Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 3. Правовий статус суддів // 3.1. Поняття правового статусу суддів

§ 3. Правовий статус суддів // 3.1. Поняття правового статусу суддів

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
80

§ 3. Правовий статус суддів

3.1. Поняття правового статусу суддів

Судова влада в Україні належить лише судам в особі суддів та представникам народу, які у визначених законом випадках залучаються до здійснення правосуддя. Судді наділені виключним правом реалізовувати судову владу, вирішувати всі правові конфлікти, що виникають у суспільстві, вони виконують свої обов’язки на професійній основі. Судді незалежні і підкорюються лише Конституції та законам України. Прояв неповаги до судді передбачає встановлену законом відпові­дальність. Вимоги та рішення суддів при здійсненні ними повноважень обов’язкові для виконання тими суб’єктами, до яких вони звернені. Невиконання вимог та рішень суддів тягне встановлену законом відповідальність.

Передумовою здійснення суддями судової влади є їх єдиний правовий статус, який закріплено у відповідних нормативно­правових актах. В юридичній літературі правовий статус суддів часто ототожнюють з їх правовим становищем. Зазвичай під правовим статусом суддів розуміють порядок набуття статусу, сукупність їх прав та обов’язків, вимоги, що ставляться до суддів, правові гарантії, які дозволяють суддям здійснювати свої повноваження згідно з законом, порядок притягнення суддів до юридичної відповідальності та звільнення з посади.

Основні засади правового статусу суддів визначені в Законі України «Про статус суддів». Окремі його положення деталізуються в статтях 126–130 Конституції України, Законі «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», розділі 3 Закону України «Про судоустрій України», главах 3, 4 Закону України «Про Конституційний Суд України», процесуальних кодексах та інших нормативно­правових актах.

 

< Попе

редня   Наступна >