Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 2. Порядок формування та строк повноважень Вищої ради юстиції

§ 2. Порядок формування та строк повноважень Вищої ради юстиції

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
147

§ 2. Порядок формування та строк повноважень Вищої ради юстиції

У процесі формування Вищої ради юстиції беруть участь усі три гілки державної влади України, а також представники адвокатури України, юридичної науки і прокуратури. Такий порядок дозволяє виключити домінуюче становище якої­небудь гілки влади при ухваленні рішення стосовно кандидатів на посаду суддів або при притягненні останніх до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до Конституції України Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. По три члена ради обирається Верховною Радою України, Президентом України, з’їздом суддів України, з’їздом адвокатів України, з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ; всеукраїнська конференція працівників прокуратури обирає двох членів. Також до складу Вищої ради юстиції входять за посадою Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України.

На посаду члена Вищої ради юстиції може бути рекомендований громадянин України, не молодший тридцяти п’яти років і не старший шістдесяти років, який проживає в Україні не менше десяти останніх років, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту та стаж роботи у галузі права не менше десяти років. Ці вимоги не поширюються на осіб, які входять до складу Вищої ради юстиції за посадою.

Членами Вищої ради юстиції не можуть бути особи, визнані судом недієздатними або обмежено дієздатними, та особи, які мають незняту або непогашену судимість.

Президент України призначає трьох членів Вищої ради юстиції (далі — ВРЮ) через видання указу. Закон надає йому право вибирати їх з­поміж осіб за власним розсудом за умови їх відповідності загальним вимогам, що висуваються до членів Вищої ради юстиції.

Верховна Рада Укр

аїни призначає членів Вищої ради юстиції таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Кандидати на цю посаду пропонуються депутатськими групами і фракціями. Для цього свої голоси за них повинні від­дати більшість від конституційного складу Верховної Ради України.

Суддівська спільнота призначає членів Вищої ради юсти­ції на з’їзді суддів України — вищому органі суддівського самоврядування. Порядок скликання з’їзду визначається Законом України «Про судоустрій України». Делегатів на з’їзд суддів України можуть обирати й направляти конференції суддів загальних місцевих і апеляційних судів, конференція суддів військових судів і конференція суддів спеціалізованих судів, а також збори суддів Апеляційного суду України за нормою представництва, визначеною Радою суддів України. Збори суддів Конституційного Суду України обирають на з’їзд трьох делегатів із числа суддів цього суду. Такий порядок забезпечує присутність представників усіх видів судів при обранні членів Вищої ради юстиції від судової системи.

Від з’їзда адвокатів України до Вищої ради юстиції обираються 3 члени ради. Делегати на з’їзд адвокатів України обираються на республіканській (Автономної Республіки Крим), обласних, міських (міст Києва та Севастополя) конференціях адвокатів, участь в яких можуть брати не більше п’яти делегатів від кожного району або міста обласного підпорядкування, які обираються районними або міськими (міст обласного підпорядкування) конференціями адвокатів.

Висування кандидатів і призначення членів Вищої ради юстиції з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ здійснюється в порядку, передбаченому законом. Делегати на з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ обираються на республіканській (Автономної Республіки Крим), обласних, міських (міст Києва та Севастополя) конференціях їх працівників.

На всеукраїнській конференції працівників прокуратури до Вищої ради юстиції обираються два представники. У свою чергу на всеукраїнську конференцію працівників прокуратури представники обираються на республіканській (АР Крим), обласних, міських (міст Києва та Севастополя) конференціях, участь в яких мають право брати всі працівники органів прокуратури відповідної адміністративно­територіальної одиниці.

Для набуття повноважень у повному обсязі член Вищої ради юстиції повинен пройти три етапи:

а) призначення на відповідному з’їзді або конференції членом Вищої ради юстиції;

б) прийняття присяги члена ВРЮ на засіданні Верховної Ради України. Присяга складається перед вступом на посаду, але не пізніше перебігу двох місяців із дня призначення. Відмова від складання присяги має наслідком втрату членства у Вищій раді юстиції (ст. 17 Закону України «Про Вищу раду юстиції»);

в) набуття знов обраним складом Вищої ради юстиції чинності. Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про Вищу раду юстиції» Рада є повноважною за умови призначення не менше трьох чвертей від її конституційного складу (не менше 15 членів) і складання ними присяги з урахуванням тих осіб, які входять до складу за посадою. Вища рада юстиції є органом колегіальним, тому кожен її член стає правомочним тільки після набуття чинності Радою в цілому.

Строк повноважень членів Вищої ради юстиції, крім тих, хто входить до її складу за посадою, становить шість років. Особи, які входять до складу за посадою, вибувають зі складу ВРЮ з дня звільнення з посади.

 

< Попередня   Наступна >