Головне меню

1.5. Організаційні форми діяльності адвокатури

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
116

1.5. Організаційні форми діяльності адвокатури

Відповідно до положень статті 4 Закону України «Про адвокатуру» особа, яка одержала свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, має право займатися такою діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об’єднання. Отже, організаційно адвокатська діяльність у нашій країні може здійснюватися у трьох формах. Адвокат вправі:

1) займатися адвокатською діяльністю індивідуально;

2) відкрити своє адвокатське бюро;

3) об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори й інші адвокатські об’єднання.

Зайняття адвокатської діяльністю індивідуально — організаційна форма, за якою адвокат здійснює свою діяльність без створення юридичної особи. Цю норму було відновлено Законом України «Про адвокатуру» у 1992 р. Адвокат повинен повідомити місцевий орган влади про одержання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю. Він ре­єструється у податкових органах, стає на облік у Пенсійному фонді, сплачує відповідні податки, обов’язкові платежі, від­криває рахунок у встановленому законом порядку, має свою печатку. Адвокат має право від свого ім’я укладати угоди з громадянами та юридичними особами щодо надання правової допомоги.

Адвокат може мати помічника або кількох помічників з числа осіб, які мають вищу юридичну освіту. Умови роботи визначаються контрактом між адвокатом (адвокатським об’єднанням) і помічником адвоката з додержанням законодавства про працю.

Адвокати, як і адвокатські об’єднання, повинні відкривати поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках на території України, а у встановленому чинним зак

онодавством порядку — і в іноземних банках, мати печатку і штамп із своїм найменуванням (ч. 5 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру»).

Адвокатські бюро, колегії, фірми та інші адвокатські об’єднання є юридичними особами.

Адвокатське бюро. Відповідно до змін, внесених до Закону України «Про адвокатуру», адвокатське бюро визнано одним з видів адвокатських об’єднань (ч. 5 ст. 4), хоча у його складі може працювати лише один адвокат. Адвокатське бюро є юридичною особою і діє на підставі статуту, оскільки відпо­відно до закону діяльність адвокатури регулюється Конституцією України, Законом «Про адвокатуру», іншими законодавчими актами України і статутами адвокат­ських об’єд­нань (ст. 3).

До внесення змін до Закону України»Про адвокатуру» від 10 січня 2002 р. порядок реєстрації адвокатських бюро ні Законом «Про адвокатуру», ні іншими актами не було визначено, але практика склалася таким чином, що адвокат­ські бюро реєструвалися місцевими органами виконавчої влади за місцем їх знаходження. Зараз реєстрація бюро здій­снюється відповідно до порядку реєстрації адвокат­­ських об’єднань, встановленому Положенням про порядок реє­стра­ції адвокатських об’єднань, а саме — в Міністерстві юстиції України .

Адвокат, який створює адвокатське бюро, має право на­ймати технічних та інших працівників (окрім адвокатів) і користуватися іншими правами, що згідно з законодавством належать юридичній особі.

Адвокатські об’єднання — організаційна форма діяльності адвокатури, за якої адвокат для здійснення адвокат­ської діяльності об’єднується з іншими адвокатами. Перелік видів адвокатських об’єднань, наведений у законодавстві, не є вичерпним. Закон конкретизує лише деякі з них — колегії, адвокатські фірми, контори. Діють вони на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності і гласності.

Адвокатські об’єднання не займаються підприємницькою діяльністю, не отримують прибутку, не виконують роботи, не надають послуги — відповідно до Конституції та чинного законодавства вони забезпечують право на захист та надають правову допомогу не на засадах підприємництва, а здійснюють це як специфічну конституційну функцію адвокатури.

Адвокатські об’єднання є юридичними особами, вони діють на підставі законодавства та своїх статутів, які регулюють порядок утворення, діяльності, реорганізації і лікві­дації адвокатських об’єднань, структуру, штати, функції, порядок витрачання коштів, права й обов’язки керівних органів, порядок їх обрання та інші питання. Адвокатські об’єднання вправі відкривати в банках, як українських, так і іноземних, поточні й депозитні рахунки, мають печатку і штамп зі своїм найменуванням.

Реєстрація адвокатських об’єднань здійснюється Міністерством юстиції України в порядку, визначеному Положенням про порядок реєстрації адвокатських об’єднань, затверд­женим Постановою Кабінету Міністрів України № 302 від 27 квітня 1993 р. Для реєстрації подаються певні документи, перелічені в п. 2 Положення, зокрема заява, підписана уповноваженим представником об’єднання, статут адвокатського об’єднання, установчий договір чи протокол зборів адвокатів про створення адвокатського об’єднання, відомості про кіль­кісний склад адвокатського об’єднання, наявність в його чле­нів свідоцтв про право на заняття адвокатською діяль­ні­стю, документ про внесення плати за реєстрацію (плата за ре­є­страцію адвокатських об’єднань складає десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Про зміни, що мали місце в установчих документах, про припинення діяльності і про зміну адреси адвокатське об’єд­нання зобов’язане повідомити Мін’юст України у 5­денний термін.

 

< Попередня   Наступна >