Головне меню

3.2. Генеральна прокуратура України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
95

3.2. Генеральна прокуратура України

Генеральний прокурор України очолює також і Генеральну прокуратуру України, що утворена з метою оперативно­го керівництва діяльністю органів прокуратури. Вона становить собою достатньо потужний державний апарат, котрий не тіль­ки керує нижчими прокуратурами, а й приймає на себе безпосереднє виконання особливо важливих, найбільш відповідальних функцій по здійсненню нагляду за точним і однаковим виконанням законів у державі, а також проведення розкриття й розслідування особливо небезпечних злочинів, розслідування кримінальних справ особливої складності або особливого громадського значення.

Відповідно до чинного законодавства структуру Генеральної прокуратури України та Положення про її структурні підрозділи затверджує Генеральний прокурор України.

У Генеральній прокуратурі України є управління й від­діли, які створюються з урахуванням як традиційних, сталих, так і нових, але не менш пріоритетних напрямків діяльності.

Генеральний прокурор України має можливість залежно від конкретних завдань і методів їх виконання коригувати структуру Генеральної прокуратури або її окремих управлінь і відділів. Зараз у Генеральній прокуратурі діють управління, у складі яких є управління, відділи та відділи на правах управлінь.

Начальники управлінь і відділів Генеральної прокуратури України призначаються на посади Генеральним прокурором України. Він також має старших помічників та поміч­ників з особливих доручень.

В управліннях та відділах працюють старші прокурори та прокурори, старші слідчі та слідчі з особливо важливих справ. Означені посадові особи призначаються на посаду та звільняються з посади Генеральним прокурором України.

З метою підготовки та підвищення

кваліфікації прокурорсько­слідчих кадрів та науково­практичних розробок із питань організації роботи на основних напрямках прокурорської діяльності при Генеральній прокуратурі України діє Академія прокуратури України, що тісно співпрацює з Національною юридичною академією України імені Ярослава Мудрого.

 

< Попередня   Наступна >