Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.5.4. Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів

1.5.4. Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
147

1.5.4. Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів

Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів затверджений наказом Міністерства праці та соціальної полі­тики від 17 червня 2002 р. № 293. Він є складовою державної системи класифікації та кодування соціально-економічної інформації. Розроблений відповідно до ст. 27 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні га­рантії" для забезпечення визначених Конституцією України соціальних прав та державних соціальних гарантій достатньо­го життєвого рівня для кожного громадянина, законодавчого встановлення найважливіших державних соціальних стан­дартів і нормативів, диференційованого за соціально-демогра­фічними ознаками підходу до визначення нормативів, науко­вого обґрунтування норм споживання, гласності та громадсь­кого контролю при визначенні та застосуванні їх.

Об'єктами класифікації є державні соціальні стандарти і нор­мативи у сферах: 1) доходів населення; 2) соціального обслуго­вування; 3) житлово-комунального обслуговування; 4) тран­спортного обслуговування та зв'язку; 5) охорони здоров'я; 6) забезпечення навчальними закладами; 7) обслуговування за­кладами культури; 8) обслуговування закладами фізичної куль­тури та спорту; 9) побутового обслуговування, торгівлі та гро­мадського харчування; 10) соціальної роботи з дітьми, молод­дю та різними категоріями сімей.

Структурно Класифікатор складається з кодів та назв кла­сифікаційних угрупувань (розділів, підрозділів, груп, підгруп). Загальний код складається з кодів: розділу — окремої сфери застосування державних соціальних стандартів та нормативів; підрозділу — окремого соціального стандарту або нормативу; групи та підгрупи — деталізації соціального стандарту або нор­мативу. Коди розділів складаються: з цифр від 1 до 10; коди підрозділів — від 1 до цифр, обумовлених переліком соціаль­н

их стандартів і нормативів; коди груп та підгруп — від 1 до цифр, обумовлених необхідною деталізацією соціальних стан­дартів і нормативів у межах підрозділу.

Утворення класифікаційних угрупувань наведено в таблиці.

Таблиця

У додатку до Класифікатора визначені центральні та місцеві органи виконавчої влади, які відповідають за розробку, впро­вадження та проведення моніторингу державних соціальних стандартів і нормативів згідно з цим Класифікатором.

Підготовку змін та доповнень до Класифікатора здійснює Міністерство праці та соціальної політики України відповідно до пропозицій, поданих центральними органами виконавчої влади і погоджених із зацікавленими органами центральної виконавчої влади та сторонами соціального партнерства.

 

< Попередня   Наступна >