Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування Глава 7 Організація роботи Президента України // § 1. Основи організації і діяльності Президента України

Глава 7 Організація роботи Президента України // § 1. Основи організації і діяльності Президента України

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
44

Глава 7

Організація роботи Президента України

§ 1. Основи організації і діяльності Президента України

Президент України є одноосібним главою держави, одним з вищих органів державної влади, який виступає від імені держави. У публічних правовідносинах він завжди є офіційною особою і не може передавати свої повноваження іншим особам або органам. Звання Президента Укра­їни охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки він не був усунутий з поста в порядку імпічменту.

Правову основу організації й діяльності Президента становлять нор­ми Конституції України, законів України «Про вибори Президента України», «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», «Про Раду національної безпеки і оборони України», «Про громадянство України» та інших. Організаційно-правові аспекти діяльності Президен­та України, зокрема порядок здійснення тих чи інших повноважень гла­ви держави та організація роботи його апарату, на сьогодні визначається здебільшого його власними указами (зокрема, «Питання Секретаріату Президента України» від 27 січня 2005 р. № 111/2005, «Про Секретаріат Президента України» від 24 січня 2005 року № 108/2005, «Про щорічні послання Президента України до Верховної Ради України» від 9 квітня 1997 року № 314/97, «Про затвердження Положення про порядок підго­товки і внесення актів Президента України» від 20 серпня 1993 року, «Пи­тання підготовки та проведення робочих поїздок Президента України» від 9 грудня 1995 року № 1144/95 та ін.).

Виконання президентських повноважень фінансується за рахунок Державного бюджету України. Головним розпорядником коштів Дер­жавного бюджету, що виділяються на забезпечення діяльності Прези­дента України, є Державне управління справами. За Законом «Про Дер­жавний бюджет України на 2004 рік» (із змінами, внес

еними Законом від 17 червня 2004 року № 1801-IV) на організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності апарату Президента України було виділено 51080,1 тис. грн., на обслуговуван­ня діяльності Президента — 31790,6 тис. грн., на його офіційні візити за кордон — 5900,0 тис. грн.

Глава Української держави має власну резиденцію на вул. Банковій, 6 у м. Києві, загальною площею 2,65 га, де розташовується Секретаріат Президента. Протокольні заходи та офіційні церемонії за участю Пре­зидента проводяться в Марийському палаці.

Згідно з Постановою парламенту «Про забезпечення, обслуговуван­ня та охорону Президента України» від 4 січня 1992 року № 2033-ХП, оплата праці глави держави становить 22 мінімальні заробітні плати. На період перебування на посту Президентові надаються заміська рези­денція та службова квартира в м. Києві, спеціально обладнані літак і вертоліт, автомобільний транспорт. Охорону Президента і його сім'ї за­безпечує Управління державної охорони України.

 

< Попередня   Наступна >