Головне меню

§ 2. Соціальні функції сім’ї

Соціологія - Соціологія: Підручник / Н. П. Осипова, В. Д.
83

§ 2. Соціальні функції сім’ї

Під соціальними функціями сім’ї розуміють спосіб ви­явлення активності, життєдіяльності сім’ї та її членів.

Можна виділити функції суспільства стосовно сім’ї, сім’ї стосовно суспільства та особистості і особистості стосовно сім’ї. У зв’язку з цим функції сім’ї можна розглядати як со­ціальні (стосовно суспільства) та індивідуальні (стосовно осо­бистості). Функції сім’ї тісно пов’язані з потребами суспіль­ства в інституті сім’ї та потребами особистості за належністю до сімейної групи. Функції сім’ї глибоко історичні, тісно пов’язані з соціально-економічними умовами життєдіяльнос­ті суспільства, тому з часом змінюється характер функцій та їх ієрархія.

Можна виділити основні типи функцій сім’ї1, які подані у зв’язку з основними сферами її життєдіяльності: репродук­тивна, виховна, господарсько-побутова, функція дозвілля, емоційна.

Таблиця. Основні функції сучасної сім’ї

Сім’я відіграє ключову роль у практичному розв’язанні со­ціально-економічних та духовно-моральних питань життєді­яльності суспільства. У сім’ї відображаються всі суспільні процеси, вона випробовує на собі вплив усіх суспільних дис­пропорцій, суперечностей. Успішне виконання сім’єю своїх функцій визначається не тільки її внутрішнім станом, а й со­ціальним здоров’ям суспільства.

Для сучасного розвитку нашого суспільства, яке переживає гострі економічні та політичні труднощі (що, звичайно, відоб­ражається на сім’ї), характерне зростання ролі та значення сім’ї. Це пояснюється її специфічними функціями, виконуючи які, вона забезпечує фізичне та духовне відтворення населення.

 

1 Мацковский М. С. Социология семьи: Проблем?

теории, методологии и методики. - М, 1989. - С. 37-51.

 

< Попередня   Наступна >