Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 2. Предмет і система навчальної дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів»

§ 2. Предмет і система навчальної дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів»

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
204

§ 2. Предмет і система навчальної дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів»

Предметом будь­якої навчальної дисципліни є коло питань і проблем, що в ній вивчаються. Предмет навчаль­ної дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів» містить у собі характеристику правоохоронної діяльності, відомості про органи, що здійснюють право­охоронну діяльність, їх структуру і повноваження, а також про статус посадових осіб, котрі працюють у цих органах.

Таким чином, предметом навчальної дисципліни «Ор­ганізація судових та правоохоронних органів» є положення про основи організації, систему, завдання і повноваження правоохоронних органів та статус посадових осіб, які пра­цюють у цих органах.

Система навчальної дисципліни взагалі становить собою перелік тем, які вивчаються в ній. До системи нав­чальної дисципліни «Організація судових та правоохорон­них органів» включено теми, в яких розглядаються загальні питання, пов’язані з поняттям правоохоронної діяльності, характеристикою органів, що здійснюють цю діяльність, аналізом принципів, на яких ґрунтується їх по­будова й діяльність.

Визнання судової влади одним з видів єдиної державної влади призвело до включення в систему цієї дисципліни питань про поняття судової влади, її ознаки і функції. Значна увага приділяється вивченню сутності принципів організації та діяльності судової влади, а також викладен­ню відомостей про побудову судової системи в цілому, характеристиці повноважень Конституційного Суду України і судів загальної юрисдикції.

Система дисципліни, що вивчається, охоплює також теми, присвячені організаційному забезпеченню діяль­ності судів, прокурорському нагляду та іншим напрямкам роботи прокуратури, виявленню і розслідуванню злочи­нів, наданню юридичної допомоги та інших правових

послуг, а також побудові органів, що виконують ці правоохо­ронні функції.

Організація судових та правоохоронних органів — один із початкових навчальних курсів, що дають вихідні знання про правоохоронну діяльність і органи, що її здійснюють. Ці знання перебувають у тісному зв’язку і взаємозалежності з відомостями, що даються студентам юридичних вузів при вивченні деяких суміжних навчальних дисциплін.

До таких дисциплін належить теорія держави і права. Пізнання багатьох питань організації і діяльності суду, орга­нів прокуратури, органів внутрішніх справ, органів Служби безпеки, адвокатури, юстиції, нотаріату вимагає загально­правового підходу до них, що дозволяє вивчити конкретні правові явища не у відриві від інших явищ, не в статиці, а в динаміці, розвитку, на фоні історичних подій, у порівнянні з накопиченим юридичним досвідом як в Україні, так і за її межами. Вихідні знання, необхідні для такого підходу, формуються саме при вивченні основ теорії держави і права.

Не є ізольованою дисципліна, що вивчається, і від кон­ституційного права. В межах конституційного права по­ряд з висвітленням багатьох інших проблем дається зага­льна картина ролі й місця правоохоронних органів у сис­темі всіх органів держави, характеризуються взаємозв’я­зки між ними, визначаються конституційні принципи їх побудови і діяльності. Робиться це, зокрема, на базі поло­жень Конституції України, в тому числі й спеціально при­свячених правам і свободам людини і громадянина, судо­вій владі, прокуратурі, адвокатурі та ін.

Чимало точок зіткнення має дисципліна, що вивчаєть­ся, і з адміністративним правом, одним із завдань якого є вивчення закономірностей організації функціонування всіх органів виконавчої влади, а також процедури застосу­вання адміністративної відповідальності за відповідні про­ступки. Такі органи виконавчої влади як Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України та підпорядковані їм органи здійснюють свої управлінські (виконавчі) функції одночасно з функціями правоохорон­ними. Тому аспекти їх організації та здійснення правоохоронних повноважень отримують необхідне висвітлення в курсі «Організація судових та правоохоронних органів».

Зв’язок з адміністративним процесом виявляється у спільному вивченні таких питань як система спеціалізованих судів, компетенція адміністративних судів, предметна, територіальна та інстанційна підсудність, склад суду, судоустрійні та функціональні принципи судової влади.

Дисципліна, що розглядається, щільно стикається з ци­вільним процесом і господарським процесом. У курсі цивіль­ного процесу переважно вивчається діяльність суду по розгляду цивільних справ, а в курсі господарського проце­су — порядок розгляду спорів у господарських судах. У цивільному процесуальному законодавстві розвинуті положення Закону України «Про судоустрій України», які стосуються реалізації принципу права на судовий захист, гласності, верховенства права, законності тощо, деталізуються питання суддівського складу, участі народних засідателів у судовому процесі тощо.

Дуже тісно організація судових та правоохоронних ор­ганів пов’язана з кримінальним процесом, основне призна­чення якого — глибокий аналіз змісту діяльності всіх пра­воохоронних органів, що здійснюють провадження по справах про злочини. Ця дисципліна дає уявлення про те, як повинні діяти правоохоронні органи при розкритті зло­чинів, викритті осіб, винних в їх вчиненні, і призначенні заходів правового впливу до таких осіб, а так само при ре­абілітації осіб, незаконно притягнутих до кримінальної від­повідальності. Вона також дає орієнтацію, як мають взає­модіяти ці органи між собою і з грома­дянами, права та інтереси яких порушені злочином. Організація пра­воохоронних органів значною мірою залежить від змісту виконуваної ними діяль­ності, порядку (процедури) провадження конкретних дій. І навпаки, зміст їх діяльності істотно залежить від ви­рішення організаційних питань, тобто від того, як, напри­клад, повинні будуватися і фактично будуються відносини між прокурором і слідчим, прокурором і судом, адво­катом — захисником обвинуваченого і слідчим.

На старших курсах юридичних вузів викладається та­кож «Прокурорський нагляд» — предмет, що дає знання про зміст, форму і методи здійснення всіх напрямків діяльності прокуратури, які істотно розвивають і допов­нюють матеріал теми дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів», присвячений прокуратурі.

 

< Попередня   Наступна >