Головне меню

2.2. Структура та діяльність органів внутрішніх справ

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
128

2.2. Структура та діяльність органів внутрішніх справ

Згідно з положеннями про МВС України основними завданнями МВС є:

— організація і координація органів внутрішніх справ із захисту прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, охорона громадського порядку і забезпечення громадської безпеки;

— забезпечення запобігання злочинам, їх припинення; розкриття і розслідування, розшук осіб, які вчинили злочин, вжиття заходів для усунення причин та умов, що сприяють вчиненню правопорушень;

— організація роботи, пов’язаної із забезпеченням безпеки дорожнього руху.

МВС України очолює Міністр, який призначається Верховною Радою України за поданням Прем’єр­міністра України.

Для погодження вирішення питань, що належать до повноважень МВС України, обговорення найважливіших напрямків його діяльності у складі Міністерства утворюється колегія, до якої входить Міністр (голова колегії), його заступники за посадою, а також інші керівники і працівники органів внутрішніх справ.

Члени колегії Міністерства затверджуються Кабінетом Міністрів України. Рішення колегії втілюються у життя наказом Міністра.

Для розгляду наукових рекомендацій та пропозицій щодо основних напрямків діяльності органів внутрішніх справ, обговорення найважливіших програм та вирішення інших питань при МВС України можуть утворюватися відповідні ради і колегії з включенням до їх складу провідних вчених і висококваліфікованих фахівців­практиків.

Штатний розпис центрального апарату і положення про його структурні підрозділи затверджуються Міністром.

До складу центрального апарату МВС України

входять, наприклад:

— Головне управління кримінальної міліції;

— Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю;

— Головний штаб МВС України;

— Головне управління міліції громадської безпеки;

— Головне слідче управління;

— Головне управління карного розшуку;

— Головне управління по боротьбі з економічними злочинами;

— Головне управління державної автомобільної інспекції;

— Головне управління державної служби охорони та ін.

Структура УМВС області є схожою з наведеною вище за деякими винятками. Так, замість головних управлінь УМВС області мають відповідні управління і відділи. Провідна роль в охороні громадського порядку належить місцевим органам внутрішніх справ — міськрайвідділам (МВВС, РВВС). Їх структура визначається Міністерством внутрішніх справ України з урахуванням чисельності населення, що проживає на певній території, наявності на ній також важливих об’єк­тів загальнодержавного значення. Як правило, структу­ра міськрайвідділу виглядає таким чином: начальник від­ділу, заступник начальника, штаб, чергова частина, що працює цілодобово, відділення карного розшуку, служба по боротьбі з економічними злочинами, слідче відділення, дер­жавна автомобільна інспекція, служба дільничних уповноважених інспекторів тощо. Найбільшою за чисельністю в міськрайвідділі є патрульно­постова служба міліції. Після видання Президентом України Указу «Про утворення місцевої міліції» від 22 січня 2001 р. в міськрайвідділах почала створюватися місцева (муніципальна) міліція.

Співробітники органів внутрішніх справ є державними службовцями, мають статус осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ. Порядок проходження служби співробітниками служби МВС регулюється Законом України «Про міліцію» і відповідними положеннями. У внутрішніх військах МВС України законом передбачена військова служба.

Сучасну структуру органів внутрішніх справ України складають:

— підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю («Бер­кут», «Кобра», «Сокіл»);

— підрозділи по боротьбі з економічними злочинами;

— підрозділи по боротьбі з незаконним обігом наркотиків;

— органи досудового слідства;

— міліція;

— внутрішні війська та ін.

 

< Попередня   Наступна >