Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів 3.5. Прокуратури міст, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокуратури

3.5. Прокуратури міст, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокуратури

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
167

3.5. Прокуратури міст, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокуратури

Міські, районні, міжрайонні й прирівняні до них спеціалізовані прокуратури створюють третю ланку прокурорської системи, яка діє на всій території України. Міські прокуратури функціонують у межах окремих міст обласного підпорядкування. Зараз їх кількість становить 118: кількість районних прокуратур великих міст — 87, а найбільш чисельна група прокуратур сільських районів — 529. Міжрайонні прокуратури охоплюють своєю діяльністю або два сусідніх райони, або місто і прилеглий район. Таких прокуратур налічується 58.

Зі статусом міських, районних прокуратур на території України створені і функціонують прокуратури з нагляду за додержанням кримінально­виконавчого законодавства, транспортні, природоохоронні і деякі інші спеціалізовані прокуратури.

Прокуратури міст, районів та прирівняні до них прокуратури очолюють відповідні прокурори, які призначаються на посаду Генеральним прокурором України. В цих прокуратурах є також посади заступника прокурора, старшого помічника прокурора, помічників прокурора, старших слідчих і слідчих. Вони призначаються прокурором області або при­рівняними до нього прокурорами. Штатна чисельність прокуратур основної ланки неоднакова. Вона залежить від обсягу виконуваної роботи і затверджується Генеральним прокурором України. Обсяг роботи визначається рівнем зло­чинності у місті (районі), чисельністю населення, кількістю піднаглядних об’єктів, чисельним складом суду та іншими обставинами.

 

< Попередня   Наступна >