Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА Розділ VІІ. АБСОЛЮТНІ І ВІДНОСНІ ВЕЛИЧИНИ // § 1. Поняття про узагальнюючі показники

Розділ VІІ. АБСОЛЮТНІ І ВІДНОСНІ ВЕЛИЧИНИ // § 1. Поняття про узагальнюючі показники

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
107

Розділ VІІ. АБСОЛЮТНІ І ВІДНОСНІ ВЕЛИЧИНИ

§ 1. Поняття про узагальнюючі показники

Статистичні дані, одержані в результаті статистичного спостереження, зведення та групування, обов`язково підлягають подальшій обробці і аналізу шляхом обчислення узагальнюючих показників.

Узагальнюючими показниками в статистиці називають такі показники, які характеризують сукупність в цілому або її окремі групи. Деякі вчені до узагальнюючих показників відносять абсолютні, відносні і середні величи­ни. Інші – тільки відносні та середні величини, оскільки тільки вони дають загальну характеристику співвідношень у розвитку явищ. Ми вважаємо, що до узагальнюючих показників слід відносити не всі абсолютні величини, а тільки сумарні, які також дають загальну характеристику стану явища на певний термін часу.

До узагальнюючих показників відносяться, на нашу думку, сумарні абсолютні, відносні та середні величини і загальні індекси.

Метод обчислення узагальнюючих величин є специфічним методом статистики. Усі узагальнюючі показники обов`язково обчислюються на базі первинних даних, тому що тільки вони дають змогу встановити закономірно­сті суспільних явищ.

В свою чергу, первинні дані не можуть дати повну характеристику суспільного явища, тому що вони характеризують лише його розмір. На­приклад, у кримінально-правовій статистиці використання лише такого по­казника, як кількість зареєстрованих злочинів, не дає змогу встановити, як у цьому відношенні розрізняються ті чи інші території.

Для вивчення тенденцій розвитку суспільних явищ і встановлення взаємозв`язку між ними необхідним є комплексне використання первинних і узагальнюючих показників. Особливо не можна ігнорувати індивідуальні абсолютні величини і аналіз

увати лише узагальнюючі показники.

Узагальнюючі показники в статистиці – це такі показники, котрі ві­дображають величини, які приведені в порівняльний вигляд і одним числом характеризують найбільш типові риси явищ, що вивчаються при даному дослідженні.

 

< Попередня   Наступна >