Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України А. М. ШУЛЬГА, ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ

А. М. ШУЛЬГА, ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ

Адміністративне право - Адміністративне право України

А. М. ШУЛЬГА,

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ

Основним Законом держави проголо­шено, що забезпечення екологічної безпе­ки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження ге­нофонду Українського народу є обов’язком держави. Держава в особі спе­ціально уповноважених органів та служ­бових осіб має низку заходів для вико­нання своїх зобов’язань. До таких заходів належать організаційні, економічні, сані­тарно-гігієнічні, техніко-біологічні тощо. Важливу роль в цій системі відіграють правові заходи. Вони містять прийняття та подальше застосування нормативно-правових актів, якими регламентується порядок використання природних ресур­сів, а також встановлюється та реалізується юридична відповідальність за завдання шкоди довкіллю через порушення відпо­відних приписів.

Довкілля складається з природних ре­сурсів, ландшафтів, різноманітних еколо­гічних систем тощо. Об’єкти довкілля пе­ребувають у постійній взаємодії, – тому стан всього довкілля залежить від стану його окремих складових. Для людини найважливішим об’єктом довкілля є зем­ля. Вона є першоджерелом усіх багатств суспільства, базою розміщення виробни­чих сил і поселень людини. Земля завжди була і залишається об’єктом жорстокої боротьби.

Окремі аспекти кримінально-правової охорони природних ресурсів, зокрема зе­млі, розглядалися В. І. Андрей

цевим, Ю. С. Богом’яковим, М. М. Бринчуком, Т. Д. Бушуєвою, В. П. Владимировим, С. Б. Гавришем, П. С. Дагелем, О. Дубо­вик, Є. Н. Жевлаковим, О. С. Колбасовим, С.    М.    Кравченко,    У.    Я.    Крастиньшем, Ю. М. Ляпуновим, В. Л. Мунтяном, П. С. Матишевським, В. О. Навроцьким, В. В. Петровою, Л. Ф. Повеліціною, Б. Г. Розовським, Н. Тітовою, Ю. С. Шемшученком, Н. Г. Шимбаревою, М. В. Шульгою та іншими фахівцями з кримінального, адміністративного, еколо­гічного права.

Земля в Україні визнана основним на­ціональним багатством, яке перебуває під особливою охороною держави. Це кон­ституційне положення знайшло своє відо­браження у          багатьох нормативно-правових документах, в тому числі і нор­мах Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Кри­мінального кодексу України (далі – КК України).

Під охороною землі закон розуміє сис­тему правових, організаційних, економіч­них та інших заходів, спрямованих на ра­ціональне використання земель, запобіган­ня необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення, за­хист від шкідливого антропогенного впли­ву, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоо­хоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення (ст. 162 Земельного Кодексу (далі – ЗК України)). Тобто охорона землі полягає у забезпеченні належного стану землі, який характеризується безпечністю для людини та навколишнього природного середови­ща, а також використання земель за своїм цільовим призначенням.

Земля виконує різноманітні функції. До таких функцій, наприклад, можна віднес­ти екологічну, економічну, соціально-політичну тощо.  Усі  ці  функції  пов’язані між собою. Наявність таких функцій по­яснюється специфікою землі як об’єкта правовідносин. Земля, по-перше, – самос­тійний об’єкт природи, який органічно пов’язаний з іншими об’єктами природи (атмосферним повітрям, водними об’єктами, надрами, тваринним, рослин­ним світом тощо). По-друге, земля висту­пає основним засобом виробництва у сільському господарстві. По-третє, земля є просторовою базою для розміщення жи­тла, промисловості, транспортних комуні­кацій в державі тощо.

Чинним земельним законодавством пе­редбачено, що до земель України нале­жать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об’єктами, які з огляду на основне цільове призначення класифікуються за категорі­ями. Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЗК України землі за основним цільовим призначенням поділяються на:

а) землі сільськогосподарського приз­начення;

б) землі житлової та громадської забу­дови;

в) землі природно-заповідного та іншо­го природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення; ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призна­чення;

е) землі лісового фонду; є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

При цьому, відповідно до ст. 1 Закону України «Про землеустрій» [1], під цільо­вим призначенням земельної ділянки ро­зуміється її використання за призначен­ням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законо­давством порядку.

Одним із завдань класифікації земель за категоріями є забезпечення задоволен­ня різноманітних суспільних, економічних та інших потреб. Різні категорії земель відрізняються одна від одної своїм приро­дним станом та правовим режимом. Зміна цільового призначення тієї чи іншої земе­льної ділянки можлива при дотриманні встановленого земельним законодавством порядку. Порушення такого порядку свід­чить про протиправність та суспільну не­безпечність даних діянь.

Земельні ділянки в межах однієї кате­горії земель можуть використовуватися за різним призначенням. Так, наприклад, зе­мельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть використовуватися для ведення особистого селянського гос­подарства, садівництва, городництва, сі­нокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського вироб­ництва, для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, підсобного сіль­ського господарства. Таким чином, у ме­жах однієї категорії земель існує різниця у правовому режимі використання земель­них ділянок.

Віднесення земель до тієї чи іншої кате­горії, відповідно до положень ст. 20 ЗК України, здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місце­вого самоврядування згідно з їх повнова­женнями. За основу класифікації беруться дані земельного кадастру та обліку. Право­мірна зміна цільового призначення земель­ної ділянки провадиться органами держав­ної влади та органами місцевого самовря­дування, які приймають рішення про пере­дачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують відповідні проекти землеустрою або приймають рішення про ство­рення об’єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Цільове призначення конкретної земель­ної ділянки, яка надається громадянам чи юридичним особам у власність чи постійне користування, фіксується в державному ак­ті на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земель­ною ділянкою. Також цільове призначення земельної ділянки, яка передається в орен­ду, відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» [2], визначається у до­говорі оренди земельної ділянки, що є істотною умовою такого договору.

Використання земель є однією з умов здійснення будь-якої господарської чи іншої діяльності. Разом з тим аналіз прак­тики такого використання свідчить про наявність значної кількості порушень норм земельного законодавства. За мате­ріалами прокурорських перевірок, най­більш поширеними правопорушеннями у сфері земельних відносин є прийняття не­законних рішень щодо виділення земель, самовільне зайняття земельних ділянок, їх забруднення або псування, неправомірне та нецільове їх використання [3, с. 64]. Серед порушень земельного законодавст­ва, за вчинення яких ст. 211 ЗК України передбачається юридична відповідаль­ність, окреме місце посідає невиконання вимог щодо використання земель за ці­льовим призначенням. За даними проку­рорських перевірок, останнє правопору­шення набуло на сьогодні загрозливого поширення.

Дії, пов’язані з раціональним викорис­танням земель, до яких входить і викорис­тання земель за їх цільовим призначен­ням, регламентуються, насамперед, Земе­льним кодексом України, законами Укра­їни «Про охорону земель» від 19 червня 2003 р., «Про землеустрій» від 22 травня 2003 р., «Про оренду землі» від 6 жовтня 1998 р. (у редакції Закону від 2 жовтня 2003 р.), а також постановами Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. № 502 «Про затвердження Порядку зміни цільового призначення земель, які пере­бувають у власності громадян або юриди­чних осіб», від 26 травня 2004 р. № 677, «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок». Разом з тим деякі пи­тання не врегульовані поточним законо­давством.

З усіх категорій земель найбільш цінни­ми є землі сільськогосподарського призна­чення. Це обумовлено, насамперед, їх важ­ливістю для держави, суспільства та люди­ни. Земля як основний засіб виробництва у сільському господарстві повинна мати від­повідні   якісні   екологічні   показники.   Землі сільськогосподарського призначення є уні­кальним природним ресурсом, основою економічного розвитку держави та матеріа­льного добробуту народу України.

В Україні сконцентровано близько 25 % потенційно найродючіших ґрунтів. Землі сільськогосподарського призначен­ня виступають провідною категорією зе­мель земельного фонду України. Із 60,3 млн га земельної території держави 41,84 млн га, або 69,3 % території станов­лять саме сільськогосподарські угіддя [4, с. 45]. У зв’язку з цим існує необхідність законодавчого встановлення особливого правого статусу земель сільськогосподарсь­кого призначення та найбільш суворого виду юридичної відповідальності за по­рушення такого статусу. Слід зазначити, що в науці має місце полеміка щодо виді­лення принципів пріоритету сільськогос­подарського використання земель в Україні [4, с. 45–49].

Відповідно до ст. 22 ЗК України право­вим (юридичним) критерієм віднесення земельних ділянок до земель сільськогос­подарського призначення є: а) передача земель у власність чи користування гро­мадянам або юридичним особам для ви­робництва сільськогосподарської продук­ції, здійснення сільськогосподарської нау­ково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної інфраструктури; б) призначення земель для цілей виробни­цтва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науко­во-дослідної та навчальної діяльності, ро­зміщення відповідної виробничої інфра­структури. Також земельні ділянки мо­жуть набувати статус земель сільськогос­подарського призначення через їх переве­дення із земель запасу.

Землі сільськогосподарського призна­чення складаються як із сільськогоспо­дарських, так і несільськогосподарських угідь. До сільськогосподарських угідь на­лежать земельні ділянки, які використо­вуються у сільськогосподарському вироб­ництві: а) рілля, тобто землі, які регулярно розорюються з метою створення агротех­нічних     умов    для     вирощування     на    них сільськогосподарських культур; б) сільсь­когосподарські угіддя, на яких вирощуються плодові насадження деревного або кущового типу, що плодоносять протягом тривалого часу; в) сіножаті сільськогосподарські угіддя, на яких ви­рощується трав’яниста рослинність, що використовується для відгодівлі тварин; г) пасовища сільськогосподарські угіддя, на яких вирощується трав’яниста рослин­ність, що використовується для випасу худоби; д) перелоги сільськогосподарські угіддя – рілля, що тимчасово виведена з активного сільськогосподарського обробіт­ку з метою природного відновлення ро­дючості ґрунтів. До земель сільськогоспо­дарського призначення також відносяться земельні ділянки, які тісно пов’язані з ве­денням сільськогосподарського виробництва, використовуються просторовий базис для розміщення об’єктів, технологі­чно пов’язаних з сільськім господарством. До таких земель належать, наприклад, го­сподарські шляхи і перегони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісового фонду, землі під господарськими будівля­ми і дворами, землі тимчасової консерва­ції тощо, а також деградовані землі, які тимчасово виведені з активного сільсько­господарського обробітку з метою вико­нання комплексу заходів щодо штучного відновлення родючості ґрунтів.

Землі сільськогосподарського призна­чення характеризуються певними власти­вими лише для них ознаками. Такі землі являють собою природний об’єкт, не створений працею людини, а отже, вони мають не тільки економічну, а ще й еко­логічну цінність; такі землі мають сталий кількісний вимір, їх площі не можуть бути штучно збільшені (але можуть бути зменшені в результаті нераціонального їх ви­користання); такі землі виконують унікаль­ну і незамінну функцію основного засобу виробництва продукції рослинництва і тваринництва; такі землі дають прямий прибуток внаслідок їх використання; такі землі перебувають у постійному тісному взаємозв’язку       з        іншими        природними об’єктами (атмосферним повітрям, вода­ми, надрами, лісами, тваринами тощо); такі землі не мають балансової грошової вартості, а їх природна економічна та еко­логічна цінність визначається за спеціаль­ною методикою; порушення вимог земель­ного та екологічного законодавства щодо таких земель тягне настання юридичної відповідальності. Тому логічним вбачаєть­ся посилення юридичної відповідальності за нецільове використання саме земель сільськогосподарського призначення.

Одним з важливих чинників захисту землі від негативного впливу з боку лю­дини вважається встановлення юридичної відповідальності за діяння, якими завда­ється шкода землі. Юридична відповідаль­ність, що встановлюється за земельні пра­вопорушення разом з іншими заходами, наприклад, попередження земельних пра­вопорушень, їх відвернення, відновлення нормального стану земель тощо, має єди­ну спрямованість – протидія зазначеним правопорушенням. Одним із найбільш су­ворих видів юридичної відповідальності є кримінальна відповідальність. Криміналь­на відповідальність встановлюється за вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, перед­ баченого чинним КК України. Тобто єди­ною юридичною підставою настання кри­мінальної відповідальності є наявність у суспільно небезпечному діянні особи складу злочину (об’єкта (предмета), об’єктивної сторони, суб’єкта і суб’єктивної сторони).

Лише кримінальна відповідальність пе­редбачає такий юридично значущій наслі­док для особи, визнаної судом винною у вчиненні злочину, як судимість. Наявність судимості обмежує особу у реалізації сво­їх прав та свобод. Тому криміналізація того чи іншого діяння означає відповідну соціально-правову оцінку його з боку за­конодавця.

Література

1. Про землеустрій : Закон України від 22 трав. 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 36. – Ст. 282.

2. Про оренду землі : Закон України від 6 жовт. 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 46. – Ст. 280.

3. Синецька О. Щодо цільового призначення земельних ділянок / О. Синецька // Вісник про­куратури. – № 12 (78). – 2007. – С. 63–68.

4. Кулинич П. Принцип пріоритету сільськогосподарського використання земель в земель­ному праві України / П. Кулинич // Право України. – 2004. – № 8. – С. 45–49.

5. Кодекс Украины  об  административных  правонарушениях  :  науч.-практ. комментарий. – [5-е изд.]. – Х. : Одиссей, 2004. – С. 154.

Стаття присвячена проблемі забезпечення захисту земель від нецільового використання правовими (юридичними) засобами. Розкривається порядок правомірного використан­ня земель, вказано на важливість правової охорони земель сільськогосподарського при­значення, а також запропоновано посилити юридичну відповідальність за дане право­порушення шляхом встановлення кримінальної відповідальності.

< Попередня   Наступна >