Головне меню

§ 3. Право на зайняття нотаріальною діяльністю

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
116

§ 3. Право на зайняття нотаріальною діяльністю

Нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту (університет, академія, інститут) і пройшов стажування протягом шести місяців у державній нотаріальній конторі або у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, склав кваліфікаційний іспит та одер­жав сві­доцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість.

Нотаріус не може перебувати у штаті інших державних, приватних та господарських підприємств і організацій, займатися підприємницькою і посередницькою діяльністю, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької і наукової у вільний від роботи час.

Для визнання рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, при Голов­ному управлінні Міністерства юстиції в АР Крим, уп­рав­ліннях юстиції областей, міст Києва та Севастополя утворюються кваліфікаційні комісії нотаріату, положення про ко­місію затверджується Міністерством юстиції України.

На підставі результатів складеного іспиту кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про можливість допуску особи до нотаріальної діяльності.

Особи, які не склали кваліфікаційний іспит, допускаються до його повторного складання не раніш як через один рік. Рішення кваліфікаційної комісії може бути оскаржено до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України в місячний строк з дня вручення його копії за­ці­кавленій особі. Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату затверджується Кабінетом Міністрів України.

Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю видається Міністерством юстиції України на підставі рішення кваліфікаційної комісії нотаріату. Відмову

у видачі сві­доцтва може бути оскаржено до суду в місячний строк з дня її одержання.

Після отримання свідоцтва про право на зайняття нота­ріальною діяльністю особа може бути призначена на посаду державного нотаріуса або зареєструвати приватну нотаріальну діяльність.

Призначення на посаду державного нотаріуса та звільнення з посади провадиться відповідними управліннями юстиції.

Штати державних нотаріальних контор затверджуються також відповідними управліннями юстиції в межах встановленої для державних нотаріальних контор штатної чисельності і фонду заробітної плати.

Реєстрація приватної нотаріальної діяльності провадиться управліннями юстиції Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміні­страцій за заявою особи, яка має свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Указом Президента України «Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні» від 23 серпня 1998 р. № 932/98 на Міністерство юстиції України покладено обов’язок визначати кількість приватних нотаріусів у межах нотаріального округу залежно від чисельності населення. На виконання цього указу Міністерством юстиції встановлена межова чисельність нотаріусів, понад яку реєстрація приватної нотаріальної діяльності не здійснюється.

 

< Попередня   Наступна >