженості, культури в роботі всього державного апарату, подальшої раціоналізації управлінської праці. Вирішення цих завдань у роботі органів державної влади і місце­вого самоврядування здійснюється насамперед шляхом застосування наукової організації управлінської праці (НОУП). НОУП— це система узагальнених знань про оптимальну організацію управлінської праці, засіб забезпечення її високої продуктивності за допомогою досягнень сучасної науки і техніки.

Об'єктом НОУП є сама організація управлінської праці, засобами — передовий досвід, наука і техніка, а цілями — підвищення ефективності управлінської праці, збереження здоров'я людини та виховання свідо­мого ставлення до праці.

Вимоги НОУП охоплюють усю сферу державного будівництва та місцевого самоврядування, реалізуються як в організації органів пуб­лічної влади, так і в процесі їх спрямовуючої діяльності. При цьому термін «управлінська праця» використовується в широкому розумінні слова, тому НОУП стосується роботи не тільки працівників виконавчих органів, але й інших органів публічної влади в цілому, всіх їхніх струк­турних підрозділів, як індивідуальних, так і колективних форм діяль­ності. Вимоги НОУП є важливим виразником зв'язків роботи органів публічної влади з науково-технічним прогресом. Вони поєднують вис­новки щодо ефективності управління, вироблені різними суспільними науками — інформатикою, наукою управління, соціальною психо­логією, наукою адміністративного права та ін.

Шляхом застосування в діяльності органів публічної влади вимог НОУП має досягатися ефективність управлінських процесів, під якою розуміють дося

гнення потрібних результатів при мінімальних витратах. До елементів ефективності належать: ступінь, критерії, особистості, організаційно-правові, психологічні та організаційно-технічні умови і чинники.

До основних напрямків НОУПу діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування належать:

Побудова оптимальної системи і структури органів публічної вла­ди, що включає: а) забезпечення відповідності між структурою органів публічної влади і їхніми цілями, завданнями, функціями; б) досягнен­ня доцільного співвідношення між посадовими особами і технічним персоналом, між галузевими й функціональними підрозділами апара­ту; в) встановлення точної компетенції для кожного працівника апара­ту; г) забезпечення оптимального розподілу праці між співробітниками відповідно до їх здібностей і кваліфікації.

Удосконалення підготовки, прийняття та виконання рішень, зо­крема: а) залучення науково-дослідних установ, провідних фахівців до розробки владних рішень і надання експертних висновків; б) запрова­дження громадських слухань з принципових питань організації та діяльності органів публічної влади; в) забезпечення гласності на всіх етапах управлінського процесу; г) поліпшення інформаційно-аналітичної ро­боти при підготовці управлінських рішень; ґ) забезпечення дієвого конт­ролю за ходом виконання прийнятих рішень.

Удосконалення організаційного планування, у тому числі: а) попе­редній аналіз витрат робочого часу; б) взаємозв'язок і координація планів; в) раціональне поєднання поточного й стратегічного планування.

Раціоналізація діловодства, зокрема: а) уніфікація форми та трафаретизація змісту документів; б) запровадження електронного доку­ментообігу; в) системи комплексної обробки документів; г) запрова­дження єдиної системи реєстрації та обліку документів; ґ) складання схем документообігу.

Удосконалення роботи з інформацією, що включає: а) широке використання комп'ютерної, копіювально-множильної техніки; б) цент­ралізоване використання технічних засобів; в) належне обладнання службових приміщень з урахуванням вимог ергономіки.

Удосконалення роботи з кадрами, покращення соціально-психо­логічного клімату і культурно-етичних основ управління, в тому числі: а) врахування психічної сумісності працівників; б) забезпечення не­ухильного дотримання трудової дисципліни, морально-етичних норм, боротьба з аморальними явищами; в) стимулювання й розвиток особи­стої ініціативи працівників, творчого підходу до виконання покладених обов'язків; г) правильне поєднання матеріальних і моральних стимулів.

НОУП має здійснюватися поступово, поетапно. До основних етапів її впровадження належать: 1) вивчення діючої організації управління; 2) уза­гальнення передового досвіду; 3) підготовка рекомендацій; визначення шляхів і методів поширення рекомендацій; 4) практичне здійснення реко­мендацій; 5) перевірка ефективності впровадження рекомендацій.

Підвищенню рівня НОУП сприяє нормативне закріплення управ­лінських процедур. Принципи, напрямки, етапи впровадження НОУП праці в органах публічної влади визначаються законами України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні»; Регламентом Верховної Ради України, Тимчасовим регламентом Кабінету Міністрів України тощо. Важливе значення мають укази Президента України «Про заходи щодо вдосконалення роботи з кадрами в органах виконавчої влади керівни­ками підприємств, установ і організацій» і «Про систему підготовки, пе­репідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців».

 

< Попередня   Наступна >