Головне меню

§ 4. Види господарського обліку

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
88

§ 4. Види господарського обліку

Для того щоб правильно і своєчасно впливати на процеси, які відбу­ваються в житті суспільства, треба мати вірогідну і вичерпну інформацію про розвиток і тенденції цих соціальних явищ. Таку можливість може дати лише належним чином побудований облік в державі.

Державний облік – це планомірна організована система підрахунків, реєстрації, систематизації, контролю, управлінню та активного впливу на розвиток суспільних явищ і процесів. Облік – головне джерело інформації. За допомогою належним чином побудованого обліку можна здійснювати прог­нозування, планування та передбачення змін в розвитку суспільних явищ і процесів, виявляти мету, пропорції та темпи цього розвитку, регулювати кількісні і якісні ознаки показників розвитку та управляти цим процесом в усіх галузях суспільного життя.

Єдина система обліку включає до себе три взаємопов`язані і внутрішньо узгоджувані види обліку: 1) оперативний; 2) бухгалтерський; 3) статистич­ний.

Оперативний облік – це реєстрація окремих фактів в момент їх здій­снення або відразу після їх проведення. Знання цих фактів необхідно для проведення оперативного управління. Наприклад, щоденний облік виробле­ної продукції, присутність студентів на заняттях, щодобова кількість народ­жених і померлих тощо. Завдання цього виду обліку – безпосередня первинна характеристика спостережуваних фактів. У порівнянні з іншими видами об­ліку він має перевагу терміновості. За допомогою його ми одержуємо відо­мості негайно після реєстрації того чи іншого факту. Але він поступається перед іншими видами обліку в питаннях якості аналізу та узагальнення. Саме тому матеріали його використовуються бухгалтерським і статистичним ви­дами обліку лише для вирішення завдань поточного обліку.

Бухгалтерський облік – це безперервн

е, суцільне, документальне ві­дображення господарських засобів та джерел їх створення, які узагальню­ються в грошовому виразі. Основна його мета – визначення фінансових ре­зультатів роботи установи або підприємства. Але сфера застосування його обмежується лише тими явищами і процесами, які мають грошовий вираз, то­му деякі явища, такі, наприклад, як використання виробничого устаткування, робочої сили, не можуть вивчатися бухгалтерськім обліком. Крім того, він, фіксуючи багато фактів суспільного життя, не дає кількісного вираження за­кономірностей їх розвитку. Бухгалтерський облік, відображаючи рух грошо­вих і матеріальних засобів виробництва, застосовується для аналізу еконо­мічних і службових корисливих злочинів, а також є теоретичною і практич­ною базою проведення судово-бухгалтерської експертизи.

Статистичний облік – це реєстрація фактів і явищ соціально-економіч­ного життя за затвердженими формами звітності, які подаються в суворо обу­мовлені строки статистичним органам, що дає змогу провадити всебічний облік явищ у масштабі всієї держави або окремих її територій чи галузей. Базою для статистичного обліку є дані оперативного та бухгалтерського об­ліків, які в подальшому при проведенні статистичного аналізу оброблюються за допомогою спеціальних засобів і методів статистики. Статистичний аналіз охоплює своїми показниками різні сторони соціально-економічного життя країни.

Всі ці види обліку створюють єдину систему обліку завдяки тому, що для них характерно:

1) єдність методології та постановки обліку для усіх установ та під­приємств країни;

2) взаємоув'язування даних окремих видів обліку;

3) єдність первинної облікової та статистичної документації.

 

< Попередня   Наступна >