Головне меню

91. Гарантійні виплати за трудовим правом

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

У тих випадках, коли працівник з поважних причин не пра­цював, законодавством встановлені спеціальні охоронні засоби, які отримали назву гарантій. Це — збереження за працівником місця роботи і середнього заробітку. Оскільки працівник у визначених законодавством випадках не працює і не має права на заробітну плату, виплату середнього заробітку за час виконан­ня державних чи громадських обов'язків називають гарантійною виплатою. Під гарантійними виплатами розуміють грошові виплати, які забезпечують повне або часткове збереження за­робітку працівникам у випадках, передбачених законодавством, коли через поважні причини вони тимчасово звільняються від виконання трудових обов'язків. До них належать:

• виплати за час виконання працівником державних або громадських обов'язків (ст. 119);

• виплати працівникам, що направляються для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва (ст. 122);

• виплати працівникам, що направляються для обстеження до медичного закладу (ст. 123);

• виплати допомоги за дні обстеження у закладах охорони здоров'я і здавання крові для переливання (ст. 124);

• виплата працівникам — авторам винаходів, корисних моде­лей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій при звільненні від основної роботи для участі у їх впровадженні (ст. 126 КЗпП).

Норма ст. 119 КЗпП встановлює, що на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законо­давством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Середній заробіток зберігається за працівниками, які є:

• членами добровільних пожежних дружин (команд) — на час участі їх у ліквідації пожеж чи аварій, а також при вико­нанні інших обов'язків;

• свідками, потерпілими, перекладачами, спеціалістами — на час виклику до органів дізнання, досудового слідства, про­куратури та суду;

• зареєстрованими кандидатами на пост През

идента України, кандидатами в народні депутати — на час виборчої кампанії;

• членами виборчих комісій, а також комісій з проведення референдумів — на час роботи в цих комісіях;

• членами примирних комісій, трудових арбітражів і не­ залежними посередниками відповідно до Закону "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Норма ч. 2 ст. 119 КЗпП передбачає надання гарантій працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, пе­редбачених законами України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невій­ськову) службу".

Так, за громадянами, які проходять підготовку з військово-технічних спеціальностей з відривом від виробництва, на весь час підготовки, включаючи час проїзду до місця підготовки і назад, зберігаються місце роботи, займана посада і середній заробіток.

Відповідно до законодавства за призваними на збори вій­ськовозобов'язаними зберігаються на весь період зборів, вклю­чаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток. Збереження середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів Міністерства оборони України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. № 695 "Про гарантії і компенсації для працівників, які направ­ляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідго­товки, навчання інших професій з відривом від виробництва" для зазначених працівників встановлені такі мінімальні дер­жавні гарантії:

• збереження середньої плати за основним місцем роботи. За вчителями та іншими працівниками освіти, які направля­ються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, середня заробітна плата зберігається за кожним місцем роботи;

• оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

• виплата добових за кожний день перебування в дорозі, а також компенсація витрат пов'язаних з наймом житла.

Закон "Про охорону праці" (ст. 17) передбачає обов'язок роботодавця з організації періодичних медичних оглядів пра­цівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічних обов'язкових медич­них оглядів осіб віком до 21 року. Ці огляди проводяться за рахунок коштів роботодавця. За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи і середній заробіток.

Відповідно до Закону України від 23 червня 1995 р. "Про донорство крові та її компонентів" в день медичного обслуго­вування працівника, який виявив бажання стати донором, звіль­няють від роботи на підприємстві зі збереженням за ним се­реднього заробітку. Після кожного здавання крові донору на­дається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку.

Відповідно до ст. 126 КЗпП за працівниками — авторами винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій зберігається середній заробіток при звіль­ненні від основної роботи для участі у впровадженні винаходу, корисної моделі, промислового зразка чи раціоналізаторської пропозиції на тому ж підприємстві.

У разі впровадження винаходу, корисної моделі, промисло­вого зразка або раціоналізаторської пропозиції на іншому під­приємстві за працівниками зберігається посада за місцем постій­ної роботи, а робота з їх впровадження оплачується за по­годженням сторін у розмірі не нижче середнього заробітку за місцем постійної роботи.

< Попередня   Наступна >