Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СЛУЖБОВО-ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ СЛІДЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ ОВС Галаван 3. С.

СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СЛУЖБОВО-ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ СЛІДЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ ОВС Галаван 3. С.

Адміністративне право - Адміністративне право України

СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СЛУЖБОВО-ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ СЛІДЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ    ОВС

Галаван 3. С.

Метою даної наукової статті є дослідження сучасного стану нормативно-правового регулювання службово-тру­дової діяльності працівників слідчих підрозділів органів внутрішніх справ. Відповідно до поставленої мети в ході дослідження необхідно виконати такі завдання: визна­чити ті нормативно-правові акти, що регулюють службо­во-трудову діяльність слідчих працівників ОВС та на ос­нові їх аналізу зробити висновок щодо сучасного стану нормативно-правового забезпечення службово-трудової діяльності розглядуваних працівників.

Питанням нормативно-правового забезпечення пра­цівників ОВС були присвячені наукові розробки М.І. Ін-шина [1], К.Ю. Мельника [2], І.М. Шопіної [3], С.С. /Іукаша [4] тощо.

Сьогодні повноваження працівників ОВС майже по­вністю викладено та закріплено у відповідних нормати­вно-правових актах. Проте, службово-трудова діяльність кожного окремого підрозділу ОВС регламентується окремими спеціальними нормативно-правовими акта­ми. Основні норми, що регулюють професійну діяль­ність слідчого, містяться у розрізнених нормативно-пра­вових актах. На сьогодні нормативно-правове забезпе­чення діяльності слідчих є невпорядкованим та недос­коналим. Головним чином це пов'язано із тим, що існу­ючі нормативно-правові акти не відображають сучасних суспільних процесів та явищ. Ефективність правового регулювання службово-трудових відносин, які склада­ються в процесі функціон

ування органів, структур та підрозділів внутрішніх справ, безпосередньо залежить від його відповідності об'єктивним закономірностям існу­вання й розвитку суспільства і держави. Оскільки пра­вове регулювання є ефективним тоді, коли воно є об'­єктивним, актуальним та повно відображає як процес, так і результат реформування суспільства, держави, економічних відносин. Іноді велика різноманітність но­рмативно-правових актів та їх розгалужена система не­гативно впливають на діяльність слідчого.

Загалом, нормативно-правові акти, що регламенту­ють службово-трудову діяльність слідчих підрозділів ОВС, можна розділити на два види: 1) акти, що є базо­вою основою, тобто загальні акти; 2) спеціальні акти, що безпосередньо стосуються здійснення працівника­ми слідчих підрозділів своїх повноважень.

Загальними актами є: Конституція України; Криміна­льний кодекс; Кримінально-процесуальний кодекс Укра­їни; Кодекс України про адміністративні правопорушен­ня; Закон України "Про прокуратуру"; Закон України від "Про інформацію"; Закон України від "Про статус на­родного депутата України"; Закон України "Про над­звичайний стан"; Закон України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів"; Закон Укра­їни "Про пожежну безпеку" та ін. Ці акти регулюють слідчу діяльність не безпосередньо, а встановлюючи ті основи, на яких повинна відбуватися службово-трудо­ва діяльність слідчих взагалі. Наприклад, слідчими без­посередньо застосовується Конституція України в разі: 1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом; 2) коли закон, який був чинним до введення в дію Консти­туції чи прийнятий після цього, суперечить їй; 3) коли правовідносини, що досліджуються в конкретній справі, законом України не врегульовано, а нормативно-пра­вовий акт, прийнятий Верховною Радою або Радою мі­ністрів Автономної Республіки Крим, суперечить Кон­ституції України; 4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підляга­ють застосуванню, суперечать Конституції України [4]. Також Конституція регулює будь-які суспільні відноси­ни, які неврегульовані спеціальними нормами. Напри­клад, спеціальним законодавством не передбачено право працівників ОВС на оскарження наказу про звіль­нення та інших спірних моментів у суді. У такому випа­дку діють норми Конституції України, в якій таке право передбачається: "Кожному гарантується право на оска­рження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування, по­садових і службових осіб".

Кримінальний кодекс є основою діяльності слідчо­го щодо безпосереднього застосування його норм у роботі, але він не регламентує саму роботу. Таким же по відношенню до діяльності слідчих є і Кодекс про адміністративні правопорушення. Інші зазначені закони регламентують діяльність слідчих або по відношенню до певних категорій осіб, або в певних ситуаціях.

До спеціальних нормативно-правових актів належать ті, які безпосередньо регулюють здійснення своїх пов­новажень слідчими. З цього приводу С.С. /Іукаш зазна­чає: "В особливостях нормативно-правових актів у сфері діяльності ОВС виявляються їх власні функції. По-перше, вони покликані забезпечити повне і точне вираження суспільно-державної волі, яка стосується правоохорон­ної і правозабезпечувальної діяльності органів, структур та підрозділів внутрішніх справ. По-друге, вони є необ­хідною умовою правового регулювання службово-тру­дових відносин, оскільки виступають безпосередньо формою доведення даної суспільно-державної волі до спеціально уповноважених суб'єктів. Для того, щоб воля громадянського суспільства щодо забезпечення прав, свобод та законних інтересів учасників суспільних від­носин справила необхідну дію, спеціально уповноважені суб'єкти конкретної правоохоронної діяльності повинні бути ознайомленими з нею. По-третє, вони прямо пов'я­зані з виховним впливом на свідомість людей" [4, 48]. Отже, до останніх відносяться: Закон України "Про мі­ліцію"; Закон України "Про попереднє ув'язнення"; За­кон України "Про порядок відшкодування шкоди, завда­ної громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду"; Закон України "Про звернення громадян"; Закон України "Про бороть­бу з корупцією"; Закон України "Про Дисциплінарний статут ОВС"; Кримінально-процесуальний кодекс; Рішен­ня Конституційного Суду України; постанови Пленуму Верховного Суду України; накази МВС України; спільні накази МВС та інших структур, а також: Положення про Головне слідче управління МВС України; Типове поло­ження про управління по розслідуванню особливо тяж­ких злочинів та вчинених організованими злочинними групами, відділ (відділення, групу) по розслідуванню особливо важливих справ та злочинів, учинених органі­зованими групами, слідчого управління (відділу) ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Ки­ївській області, УМВС України в областях, м. Севастополі та на транспорті; Типове положення про слідче управ­ління (відділ) ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Київ та Київській області, УМВС України в обла­стях, м. Севастополь та на транспорті; Типове положен­ня про слідче управління (відділ, відділення, групу) мі­ського управління, районного, районного в місті, ліній­ного відділу внутрішніх справ України; Типове положен­ня про міжрайонний слідчий відділ (відділення); та ін. Безумовно, даний перелік не є вичерпним.

Трудові відносини працівників ОВС регулюються та­кими нормативно-правовими актами: Кодекс законів про працю України, Закон України "Про міліцію", Положен­ня про проходження служби рядовим і начальницьким складом ОВС України, Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ. Окрім того, діяльність працівників ОВС регламентують загальні нормативно-правові акти, що регулюють трудові відносини, у частині, яка не врегу­льована спеціальним нормативно-правовим актом.

Серйозною проблемою у сфері правового регулю­вання службово-трудової діяльності працівників ОВС є застарілість та невідповідність об'єктивно існуючим умо­вам сьогодення зазначених нормативно-правових актів. Така ситуація склалася внаслідок того, що більшість актів серед названих було прийнято ще за радянських часів або після набуття Україною незалежності, але своїми коренями вони спираються на радянські. Однак реалії відображають безумовні зміни в суспільному житті кра­їни. Відповідно, змінилися й суспільні відносини. За­безпечити їх ефективне правове регулювання можли­во лише сучасним динамічним підходом з урахуванням усіх особливостей та змін, що сталися в Україні за останні роки. За таких умов необхідним є перегляд позицій стосовно «старих» нормативно-правових актів, аналіз їх положень, виокремлення тих норм, що відпо­відають сучасності та в змозі здійснювати дієвий вплив на суспільні відносини, та тих норм, що вже об'єктивно не відповідають вимогам сучасності. Останні потребу­ють виключення та заміни новими.

Позитивним кроком уперед було нещодавнє прийн­яття Дисциплінарного статуту ОВС України [6]. Статут визначає сутність службової дисципліни, обов'язки осіб рядового і начальницького складу ОВС України стосовно її дотримання, види заохочень та дисциплінарних стяг­нень, порядок і права начальників щодо їх застосування, а також порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

Отже, сьогодні трудові норми, що регулюють служ­бово-трудову діяльність працівників ОВС, характеризу­ються безсистемністю, невпорядкованістю, дублюван­ням в окремих нормативно-правових актах, деякими про­тиріччями. Така нормативно-правова база не сприяє впо­рядкуванню суспільних відносин, зокрема трудових, що виникають у процесі проходження державної служби працівниками ОВС, а, навпаки, робить певний хаос, уна­слідок чого виникає суперечливе становище щодо того, яка саме норма регулює відповідне питання та яким чином вирішується відповідна колізія. Іноді навіть вини­кають ситуації, коли спеціальні норми порушують деякі права трудящих, установлені загальноправовими нор­мами та принципами.

Зазначені проблеми повинні вирішуватися, бо інак­ше відбувається зневірення в праві, виникають сумніви щодо його регулятивних можливостей. Взагалі така си­туація вказує на недосконалість правотворчого та пра-возастосовного процесів, що потребує відповідної ро­боти в цьому напрямку.

Література

1. Венедиктов B.C., Іншин М.І. Організаційно-правові засади проходження служби в органах внутрішніх справ України: Наук-практ посібник. - X.: Вид-во нац. ун-ту внутр. справ, 2002. - 164 с.

2. Мельник К.Ю. Сучасні проблеми нормативно-пра­вового забезпечення трудових відносин працівників ОВС // Кодифікація трудового законодавства України: стан та перспективи: Матеріали науково-практичної конфе­ренції; м. Запоріжжя, 25-26 червня 2004 року.

3. Шопіна І.М. Правові та організаційні засади підви­щення професійної діяльності слідчих ОВС України: Дис... канд. юрид. наук. - X., 2004 - 175 с

4. Лукаш С.С. Нормативно-правове забезпечення ефективності управлінської діяльності ОВС України: Дис... канд. юрид. Наук: 12.00.07. - X., 2002. - 192 с

5. Бандурка О.М. Слідчий - моя професія. - X.: Вид-во Ун-ту внутр.справ, 2000. - 216 с.

6. Про Дисциплінарний статут ОВС України: Закон України від 22 лютого 2006 року № 3460-IV.

< Попередня   Наступна >