Головне меню

ПЕРЕДМОВА

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
50

ПЕРЕДМОВА

Відношення до статичної науки у суспільній свідомості неоднозначне. І ця неоднозначність знайшла своє вираження у діаметрально протилежних висловлюваннях. Таких, наприклад, як: “Статистика знає все” і “Є брехня, є велика брехня і є статистика”. Ці крайні точки зору, на нашу думку, обумовлені недостатнім знанням принципів наукового використання статистичних методів дослідження. А вони дають нам можливість при їх невірному використанню ввести в оману суспільство, а при їх науковому використанню розкрити дійсні параметри у розвитку досліджуваних явищ.

Із історії відомо, як І.В. Сталін і його оточення, а також наступні лідери комуністичної партії на протязі декількох десятиріч маніпулювали статистичними показниками для підтвердження своїх успіхів у будівництві соціалізму в Радянському Союзі і чим це будівництво закінчилося після оприлюднення реальних здобутків у період проголошення гласності і демократії у середині 80-х років.

Таким чином, за допомогою статистичних даних можна як приховати дійсну сутність розвитку досліджуваних явищ, так і відобразити її реальний стан, а також оголити брехню і свавілля у використанні статистичних даних. Реальна наукова статистика – це статистика правди.

Кожний, хто вивчає статистику, повинен усвідомити, що вивчення статистичних характеристик розвитку досліджуваних явищ призводить до глибинного розуміння їх сутності. Використання статистики – це самий ефективний і надійний засіб вивчення природних і суспільних явищ. Багатьом із тих, кому не під силу пізнати математичні, фізичні, хімічні закономірності розвитку природи і суспільства, зможуть їх пізнати завдяки не досить складним методам статистичного аналізу.

По свої суті статистична наука не є “сухою” і складною, як дехто вважає, дивлячись на її відносно прості фо

рмули. Математичний апарат, який використовується у правовій статистиці, відповідає рівню математичних пізнань, які були досягнуті людством до початку ХVІІ сторіччя. І лише у наукових дослідженнях використовуються математичні знання, які були досягнуті в наступні роки. А сучасні комп’ютерні технології значно полегшують обробку статистичних даних і їх аналіз.

Однак слід зауважити, що існуючі технічні засоби не можуть замінити хоча б елементарних проявів фантазії осіб, які аналізують статистичні дані. Не можна виявити закономірності у розвитку досліджуваних явищ, не будучи поетом у думці. У виявленні статистичних закономірностей розвитку соціальних і природних явищ є своя малопізнана краса, як у мистецтві і поезії.

Статистика – наука універсальна. За допомогою методів її дослідження можна виявляти закономірності у прояві самих різноманітних явищ розвитку природи і суспільства. Це і математична статистика, медична статистика, статистика виробництва продукції і демографічна статистика.

За своєю суттю статистика – глибоко філософська наука. Своїми показниками вона відображає постійну боротьбу людства за більш раціональне використання своїх інтелектуальних здобутків у практичній діяльності. Тому вона має значення як у філософському, так і в історичному аспектах.

Тільки при такій умові можливо отримати знання, яке може стати основою для розуміння соціальної діяльності.

Статистика і притаманний їй стиль мислення являє собою один із найважливіших, на жаль, не достатньо оцінений у суспільній свідомості, елемент загальної культури людської спільності, навіть, якщо вони не займаються діяльністю у сфері точних наук або техніки.

Статистика у сучасному розумінні цього терміну не є наукою завершеною, раз і назавжди побудованою. Напроти, вона невпинно збагачується новими ідеями, розвиваються її нові напрямки, знаходить все більш і більше застосування у соціальному житті.

У сучасний період за допомогою комп`ютерних технологій статистична наука значно піднялася у пізнанні соціальної дійсності і визначенні її впливу на закономірності соціального розвитку. За допомогою статистичних даних вирішується питання довгострокових прогнозів розвитку науки, техніки, хімії, фізики, окремих видів технологій, погоди, складні проблеми економічного і соціального планування. З її допомогою ми можемо виявити певний порядок в уявному безпорядку нагромадження соціальних і природних фактів дійсності.

Хотілось б зробити ще декілька зауважень стосовно існуючої у студентів хибних поглядів на статистику з тим, щоб вони вірно визначили своє ставлення до цієї дисципліни. На жаль до цих пір серед студентів існує уявлення стосовно статистики, як науки складної, відірваної від потреб життя. Таке уявлення обумовлено, на наш погляд, двома обставинами. По-перше, низьким рівнем математичної підготовки студентів-юристів, по-друге, помилковим уявленням про сутність цієї наукової дисципліни. Існує і ще одне не зовсім вірне уявлення про статистичну науку: досить часто вважають, що для обчислення статистичних показників потрібні якісь особливі здібності. Ми вважаємо, що для цього достатньо тих знань, які отримані у середній школі. Вивчати основи статистичної науки – це завдання не більш складне, чим вивчати основи якоїсь іншої науки. В цьому кожний може засвідчитися сам, коли буде займатися статистичним спостереженням над своїми особистими життєвими проявами. До вивчення якого завгодно явища, яке заслуговує на увагу, треба підходити ініціативно і з розумінням.

Математичний апарат, який використовується у правовій статистиці, не настільки складний, щоб його не можна було б зрозуміти особам, які скінчили середню школу. Абстрактні математичні моделі і математичні теорії у правовій статистиці не застосовуються. Необхідність у їх використанні може з`являтися лише при науковому аналізі.

Підручник “Правова статистика” побудовано відповідно до учбової програми курсу “Правова статистика”, який вивчається у юридичних вищих навчальних закладах України за спеціальністю “Правознавство”.

Вивчення статистичної науки має важливе значення в підготовці висококваліфікованих фахівців у галузі суспільних наук взагалі і юриспруденції зокрема, оскільки для науково обґрунтованого пізнання тенденцій і закономірностей розвитку суспільного життя, до якого належать і правові явища, конче необхідно уміти їх аналізувати. Між тим прийоми і засоби такого аналізу розробляє саме статистична наука.

Тому майбутній юрист повинен орієнтуватися у методах статистичного аналізу розвитку суспільних явищ і прийомах такого аналізу.

Використання статистичних методів дослідження розширює поле зору студентів і, крім того, допомагає їм краще розбиратися в особливостях соціально-економічного розвитку держав, їх правових систем, оцінувати ефективність діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинами та іншими правопорушеннями. Адже без аналізу статистичних даних будь-яка наука оперує лише схоластичними висновками на потребу якій завгодно абстрактній концепції. Висловлюючись фігурально, статистика – це міст, який з`єднує теорію і практику. Тому чим повніше у наукових розробках використовуються результати статистичних досліджень, тим кращим буде наше знання дійсності.

Особливо важлива роль в цьому належить кримінально-правовій статистиці, яка є інформаційною базою кримінології у вивченні тенденцій і закономірностей розвитку злочинності, її причин та умов, особливостей суб`єктів, які вчинили злочин, а головне – у розробці заходів протидії злочинності. Звідси можна зробити висновок, що правова статистика необхідна для плідної роботи по попередженню злочинів та інших правопорушень і є однією з передумов розвитку інших галузей права.

Нові завдання, які стоять перед правоохоронними органами в умовах перебудови правової, соціально-орієнтованої держави на засадах ринкових, економічних відносин, потребують доброго знання основ статистичних методів аналізу суспільних явищ з тим, щоб вони сприяли і допомагали вирішенню цих завдань. Важливо при цьому мати на увазі, що статистика – це не стільки арифметичні цифри, як багато, хто міркує, це передусім цифри, які уміють “розмовляти” з тими, хто їх належним чином слухає і розуміє. Вони дають можливість у сукупності випадкових явищ виявити закономірності проявів кожного окремого суспільного явища. Тому все, що відбувається в суспільстві і є сукупністю явищ, може бути об`єктом статистичного аналізу. Більш того, статистика не тільки характеризує зміни у житті суспільства, а й дає оперативну діагностику його стану і прогноз на майбутнє.

У цьому підручнику, крім викладення загальнотеоретичних положень, автори велику увагу приділили практичним напрямкам статистичної роботи правоохоронних органів, оскільки значна кількість студентів-юристів у майбутньому працюватиме саме у цих органах.

У зв`язку з цим у підручнику істотна увага приділена питанням по­будови і організації усієї статистичної роботи в правоохоронних і пра­возастосовчих органах України. У відповідному розділі підручника наведені основні види документів первинного обліку і реєстрації фактів, які ведуться у цих органах, порядок їх заповнення і подання. Розглядаються також питання організації, проведення статистичного спостереження і аналізу одержаної статистичної інформації.

Враховуючи ту обставину, що студенти вищих юридичних закладів нашої країни не вивчають вищу математику і теорії ймовірності, усі складні теоретичні положення з методичної точки зору викладені із застосуванням мінімального математичного апарату.

На завершення для тих, хто використовує статистичні дані у своїх дослідженнях наведемо максими статистичного мислення:

Більшої довіри заслуговують конкретні факти, а не абстрактні ідеї представників влади і політиків.

Виражайте факти у їх кількісній характеристиці безпосередньо зв`язаних з застосуванням конкретних процедур і методів їх вимірювання, а не за допомогою словесних і амбіційних висловлювань і емоцій.

Усвідомте, що спостереження переважно ведуться над часткою цілого, а не над усією сукупністю, тому результати завжди будуть мати похибку репрезентативності.

А головне, завжди приймайте виявлену тенденцію за результатом багатьох своїх вимірів, в якості надійної інформації для розвитку свого знання соціальної дійсності.

Соціальні експерименти, як правило, неможливо поставити в одних і тих же умовах, тому застосовуються закономірності, які виявлені на статистиці. Окремі фрагментарні явища, об`єднуючись в один процес, дають нам характеристику проявам соціальних закономірностей.

Автори щиро вдячні рецензентам за їх цінні зауваження і побажання, які сприяли більш якісній підготовці цього підручника.

 

< Попередня   Наступна >