Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів 2.3.2. Процедура обрання на посаду судді в суд загальної юрисдикції.

2.3.2. Процедура обрання на посаду судді в суд загальної юрисдикції.

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
152

2.3.2. Процедура обрання на посаду судді в суд загальної юрисдикції.

Згідно з п. 1 ст. 61 Закону України «Про судоустрій України» судді судів загальної юрисдикції (крім суддів, призначених уперше) обираються безстроково Верховною Радою України.

Суб’єктами звернення до Верховної Ради з питання обрання на посаду судді безстроково є:

1) Голова Верховного Суду України — щодо судді загального суду, строк повноважень якого закінчився; щодо особи, яка раніше вже обіймала посаду судді не менше п’яти років, але на момент розгляду питання про обрання не займає цю посаду; щодо судді, раніше обраного безстроково, але який бажає бути обраним в суд іншого рівня або в суд того ж рів­ня, але іншої спеціалізації;

2) голова відповідного вищого спеціалізованого суду в таких самих випадках, які перелічені вище, але щодо суддів спеціалізованих судів.

Вищезазначені суб’єкти вносять до Верховної Ради подання про обрання безстроково відповідних кандидатів на посади суддів. В поданні про обрання кандидата на посаду судді безстроково зазначаються: рівень, місцезнаходження, спеціалізація та назва суду, в який повинен бути обраний суддя. До подання додається особова справа кандидата, яка повинна містити: 1) письмову заяву кандидата; 2) рішення про рекомендацію Вищою кваліфікаційною комісією суддів України про обрання кандидата на посаду судді безстроково з обов’язковим зазначенням дотримання кандидатом вимог, передбачених ст. 127 Конституції України; 3) протокол кваліфікаційної атестації кандидата (а якщо перерва в роботі на посаді судді перевищує п’ять років, до протоколу про кваліфікаційну атестацію додається висновок про складання кваліфікаційного іспиту та підготовленість кандидата до суддівської роботи); 4) копію документа, що підтверджує громадянство; 5) особистий листок з

обліку кадрів та авто­біографію кандидата; 6) копію диплома про освіту, наявність наукового ступеня або вченого звання; 7) виписку з трудової книжки; 8) характеристику з місця (або попереднього місця) роботи; 9) довідку про показники роботи судді за останні п’ять років за підписами голови відповідного суду та начальника територіального управління державної судової адмі­ністрації. У довідці повинно бути зазначено: інформація про кількість розглянутих справ по рокам та категоріям, кіль­кість скасованих, змінених вироків, рішень, ухвал та постанов; підстави скасування, зміни вироків, рішень, ухвал; кіль­кість порушених дисциплінарних проваджень та кількість прийнятих рішень про притягнення до дисциплі­нарної відповідальності; 10) біографічну довідку про роботу кандидата в минулому відповідно до даних трудової книжки та інших документів, що підтверджують трудовий стаж; 11) копії рішень уповноважених державних органів про призначення та переведення судді на посади; 12) довідку з медичного закладу про стан здоров’я кандидата; 13) декла­рацію про доходи за останній рік за встановленою Мінфіном формою.

Відповідно до Закону України «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України» від 18 березня 2004 р. обрання кандидата на посаду здійснюється в декілька етапів:

1) звернення кандидата на посаду судді безстроково до Державної судової адміністрації, а судді Верховного Суду України та судді спеціалізованих судів — до голів цих судів за рекомендацією для обрання суддями безстроково;

2) підготовка матеріалів про обрання кандидата суддею безстроково Вищою кваліфікаційною комісією суддів України;

3) рекомендація Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про можливість (або висновок про неможливість) обрання кандидата на посаду судді безстроково;

4) внесення Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду до Верховної Ради України матеріалів про обрання кандидата суддею безстроково;

5) розгляд Комітетом Верховної Ради України, до компетенції якого належить попереднє вирішення питання про обран­ня суддею, подання про обрання суддею безстроково та прийняття відповідного рішення про рекомендацію або нерекомендацію кандидата на посаду судді безстроково, а також внесення цього рішення на розгляд Верховної Ради України;

6) прийняття Верховною Радою України рішення про обрання кандидата або відмову йому в обранні на посаду судді безстроково.

Закон чітко визначає всі строки щодо процедури обрання суддів безстроково. Так, Вища кваліфікаційна комісія суддів України розглядає питання щодо обрання кандидата не піз­ніше ніж за два місяці до закінчення строку перебування судді на посаді. Подання Голови Верховного Суду України або вищого спеціалізованого суду з рекомендацією Вищої кваліфікацій­ної комісії суддів України щодо обрання кандидата, а також іншими матеріалами вноситься до Верховної Ради не пізніше одного місяця після отримання висновку Вищої ква­ліфі­ка­ційної комісії суддів України головами цих судів.

Комітет перевіряє додержання кандидатом вимог Конституції та Закону України «Про статус суддів», а також звернення громадян, громадських об’єднань, підприємств, орга­нізацій, органів державної влади всіх рівнів та органів місцевого самоврядування щодо діяльності кандидата. У випадку, якщо розгляд звернення вимагає додаткової перевірки, Комітет приймає рішення про направлення їх до Верховного Суду України, вищого спеціалізованого суду, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії Укра­їни, Державної судової адміністрації, Ради суддів України або кваліфіка­ційної комісії суддів. Кандидат має право знайомитись зі зверненнями щодо його діяльності, запитами Комітету за ними та відповідями, отриманими Комітетом.

Секретаріат Комітету в триденний строк з дня отримання подання розповсюджує серед народних депутатів через Апарат Верховної Ради списки кандидатів. На засідання Комітету запрошуються також уповноважені представники Верховного Суду України, Вищої ради юстиції, Вищої квалі­фі­каційної комісії суддів, вищих спеціалізованих судів, Дер­жавної судової адміністрації, Ради суддів України, а також кандидат, присутність якого на засіданні згідно із законом є обов’язковою.

Комітет розглядає подання про обрання кандидата в місячний термін з дня його надходження. Цей строк може бути продовжений Комітетом, але не більше ніж на 2 місяці, крім випадків, якщо строк проведення перевірки припадає на міжсесійний період роботи Верховної Ради. Подання розглядається на засіданні Комітету колегіально і щодо кожного кандидата окремо. Рішення Комітету про рекомендацію або нерекомендацію стосовно обрання кандидата оголошу­ється у його присутності. Рішення про нерекомендацію не є перепоною для розгляду цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради.

Процедура обговорення та вирішення питання про обрання суддею безстроково на пленарному засіданні Верховної Ради встановлена Законом України «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України» та Регламентом Верховної Ради. Обговорення питання про обрання кандидата на пленарному засіданні парламенту розпочинається з доповіді представника Комітету. Якщо в Комітеті були висловлені зауваження щодо кандидата, доповідач може проінформувати про це народних депутатів. За наявності зауважень до кандидата, ви­словлених під час пленарного засідання Верховної Ради, які потребують додаткової перевірки Комітетом, голосування щодо цього кандидата не проводиться.

Рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково приймається шляхом відкритого фіксованого голосування більшістю голосів від конституційного складу Верховної Ради та оформлюється постановою. У випадку, якщо кандидата не обрано, Вища рада юстиції вносить подання до Президента України про звільнення цього кандидата з посади судді на підставі закінчення строку його повноважень.

Закон також передбачає можливість повторної рекомендації кандидатури на обрання судді безстроково. Так, якщо кандидата не було обрано суддею безстроково на пленарному засіданні Верховної Ради у зв’язку з нововиявленими обставинами, що були висловлені у виступах народних депутатів, Комітет приймає рішення про звернення до Вищої ради юстиції, відповідної кваліфікаційної комісії суддів щодо перевірки цих обставин або доручає членам Комітету внести подання про проведення відповідної перевірки, узгодивши термін її проведення, а за результатами перевірки приймає рішення про повторне внесення раніше відхилених кандидатур на пленарне засідання Верховної Ради. Але внесення двічі відхилених Верховною Радою кандидатур не допускається.

Особа, обрана на посаду судді безстроково, набуває статусу професійного судді в суді відповідного рівня і спеціалізації.

 

< Попередня   Наступна >