Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування Глава 9 Організація роботи центральних органів виконавчої влади в Україні // § 1. Основи організації і діяльності центральних органів виконавчої влади

Глава 9 Організація роботи центральних органів виконавчої влади в Україні // § 1. Основи організації і діяльності центральних органів виконавчої влади

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
44

Глава 9

Організація роботи центральних органів виконавчої влади в Україні

§ 1. Основи організації і діяльності центральних органів виконавчої влади

Центральні органи виконавчої влади є важливою ланкою державно­го апарату, що забезпечує усталену, спеціалізовану, професійну діяль­ність з реалізації державної політики в різних сферах соціально-еко­номічного та політичного життя. Ці органи являють собою загальнодер­жавні єдиноначальні органи виконавчої влади спеціальної компетенції, що здійснюють галузеве та функціональне (міжгалузеве) управління. В Україні функціонують три види центральних органів виконавчої вла­ди — міністерства, державні комітети (державні служби) та центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Головним органом у забезпеченні впровадження державної політи­ки у визначеній сфері діяльності є міністерство. Воно покликане фор­мувати та реалізовувати державну політику у відповідній сфері суспіль­ного життя. Саме між міністерствами розподіляється весь спектр уря­дової політики, за винятком тих напрямів, реалізація яких віднесена до повноважень центральних органів виконавчої влади зі спеціальним ста­тусом. Очолюють міністерства міністри, які особисто відповідають за розроблення і реалізацію державної політики, спрямовують і координу­ють здійснення центральними органами виконавчої влади заходів з пи­тань, віднесених до їх відання.

Другий вид центральних органів виконавчої влади становлять дер­жавні комітети (державні служби), які, безпосередньо не формуючи урядової політики, покликані сприяти міністерствам та уряду в цілому в її реалізації шляхом виконання функцій державного управління міжга­лузевого або функціонального характеру. Ці органи вносять пропозиції щодо формування державної політики членам уряду що спрямовують і коор

динують їх діяльність, та забезпечують її реалізацію у визначеній сфері діяльності, здійснюють управління в цій сфері, міжгалузеву координацію та функціональне регулювання з питань, віднесених до їх відання.

Центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, третій вид центральних органів виконавчої влади, мають визначені Конституцією та законодавством України особливі завдання діяльності та пов­новаження. Щодо них встановлюється спеціальний порядок утворен­ня, реорганізації, ліквідації, підконтрольності, підзвітності, а також призначення і звільнення керівників та вирішення інших питань. До таких органів, наприклад, віднесені Антимонопольний комітет України, Державна податкова адміністрація України, Державна судова адміні­страція України.

Правову основу організації і діяльності центральних органів вико­навчої влади становлять норми Конституції України, законів України, що регулюють окремі аспекти діяльності цих органів, актів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, актів центральних ор­ганів виконавчої влади.

Територіальною основою діяльності центральних органів виконав­чої влади є вся державна територія України. Ці органи здійснюють свої повноваження на вказаній території як безпосередньо, так і через утво­рені ними територіальні органи.

Матеріально-фінансову основу центральних органів виконавчої влади становлять об'єкти державної власності, майно, що перебуває в комунальній власності і передане в установленому законодавством по­рядку в управління органам державної влади, кошти Державного бюд­жету України. Центральні органи виконавчої влади здійснюють повно­важення з управління державним майном підприємств, що належать до сфери їх управління, а також виступають головними розпорядниками бюджетних коштів.

 

< Попередня   Наступна >