Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ МИТНОЮ СПРАВОЮ

АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ МИТНОЮ СПРАВОЮ

Адміністративне право - Адміністративне право України

§ 3. Митний контроль, його форми

Митний контроль — це сукупність заходів, що здійснюють­ся митними органами в межах своєї компетенції з метою за­безпечення додержання норм чинного законодавства з питань митної справи, міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку.

Митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України. Митний контроль передбачає проведення митними органами мінімуму митних проце­дур, необхідних для забезпечення додержання законодавства Украї­ни з питань митної справи. Митний контроль товарів, транспортних засобів перевізників у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється цілодобово відповідно до типових технологіч­них схем пропуску через державний кордон України автомобільних, водних, залізничних і повітряних транспортних засобів перевізни­ків, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Форми митного контролю:

1) перевірка документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

2) митний огляд (огляд та переогляд товарів і транспортних за­собів, особистий огляд громадян);

3) облік товарів і транспортних засобів, що перем

іщуються че­рез митний кордон України;

4) усне опитування громадян та посадових осіб підприємств;

5) перевірка системи звітності та обліку товарів, що перемі­щуються через митний кордон України, а також своєчасності, до­стовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

6) огляд територій та приміщень складів тимчасового зберіган­ня, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть зна­ходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом (cm. 41 Митного кодексу України).

Документи, необхідні для здійснення митного контролю, по­даються митному органові при:

1) перетинанні товарами і транспортними засобами митного кордону України;

2) декларуванні товарів і транспортних засобів;

3) повідомленні митного органу про намір здійснити перемі­щення товарів і транспортних засобів через митний кордон України;

4) здійсненні митними органами інших контрольних функцій відповідно до цього чинного законодавства.

Серед інших форм митного контролю важливо наголосити на важливій правовій та організаційній ролі особистого огляду. Осо­бистий огляд - це виняткова форма митного контролю, що про­водиться за письмовою постановою керівника митного органу або особи, яка його заміщує, якщо є достатні підстави вважати, що громадянин, який прямує через митний кордон України чи пере­буває в зоні митного контролю або в транзитній зоні міжнародно­го аеропорту, приховує предмети контрабанди чи товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил або забо­ронені для ввезення в Україну, вивезення з України чи транзиту через територію України.

Особистий огляд проводиться в ізольованому приміщенні, що відповідає встановленим санітарно-гігієнічним вимогам, посадо­вою особою митного органу однієї статі з громадянином, який проходить огляд, у присутності не менш як двох понятих тієї ж статі. Як поняті запрошуються особи, не заінтересовані у резуль­татах огляду. Обстеження органів тіла громадянина, який підлягає огляду, має проводитися лише медичним працівником.

Під час проведення особистого огляду складається протокол за формою, що встановлюється Державною митною службою України. Протокол підписується посадовою особою митного органу, що про­водила огляд, громадянином, який проходив огляд, понятими, які були присутні під час огляду, а у разі обстеження медичним праців­ником також цим працівником (cm. 57 Митного кодексу України).

Особистому огляду не підлягає ручна поклажа та супрово­джуваний багаж: таких осіб і членів їхніх сімей, які прямують ра­зом із ними:

- Президента України;

- Голови Верховної Ради України;

- народних депутатів України,

- Прем'єр-міністра України,

- Першого віце-прем'єр-міністра України,

- Голови та суддів Верховного Суду України,

- Голови та суддів Конституційного Суду України,

- Міністра закордонних справ України,

- Генерального прокурора України

< Попередня   Наступна >