Головне меню

2.4. Внутрішні війська

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
70

2.4. Внутрішні війська

Окремим структурним підрозділом МВС виступають внут­рішні війська. Безпосереднє керівництво внутрішніми вій­ськами здійснює Міністр внутрішніх справ, який несе персональну відповідальність за правомірність виконання покладених на них завдань, видає нормативні акти з питань організації діяльності внутрішніх військ, затверджує їх струк­туру, штати підрозділів внутрішніх військ тощо.

Управління внутрішніми військами покладено на командуючого цими військами (він є одночасно заступником Міністра внутрішніх справ України). Особовий склад внутрішніх військ — військовослужбовці, які мають спеціальні звання і відзнаки, а також цивільний персонал.

Досить часто внутрішні війська контактують у своїй діяльності з міліцією, а саме: підрозділи спеціального призначення (спецназ) залучаються до спільного з міліцією не­сін­ня служби по охороні громадського порядку (патрульно­постова служба), а також для припинення масових заворушень. Однак внутрішні війська заборонено залучати для припинення несанкціонованих мітингів, вуличних демон­­страцій несанкціонованого характеру.

При виконанні обов’язків з охорони громадського порядку військовослужбовці внутрішніх військ користуються в основному обсязі правами, що мають працівники міліції. Так, військовослужбовцям надано право: вимагати від громадян і посадових осіб дотримання громадського порядку, запобігати злочинам; перевіряти у громадян документи; затримувати і доставляти в міліцію правопорушників; проводити огляд транспорту; входити безперешкодно до житлових приміщень та інших будівель у разі переслідування підозрюваних і т. д.

Внутрішні війська, як й інші підрозділи МВС, вправі застосовувати фізичну силу, зберігати і використовувати спеціальні засоби, табельну зброю і штатну бойову техніку у разі необ

хідності. У випадках перевищення повноважень при використанні спеціальних засобів співробітники внутрішніх військ можуть бути притягнені до відповідальності.

 

< Попередня   Наступна >