Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 39. Зміна умов трудового договору: поняття, порядок здійснення, правові наслідки

39. Зміна умов трудового договору: поняття, порядок здійснення, правові наслідки

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Упродовж існування трудових правовідносин сторони, враховуючи зміну обставин, якими вони керувалися під час укладення трудового договору, і появу нових умов, можуть змінювати свою первісну волю. Така можливість є одним з проявів принципу договірної свободи трудового договору і реалізується шляхом зміни його змісту. Обставини, які зумов­люють зміну умов трудового договору, можуть бути як суб'єк­тивного характеру (втрата сторонами інтересу щодо певних його умов або до його реалізації загалом; переїзд працівника на постійне проживання в іншу місцевість; підвищення рівня професійної підготовки працівника; погіршення стану його здо­ров'я тощо), так і об'єктивного (стихійне лихо, виробнича аварія, епідемії; необхідність проведення змін в організації виробництва та праці або інші обставини, що теж пов'язані з потребами виробництва).

Зміною умов трудового договору є доповнення, скасування або коригування певних істотних умов змісту договору, якщо при цьому трудові правовідносини продовжують тривати.

Зміна умов трудового договору передбачає зміну всіх його умов — як обов'язкових, так і факультативних. Чіткого поряд­ку здійснення змін умов трудового договору чинним трудовим законодавством не передбачено.

Право працівника виконувати тільки ту роботу, про яку він домовився з роботодавцем при укладенні трудового договору, гарантує ст. 31 КЗпП. Отже, законодавство вимагає дотриму­ватись принципу свободи трудового договору, не забороняючи роботодавцю вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. З цього випливає, що робото­давець може змінити трудову функцію працівника лише дого­вірним шляхом, тобто отримавши на це згоду працівника.

Відповідно до чинного законодавства можливість зміни трудо­вої функції працівника розглядається як переведення на іншу роботу, що за загальним правилом відбувається лише за згодою працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП), крім випадків, передбачених ст. 33 КЗпП. Зміна місця роботи, якщо йдеться про

зміну місцевості, де воно розташоване, теж розглядається як пере­ведення і потребує згоди працівника. Зміна умов чинного трудового договору може бути постійною або тимчасовою, а' тому розрізняють постійні та тимчасові переведення.

Без згоди працівника може відбуватися зміна його робочого місця в межах обумовленої трудовим договором трудової функції, і формулюється це як "переміщення на інше робоче місце" (ч. 2 ст. 32 КЗпП).

Частиною 3 ст. 32 КЗпП передбачено, що у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці допускається зміна інших істотних умов трудового договору, крім трудової функції праців­ника. Законодавець назвав його зміною істотних умов праці.

< Попередня   Наступна >