Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування Глава 8 Організація роботи Кабінету Міністрів України // § 1. Основи організації і діяльності Кабінету Міністрів України

Глава 8 Організація роботи Кабінету Міністрів України // § 1. Основи організації і діяльності Кабінету Міністрів України

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
44

Глава 8

Організація роботи Кабінету Міністрів України

§ 1. Основи організації і діяльності Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України є вищим колегіальним органом загаль­ної компетенції в системі органів виконавчої влади, який спрямовує, координує і контролює діяльність інших органів державної виконавчої влади. Статус Кабінету Міністрів України обумовлений змішаною фор­мою правління, яка передбачає його відповідальність перед Президен­том України та підконтрольність і підзвітність Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України. Відповідальність Кабіне­ту Міністрів має політичний характер і зводиться до можливостей гла­ви держави достроково припинити повноваження як усього складу, так і окремих його членів, а також права парламенту прийняти резолюцію недовіри уряду, що також має наслідком його відставку.

Кабінет Міністрів України, посідаючи вище керівне місце в системі органів виконавчої влади: а) забезпечує державний суверенітет і еко­номічну самостійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів Пре­зидента; б) вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і гро­мадянина; в) забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, еко­логічної безпеки і природокористування; г) розробляє і здійснює загаль­нодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України; ґ) забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності; здійснює управління об'єктами державної власності; д) розроб­ляє проект закону про Державний бюджет України, забезпечує його ви­конання, подає звіт про виконання; є) здійснює заходи щодо забезпече

н­ня обороноздатності і національної безпеки України, громадського по­рядку, боротьби зі злочинністю; є) організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи.

Правовою основою організації і діяльності Кабінету Міністрів Укра­їни є норми Конституції України, міжнародних актів, які ратифіковані парламентом України, інших законодавчих та нормативних актів: зокрема Постанови Верховної Ради України від 10 липня 1996 року № 287/96-ВР «Про процедуру надання згоди на призначення Прем'єр-міністра Укра­їни»; Указу Президента України від 15 грудня 1999 року № 1574/99 «Про склад Кабінету Міністрів України» (із змінами); Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою від 5 червня 2000 року № 915; постанов Кабінету Міністрів України «Про урядові комітети» від 13 вересня 2001 року № 1165; «Питання Секре­таріату Кабінету Міністрів України» від 24 січня 2000 року № 88 та інших.

Територіальною основою діяльності Кабінету Міністрів України є державна територія України.

Матеріально-фінансовою основою діяльності Кабінету Міністрів України є рухоме й нерухоме майно, що забезпечує реалізацію його функцій і повноважень та фінансово-бюджетні кошти, які він має у своєму розпорядженні. У Державному бюджеті на 2004 рік Секретаріату Кабінету Міністрів України як головному розпоряднику бюджетних асигнувань було виділено 13 6475,8 тис. грн., у тому числі 49 890,2 тис. грн. — на інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпе­чення діяльності уряду, 3800,0 тис. грн. — на організацію та здійснення офіційних прийомів керівництвом Кабінету Міністрів України, 43405,8 тис. грн. — на обслуговування діяльності уряду, 69,7 тис. грн. — на пе­репідготовку та підвищення кваліфікації працівників Секретаріату Кабінету Міністрів1.

 

1 Додаток №3 до Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2004 рік"» від 17 червня 2004 року № 1801-IV// Президентський вісник. - 2004. - № 19. - 28 липня.

 

< Попередня   Наступна >