Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України СУТНІСТЬ ТА НАПРЯМКИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ О. В. ДЖАФАРОВА

СУТНІСТЬ ТА НАПРЯМКИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ О. В. ДЖАФАРОВА

Адміністративне право - Адміністративне право України

УДК 342.924

О. В. ДЖАФАРОВА,

кандидат юридичних наук, доцент,

доцент кафедри адміністративної діяльності органів внутрішніх справ

Харківського національного університету внутрішніх справ

СУТНІСТЬ ТА НАПРЯМКИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ

Глибокі й невідворотні демократичні пере­творення, що відбуваються в Україні, вима-гають перебудови і значного підвищення на цій основі рівня ефективності та якості діяль­ності правоохоронних органів. Правоохоронні органи є великою складною структурою в си­стемі державних та недержавних органів, їх діяльність спрямована на забезпечення охо­рони громадського порядку, громадської без­пеки, прав і свобод, законних інтересів грома-дян, захист власності, природного середови-ща, інтересів суспільства і держави від проти-правних посягань. Таке спрямування реалізу-ють шляхом здійснення широкого кола функ-цій, серед яких

на першому місці - адмініст-ративна функція або напрямок.

Правовою основою діяльності будь-якої державної установи чи організації, у тому чи-слі й правоохоронних органів, є насамперед конституція держави. Так, ст. 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здо-ров'я, честь і гідність, недоторканність і без-пека в Україні є найвищою соціальною цінні-стю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Частина 3 ст. 17 Конституції Украї-ни зазначає, що забезпечення державної без-пеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові форму-вання та правоохоронні органи держави, організація й порядок діяльності яких визна-чається законом.

В Україні правовою основою діяльності правоохоронних органів є Конституція Украї-ни, закони України «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів» від 23 грудня 1993 р. № 3781-XII, «Про мі-ліцію» від 20 грудня 1990 р. № 565-XII, «Про оперативно-розшуковXI діяльність» від 18 лю-того 1992 р. № 2135-П, «Про службу безпеки України» від 25 березня 1992 р. № 2229-XII, «Про державну податкову службу України» від 4 грудня 1990 р. № 509-XII та інші підзаконні нормативно-правові акти, які прийняті Прези-дентом України, Кабінетом Міністрів України та визначають межі компетенції правоохорон­них органів України в усіх сферах суспільного

життя.

Закон України «Про міліцію» в ст. 7 визна-чає такі основні функції міліції: адміністратив­на, профілактична, оперативно-розшукова, кри-мінально-процесуальна, виконавча та охоронна.

Функції органів державної податкової служби проголошено в ст. 8 Закону України «Про Державну податкову службу в Україні», де вони диференціюються залежно від рівня податкових органів. В узагальненому виді функції органів державної податкової служби передбачають: облік платників податків; конт-роль за виконанням платниками податків по­даткового законодавства; забезпечення бухга-лтерського обліку та інших форм фінансової документації; затвердження форм розрахунків і звітності; розробку напрямів, форм і методів податкових перевірок та їх реалізації; засто­сування заходів реагування до порушників податкового законодавства.

Виходячи з функцій податкових органів, на підставі Закону України «Про Державну по­даткову службу в Україні» можна сформулю­вати такі групи функцій: регулююча; розподі-льча; стимулююча; контролююча і фіскальна.

Закон України «Про службу безпеки Укра-їни» окремо не виділяє функції зазначеного органу. Тільки аналіз повноважень, які закріп-лені в статтях 24 та 25 дає змогу виділити такі функції: профілактична; забезпечення особис-тої безпеки; юрисдикційна (складення прото-колів про адміністративні правопорушення, проведення особистого огляду, огляду речей, вилучення речей і документів, застосування інших передбачених законом заходів забезпе­чення провадження в справах про адміністра-тивні правопорушення); регулююча; операти-вно-розшукова; контрольна тощо.

Сукупність указаних функцій зумовлює специфіку форм та методів роботи правоохо­ронних органів, правовий стан їх працівників у здійсненні поставлених перед ними завдань. Аналіз вищезазначених положень дає змогу виділити адміністративну функцію (або на-прямок), який притаманний усім правоохорон­ним органам. Зупинимось на розгляді сутності адміністративної функції та її напрямках.

© Джафарова О. В., 2009

Адміністративна діяльність правоохорон-них органів охоплює більш ніж дві третини від загального обсягу всієї діяльності, оскіль-ки охорона громадського порядку - одна зі сфер адміністративно-політичної діяльності держави, яка, вирішуючи багатоаспектний комплекс завдань з охорони громадського по­рядку, встановлює правові норми, створює спеціальні органи, визначає їх компетенцію щодо реалізації цих норм, захисту інтересів держави, охорони недоторканності, честі, гід-ності, прав і свобод громадян.

Правові засади здійснення адміністратив­ної діяльності передбачені в цілому ряді нор­мативних документів, які її регламентують, у тому числі в законах України «Про громадян-ство України», «Про участь громадян в охо­роні громадського порядку та державного кор­дону», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про дорожній рух», «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх»; в окремих постановах Кабінету Міністрів України «Правила засто-сування спеціальних засобів при охороні гро-мадського порядку в Україні» та інших нор­мативно-правових актах.

Слід зазначити, що на цей час у наукових дослідженнях питанню щодо визначення сут-ності та змісту адміністративної діяльності правоохоронних органів не приділялось до­статньої уваги. Предметом наукових дослі­джень були загальні проблеми визначення правоохоронних органів, державного управ­ління тощо.

У юридичній науці існують різні концепції щодо поняття адміністративної діяльності. Зокрема, даній проблемі присвячені праці В. Б. Авер'янова, Д. М. Бахраха, Ю. П. Битя-ка, О. М. Бандурки, В. О. Заросило, Л. В. Ко-валя, В. І. Оліфера, Л. Л. Попова, О. П. Рябче-нко та ін. Праці зазначених авторів є науко­вим фундаментом для подальшого дослі­дження змісту адміністративної діяльності правоохоронних органів України.

Метою статті є визначення поняття, видів адміністративної діяльності правоохоронних органів України та виділення їх особливостей.

Термін «адміністративна діяльність» у за-конодавчому порядку в Україні не визначе­ний. У юридичній літературі існує декілька поглядів на сутність та розуміння цієї катего-рії. Так, ряд авторів вважає, що головне в ад-міністративній та управлінській діяльності -це видання нормативних та індивідуальних актів [1, с 69].

Інші автори визначають адміністративну діяльність як діяльність органів державної виконавчої влади, що спрямована на забезпечен-ня охорони прав громадян, громадського поряд-ку та громадської безпеки, виявлення, припинен-ня та попередження правопорушень [2, с 104– 105, 131; 3, с 12-14]. У юридичній літературі України та країн СНД також поширена думка, що сутністю адміністративної діяльності є реа-лізація функцій щодо практичного забезпечен­ня особистої безпеки громадян, охорони гро-мадського порядку та громадської безпеки і що вона має свої складники, тобто поділяється на адміністративно-наглядову, адміністративно-розпорядчу та адміністративно-юрисдикційну діяльність [4, с 7; 5, с. 84].

Визначаючи сутність адміністративної діяль­ності, Л. Л. Попов підкреслює, що це організа-ція і практичне здійснення охорони громадсько-го порядку та громадської безпеки, надання до-помоги та сприяння громадянам у реалізації їх прав, свобод та законних інтересів [5, с 84].

О. П. Рябченко розглядає адміністративну діяльність органів внутрішніх справ, зазначаю-чи, що це врегульована нормами адміністратив-ного права специфічна, виконавчо-розпорядча, підзаконна, державно-владна діяльність з орга-нізації та здійснення охорони прав і свобод гро-мадян, громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, попередження й припи-нення правопорушень [6, с 20].

С. М. Тимченко вказує, що адміністратив­на діяльність податкової міліції, здійснюється у справах про податкові правопорушення. За наявності підстав підозрювати суб'єктів -платників податків у вчиненні адміністратив­ного правопорушення працівники податкової міліції мають право перевіряти у громадян та посадових осіб документи, що посвідчують особу, здійснювати адміністративне затри-мання, складати протоколи про адміністрати-вні правопорушення, застосовувати інші за-ходи, передбачені законодавством про адміні-стративні правопорушення [7, с 250].

К. Беляков адміністративну діяльність пра-воохоронних органів визначає як спрямовану на виконання функцій з організації роботи самих структур (вирішення відомчих завдань) і правоохоронних функцій держави, безпосе­редньо пов'язаних із завданнями попереджен-ня і боротьби з правопорушеннями та мають загальносоціальний характер [8].

Таким чином, на підставі аналізу точок зо-ру щодо адміністративної діяльності окремих правоохоронних органів слід надати визна-чення, яке було б загальним для усіх право-

охоронних органів. Для цього проаналізуємо зміст даного поняття.

У своєму змісті адміністративна діяльність має ряд специфічних ознак, котрі виділяють її з поміж інших видів діяльності правоохорон-них органів. Перш за все, вона має державно-владний характер. Виконуючи свої адмініст-ративні повноваження від імені держави, пра-цівники правоохоронних органів уповноважені здійснювати нагляд за додержанням установ­лених правил поведінки, давати юридичну оцін-ку діям та вчинкам людей, виявляти правопо-рушення та реагувати на них відповідно до чинного законодавства. Працівники правоохо-ронних органів у межах своєї компетенції да-ють обов'язкові для виконання розпорядження та мають право застосовувати передбачені чинним законодавством заходи примусу.

Адміністративна діяльність правоохорон-них органів є підзаконною. Вона здійснюється згідно з приписами законів та інших правових актів і будується відповідно цілей і в межах, визначених законом, а також на основі вико­ристання відповідних законних засобів. Під час здійснення цієї діяльності працівники мі-ліції зобов'язані діяти за правилом: законне все те, що дозволено законом та відповідає його цілям.

Адміністративна діяльність має також ви-конавчо-розпорядчий характер: її головною метою є виконання чинного законодавства з питань, які входять до компетенції правоохо­ронних органів. Разом із тим, для належного здійснення своїх виконавчих функцій вони наділені владними повноваженнями, які пе-редбачають можливість застосування заходів адміністративного впливу.

Однією з найхарактерніших особливостей адміністративної діяльності правоохоронних органів є її профілактична спрямованість. Під час її здійснення вирішуються завдання запо­бігання вчиненню правопорушень та їх шкід-ливим наслідкам. Така профілактична спря-мованість забезпечується завдяки виявленню та усуненню причин учинення правопору-шень та умов, які їм сприяють. Що стосується підзвітності та підконтрольності, то ця риса означає наявність права в окремих державних органів, громадських організацій, народних депутатів та депутатів місцевих рад контро­лювати дотримання законності в діяльності правоохоронних органів. Підзвітність полягає в тому, що керівники всіх ланок звітують про стан виконання своїх обов'язків.

В. О. Заросило зазначає, що змістом аміні-стративної діяльності органів внутрішніх справ

(які є правоохоронними органами) є такі склад-ники: адміністративно-управлінська діяльність; адміністративно-наглядова діяльність; адмініст-ративно-розпорядча діяльність та адміністратив-но-юрисдикційна діяльність [9, с 13].

Адміністративно-управлінська діяльність полягає в безпосередньому управлінні як усе­редині системи правоохоронного органу, так і в певній сфері (охорона громадського порядку, забезпечення громадської безпеки) шляхом видання наказів, інструкцій, доручень тощо.

Адміністративно-наглядова діяльність за своїм змістом та засобами вираження розгляда-ється як засіб впливу на формування суспільних відносин, процесів поведінки та діяльності людей. Під нею розуміють здійснення упов­новаженими та суб'єктами систематичного нагляду за діями й поведінкою людей, їх юри-дичною оцінкою з позиції відповідності пра-вовим установкам та припинення правопору-шень, а також виявлення протиправних дій та осіб, які їх скоїли. Адміністративний нагляд здійснює організуючий вплив на соціальні взаємозв'язки, які виникають у суспільстві. Він також впливає на посилення самоконтро­лю та відповідальності громадян і посадових осіб за свої дії та вчинки.

Адміністративно-розпорядча діяльність правоохоронних органів будується на підставі використання засобів державно-владного впливу на суспільні відносини, які виникають у суспільстві, та на дії і вчинки людей.

Здійснення розпорядчих повноважень що­до підпорядкованих органів та організацій є складовою частиною управлінської діяльності в будь-якій галузі. Ці повноваження викорис-товуються для забезпечення цілеспрямованої та узгодженої роботи всіх ланок і частин апа-рату управління. Забезпечуючи впорядкуван­ня зовнішньої сфери стосунків громадян між собою та громадян стосовно владних та інших структур, правоохоронні органи правомочні у межах своєї компетенції давати учасникам адміністративних правовідносин (приватним структурам, громадським організаціям і окре­мим громадянам) обов'язкові до виконання розпорядження та ставити засновані на законі вимоги.

У процесі адміністративно-розпорядчої діяль­ності працівники правоохоронних органів мо­жуть застосовувати заходи адміністративного попередження, адміністративного припинення та адміністративно-процесуальні заходи.

Важливе місце в адміністративної діяльно­сті правоохоронних органів України належить адміністративно-юрисдикційній    діяльності,

сутність якої полягає у розгляді скарг грома- органів   можна  віднести:   контрольно-нагля-

дян та притягненні до адміністративної і дис- дову діяльність; дозвільну діяльність (у ши-

циплінарної відповідальності правопорушни- рокому розумінні цього поняття); профілак-

ків тощо. тичну діяльність; управлінську діяльність. До

Проаналізувавши,   наведені   В. О. Зароси- юрисдикційної   адміністративної   діяльності

лом  складники  адміністративної діяльності, слід включити: провадження у справах про

слід наголосити на тому, що адміністративно- адміністративні   правопорушення;   дисциплі-

наглядова і адміністративно-розпорядча діяль- нарні провадження і провадження зі звернень

ність   за   своїм   наповненням   збігаються   з громадян.

управлінською адміністративною діяльністю і Таким чином, адмініст–ативна діяльність

тому не має сенсу їх виділяти. На нашу думку, правоохоронних  органів       це  врегульована

адміністративна   діяльність   правоохоронних нормами адміністративного права специфічна,

органів складається з позитивної та юрисдик- виконавчо-розпорядча та юрисдикційна діяль-

ційної діяльності. ність з організації та здійснення охорони прав

У межах кожного напрямку адміністратив- і свобод громадян, громадського порядку, за-

ної діяльності правоохоронних органів можна безпечення    громадської    безпеки,    попере-

виділити окремі підвиди. Так, до позитивної дження й припинення правопорушень. адміністративної діяльності  правоохоронних

Література

1. Коваль Л. В. Адміністративне право України. Курс лекцій (Загальна частина) / Л. В. Коваль - К. : Основи, 1994. - 154 с

2. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ. Загальна частина : підручник / [І. П. Голосніченко, Я. Ю. Кондратьева]. - К. : Укр. акад. внутр. справ, 1995. - 177 с.

3. Науково-практичний коментар до Закону України «Про міліцію» / [відп. ред. Я. Ю. Кондратьев, І. П. Голосніченко]. - К. : УАВС, 1996. - 144 с

4. Административная деятельность органов внутренних дел : учебник / [под ред. А. П. Коренева]. - М. : Моск. юрид. ин-т МВД России ; Щит-М, 1997. - 346 с.

5. Административное право и административная деятельность органов внутренних дел : учебник / [под ред. Л. Л. Попова]. - М. : Акад. МВД СССР, 1990. - 223 с.

6. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ. Загальна частина : підручник / [за заг. ред. О. П. Рябченко]. - X. : Вид-во Харк. нац. ун-ту внутр. справ, 2009. - 256 с.

7. Тимченко С. М. С–дові та правоохоронні органи України : навч. посіб. / С. М. Тимченко. - К. : Центр навч. літ-ри, 2004.    304 с.

8. Беляков К. Деякі питання інформаційної політики правоохоронних органів України у період інфор­матизації [Електронний ресурс] / Костянтин Беляков. - Режим доступу : http://www.crime-research.ru/library/beliakov.htm.

9. Заросило В. О. Порівняльний аналіз адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіж-них країн (Великобританії, СІЛА, Канади та Франції) : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07 / Заросило Во-лодимир Олексійович. - К, 2002. - 250 с

Надійшла до редколегії 20.11.2009 Анотації

Розглянуто адміністративну діяльність правоохоронних органів. Надано авторське визначення та виділе­но основні напрямки такої діяльності.

Рассмотрена административная деятельность правоохранительных органов. Предложено авторское опре-деление и выделены основные направления такой деятельности.

Administrative activity of law enforcement agencies is researched. The author offers to define and separate the main directions of such activity.

< Попередня   Наступна >