Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України УТОЧНЕННЯ ПОНЯТІЙНОГО АПАРАТУ МИТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА С. Ю. ДЬОМІНА

УТОЧНЕННЯ ПОНЯТІЙНОГО АПАРАТУ МИТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА С. Ю. ДЬОМІНА

Адміністративне право - Адміністративне право України

С. Ю. ДЬОМІНА

УТОЧНЕННЯ ПОНЯТІЙНОГО АПАРАТУ МИТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Уточнюються поняття і категорії, які пропонуються у проекті Закону України «Про внесення змін в Митний кодекс України», в частині «порушення митних правил», «товар» та ін..

Ключові слова: товар, порушення митних правил, порядок переміщення через митний кордон України.

Соціально-правові перетворення в суспільстві потребують оновлення та адап­тації існуючого законодавства до нових реалій. Проект Закону України «Про вне­сення змін до Митного кодексу України» (далі - Проект) покликаний забезпечи­ти захист економічних інтересів держави, прав та інтересів суб'єктів зовнішньо­економічної діяльності та громадян, створити сприятливі умови для розвитку еко­номіки держави та додержання законодавства з питань митної справи. На жаль, чинна редакція Митного кодексу України не може однозначно та повною мірою врегульовувати відносини, що виникають у сфері здійснення митної справи, а отже, зазначений нормативно-правовий акт потребує внесення до нього певних змін.

.0001pt; margin-left: .95pt; text-align: justify; text-indent: 35.45pt; background: white;">Тому необхідно дослідити зміни, яких зазнали словосполучення: «порушення митних правил», «транспортний засіб» та поняття «товар», співвіднести зазначені словосполучення та категорії, які є основними у митній справі, у діючій редакції Митного кодексу України з Проектом, проаналізувати поняття «транспортний засіб комерційного призначення», оскільки даний термін вводиться вперше, співвіднести поняття «митні правила» у діючій редакції Митного кодексу України та Проекті, дослідити, чи змінилися словосполучення «порядок переміщення то­варів та транспортних засобів через митний кордон України», «транспортний засіб», поняття «товар».

Згідно зі статтею 439 Проекту1: «порушенням митних правил є адміністратив­не правопорушення, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необереж­ності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та інши­ми актами законодавства України порядок переміщення товарів і транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а та­кож здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем, або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом або іншими закона­ми, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність».

Словосполучення «порушення митних правил» зазнало певних змін у порів­нянні з існуючим (ст. 319 Митного кодексу), зокрема у частині, що стосується об'єкта порушення митних правил, тобто порядку переміщення товарів і транс­портних засобів через митний кордон України. З цією метою необхідно розгляну­ти зміст словосполучення «митні правила». Згідно з Митним кодексом України2 митними правилами є встановлений законодавством України порядок переміщен­ня товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Відповідно до Проекту «митні правила» - це встановлений Митним кодексом та іншими актами законодавства порядок переміщення товарів і транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення опе­рацій з товарами, що перебувають під митним контролем, або контроль за якими покладено на митні органи Митним кодексом та іншими законами.

У Митному кодексі України і в Проекті йдеться про порядок переміщення окремих предметів через митний кордон України. Необхідно зауважити, що дискусія навколо «широкого» та «вузького» розуміння категорії «переміщення» триває.

Однією з прихильників «широкого» розуміння даного поняття є О. С. Іванчен-ко, її позиція видається цілком обгрунтованою. Вона пропонує наступне поняття «переміщення»3: здійснення дій з ввезення на митну територію України, вивезен­ня з митної території України товарів та (або) транспортних засобів будь-яким шляхом чи транзит товарів через митну територію України. Під шляхом пе­реміщення розуміється один із способів, зазначених у статті 110 Митного кодек­су (автор наголошує на тому, що на сьогодні поняття переміщення розкривається саме за допомогою існуючих способів переміщення). Таким чином, поняття «пе­реміщення», на думку О.С Іванченко, включає в себе крім фізичного переміщен­ня товарів і транспортних засобів з метою проведення митного контролю та мит­ного оформлення, здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем тощо.

М. Ф. Шостак є прихильником вузького розуміння поняття «переміщення», тобто пропонує під переміщенням розуміти фактичне переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України4.

На даний час порядок переміщення встановлено нормами Глави 13 Митного кодексу України. Згідно з Проектом порядок переміщення товарів і транспортних засобів комерційного призначення буде встановлено не тільки Митним кодексом, але й іншими нормативно-правовими актами.

Предметами порушень митних правил є товари і транспортні засоби (згідно з Митним кодексом), товари і транспортні засоби комерційного призначення (згідно Проекту).

З урахуванням запропонованих змін необхідно уточнити, чи зміниться понят­тя «товар» порівняно з існуючим. Згідно з Проектом під товаром розуміється будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, дорогоцінне каміння, до­рогоцінні метали, культурні цінності), електрична, теплова та інші види енергії, а також транспортні засоби (у тому числі транспортні засоби особистого користу­вання), за винятком транспортних засобів комерційного призначення. Таким чи­ном, дане визначення розширюється поняттями «дорогоцінне каміння» та «доро­гоцінні метали», у порівнянні з визначенням «товару» у діючій редакції Кодексу. Під дорогоцінними металами розуміються: золото, срібло, платина, метали пла­тинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо), а дорогоцінне каміння - природні та штучні (синте­тичні) мінерали в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах)5.

Щодо поняття «транспортний засіб комерційного призначення» необхідно за­уважити, що воно вводиться в митну справу вперше. Транспортні засоби ко­мерційного призначення - будь-які засоби авіаційного, водного, залізничного, ав­томобільного транспорту, що використовуються виключно для перевезення паса­жирів за плату та/або товарів, що належать підприємствам, за плату чи безоплат­но через митний кордон України. Таким чином, ця дефініція деталізована порівняно з чинною редакцією. По суті, ст. 1 Проекту надає поняття «транспорт­ний засіб» аналогічне положенню ст. 1 Митного кодексу України (транспортні за­соби - будь-які засоби авіаційного, водного, залізничного, автомобільного транс­порту, що використовується виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України) з різницею тільки в тому, що товари можуть переміщу­ватися за допомогою такого транспортного засобу за плату (пасажири за плату, а також без оплати). На думку автора, у даному разі поняття «пасажир» потребує уточнення або бланкетного механізму.

Розглянемо призначення транспортного засобу особистого користування. Згідно з Проектом, транспортними засобами особистого користування є товари у формі будь-якого судна (у тому числі ліхтери, баржі та шаланди, навіть якщо во­ни перевозяться на борту судна, і судна на підводних крилах), апаратів на повіт­ряній подушці, літальних апаратів, наземних транспортних засобів (у тому числі велосипеди з двигунами, причепи, напівпричепи і поєднання транспортних за­собів) разом із запасними частинами до них та їх звичайними компонентами та устаткуванням, які ввозяться на митну територію України або вивозяться з неї громадянами виключно для особистого користування, без мети використання їх для здійснення підприємницької діяльності, відчуження або передачі іншим особам.

Таким чином, наведене словосполучення розкриває призначення таких транс­портних засобів та мету їх переміщення (отримання прибутку або без мети отри­мання прибутку). Разом з тим виникає питання щодо їх належності та викорис­тання по відношенню до громадянина, який ввозить на митну територію України чи вивозить їх за її межі. Зокрема, чи обов'язково даний громадянин має бути власником транспортного засобу для того, щоб його можна було віднести до транспортного засобу особистого користування? Чи необхідно розуміти під ввезенням на митну територію України та вивезенням за її межі таких засобів як на­прямок переміщення (застосування яких митних режимів є можливим)?

Отже, поняття «порушення митних правил» зазнало певних змін у порівнянні з існуючим (ст. 319 Митного кодексу), зокрема у частині, що стосується об'єкта посягання, тобто об'єкта порушення митних правил. Згідно з Митним кодексом України митними правилами є встановлений законодавством України порядок пе­реміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Відпо­відно до Проекту митними правилами є встановлений Митним кодексом та інши­ми актами законодавства порядок переміщення товарів і транспортних засобів ко­мерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем, або контроль за якими покладено на митні органи Митним кодексом та іншими законами.

Проектом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України» передбачено введення нового терміна - «транспортний засіб комерційного при­значення». Під транспортними засобами комерційного призначення необхідно ро­зуміти будь-які засоби авіаційного, водного, залізничного, автомобільного транс­порту, що використовуються виключно для перевезення пасажирів за плату та/або товарів, що належать підприємствам, за плату чи безоплатно через митний кор­дон України.

Поняття «товар», запропоноване Проектом, зазнало певних змін порівняно з діючою редакцією Митного кодексу України. Зазначене визначення розши­рюється порівняно з існуючим словосполученнями «дорогоцінне каміння» та «дорогоцінні метали». Під дорогоцінними металами розуміються: золото, срібло, платина, метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо), а дорогоцінне каміння - природні та штучні (синтетичні) мінерали в сировині, необробленому та обробленому ви­гляді (виробах).

Проект не вирішив питання однозначного розуміння категорії «порядок пе­реміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України». Дис­кусія навколо широкого та вузького розуміння даного поняття триває.

1. Проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України» від 16.07.08. № 2778. 2. Митний кодекс України. - К., 2006. - Ст. 1. 3. Іванченко ОС. Мит­на справа. - № 2(50). - 2007. - С. 59-64. 4. Шостак М.Ф. Митне право: Навч. посіб. -К., 2003. - С. 24. 5. Закон України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за опе­раціями з ними» від 18.11.97. - № 637/97.

< Попередня   Наступна >