Головне меню

§ 7. Методи роботи Верховної Ради України

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
106

§ 7. Методи роботи Верховної Ради України

Головними організаційними методами, що реалізує у своїй практичній діяльності Верховна Рада України, є: планування, координація діяль­ності, вироблення рішень, організація контролю за виконанням рішень, робота з кадрами, інформаційне забезпечення та інші.

Організаційне планування поєднує в собі планування за основними напрямками діяльності парламенту і планування роботи його структур­них підрозділів. Основними плановими документами щодо діяльності парламенту в цілому є порядок денний сесії, плани-графіки пленарних засідань, а щодо діяльності парламентських комітетів — плани-графіки їх засідань. Плани роботи підрозділів парламентського апарату затвер­джуються керівниками цих підрозділів. При цьому перспективне плану­вання поєднується з поточним плануванням, а плани роботи комітетів, тимчасових комісій, депутатських груп і фракцій, структурних підрозділів апарату мають бути узгоджені з планами роботи парламенту в цілому.

Метод контролю в діяльності парламенту включає: постановку до­кументів (доручень) на контроль; формування інформаційної бази да­них щодо контрольних документів; перевірку своєчасного доведення документів до виконавців; попередні перевірки і регулювання ходу ви­конання; облік і узагальнення результатів контролю за виконанням до­кументів (доручень); інформування керівництва про стан виконання документів на нарадах і засіданнях; зняття документів з контролю. Контроль здійснюється посадовими особами Верховної Ради України, комітетами, підрозділами апарату (насамперед, відділом контролю та Головним організаційним управлінням).

Метод координації в роботі Верховної Ради країни має дві складові: координацію підрозділів парламенту (внутрішньоорганізаційну) і коор­динацію роботи парламенту з іншими органами публічної влади (зовнішньоорганізац

ійну). Головна роль у здійсненні внутрішньоорганізаційної координації належить Голові Верховної Ради, його заступникам, Погоджувальній раді депутатських груп і фракцій. Зовнішньооргані-заційна координація здійснюється через керівництво парламенту, пред­ставника Верховної Ради України в Конституційному Суді України, Постійного представника Президента України у Верховній Раді Укра­їни, Міністра у зв'язках з Верховною Радою України, через Відділ зв'язків з органами правосуддя та Управління у зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування парламентсько­го апарату.

Метод інформаційного забезпечення. Головна роль у забезпеченні пар­ламенту необхідною інформацією належить структурним підрозділам його апарату, особливо Інформаційному управлінню, Управлінню комп'ютеризованих систем, Головному управлінню документального забезпечення. Важливим каналом отримання інформації для парламен­тарів є також звернення громадян, зустрічі з виборцями, повідомлення засобів масової інформації.

 

< Попередня   Наступна >