Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 2.8. Право соціального забезпечення як навчальна дисципліна

2.8. Право соціального забезпечення як навчальна дисципліна

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
140

2.8. Право соціального забезпечення як навчальна дисципліна

Право соціального забезпечення як навчальна дисципліна — це спеціально відібрана правова інформація, за допомогою якої у студентів формуються знання про форми і види загальнообо­в'язкового державного соціального страхування, соціального забезпечення, соціальної допомоги та соціального захисту і вміння й навички використання цих знань у їхній практичній діяльності.

Як навчальна дисципліна право соціального забезпечення пе­редбачає формування в студентів знань про предмет одноймен­ної галузі права, тобто ознайомлення їх зі змістом основних нор­мативних актів, які регулюють суспільні відносини у сфері соціального забезпечення та захисту. Вони повинні знати не лише систему права та законодавства, механізм правового регулюван­ня у сфері соціального захисту населення, стан застосування норм права соціального забезпечення, а й уміти орієнтуватись у сис­темі чинного соціального законодавства та застосовувати його на практиці в процесі реалізації особисто чи іншими особами права на той чи інший вид соціального забезпечення.

У навчальному курсі викладаються положення та висновки науки права соціального забезпечення. Студенти ознайомлю­ються з основними поняттями, якими оперує наука, теоретич­ним обґрунтуванням закріплених у правових актах норм права соціального забезпечення, правилами їх тлумачення й застосу­вання. У них формуються вміння аналізувати правові інститу­ти права соціального забезпечення.

Зміст права соціального забезпечення як навчальної дисцип­ліни не збігається з предметом однойменної галузі й науки. З одного боку, він набагато вужчий, а з другого, — у предмет навчальної дисципліни часто включаються питання, що є об'єк­том вивчення інших галузей права й однойменних наук, на­приклад, конституційного, адміністративного, фінанс

ового, цивільного.

Система права соціального забезпечення як навчальної дис­ципліни — це об'єднання відібраного правового матеріалу у сфері соціального захисту населення в окремі групи і розмі­щення їх у певному порядку з урахуванням однойменної галузі й науки та методики викладання правових предметів.

У межах права соціального забезпечення вивчаються: 1) між­народні акти, що визначають міжнародні стандарти у сфері соціального захисту населення; 2) витоки й основні етапи ста­новлення законодавства про соціальне забезпечення; 3) орга­нізаційно-правові форми та джерела фінансування соціального забезпечення, місце права на соціальне забезпечення у системі прав людини, роль держави у соціальному захисті населення; 4) поняття предмета, методів і системи права соціального за­безпечення, його місце у системі національного права; 5) по­няття й види загальноправових, галузевих і внутрігалузевих принципів права соціального забезпечення; 6) нормативні акти, що є джерелом права соціального забезпечення; 7) правовідно­сини у сфері соціального забезпечення: поняття, види, суб'єкти, об'єкти, зміст, юридичні факти як підстави виникнення їх, зміни та припинення; 8) умови призначення, розміри та поря­док звернення й призначення, строки призначення різних видів пенсій у солідарній системі; 9) особливості пенсійного забезпе­чення окремих категорій осіб; 10) порядок і умови призначен­ня окремих видів допомог; 11) форми і види соціального обслу­говування непрацездатних; 12) гарантії та пільги в системі со­ціального захисту окремих категорій громадян; 13) практика роботи органів соціального захисту населення; 14) основи пра­ва соціального забезпечення окремих зарубіжних країн.

 

< Попередня   Наступна >