Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 57. Розірвання трудового договору з керівником внаслідок невиплати заробітної плати

57. Розірвання трудового договору з керівником внаслідок невиплати заробітної плати

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Однією з підстав для звільнення керівників є вчинення винних дій, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася не­своєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру заробітної плати, яка передбачена п. 1-1 ст. 41 КЗпП. За вказаною підставою можна звільнити лише керівника під­приємства, установи чи організації. Вказана стаття містить фак­тично 2 підстави для звільнення керівника. Першою підставою є затримка у виплаті заробітної плати. Законом "Про оплату праці" передбачено, що виплата заробітної плати повинна здій­снюватися 2 рази на місяць з проміжком, що не перевищує 16 календарних днів. Конкретні строки виплати заробітної плати мають визначатися колективним договором. Керівник може бути звільнений, якщо затримка виплати заробітної плати пе­ревищує 1 місяць стосовно строків, встановлених колективним договором. Керівник може бути звільнений за вказаною під­ставою незалежно від того, чи компенсувалася працівникам втрата частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати.

Керівник також може бути звільнений у випадку, якщо заро­бітна плата виплачувалася у розмірі, нижчому за встановлений мінімальний розмір заробітної плати. Оскільки Законом "Про оплату праці" передбачено, що у випадку, коли працівникові, який виконує норму праці, нарахована заробітна плата, нижча за законодавчо встановлений мінімум, то підприємство прово­дить доплату до її рівня. Однак якщо працівник не виконував норми праці або допускав брак у роботі чи підприємство простоювало, розмір заробітної плати працівника може бути нижчим за встановлений мінімум. Необхідно зазначити, що керівник підлягатиме звільненню, якщо заробітна плата випла­чувалася несвоєчасно або у розмірі, нижчому за мінімальний розмір заробітної плати, з його вини.

За цією підставою не може бути звільнений керівник, якщо перед підприємством мають заборгованість державний або міс­цеві бюджети чи інші підприємства.

-pravo/648-pulupenko/19449-12-dzherela-formi-trudovogo-prava-ukraїni-ponyattya-vidi-osoblivosti.html">< Попередня   Наступна >