Головне меню

6. Правове положення колонів

Римське право - ОСНОВИ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА
83

6. Правове положення колонів

Дослідники римського права вважають, що колонат виник у I ст. н.е., а правове закріплення цей інститут отримав у період абсолютної монархії.

Колони (coloni) - це категорія юридично залежних людей. У класичну епоху колон був орендарем землі, який юридично не залежав від орендодавця, а перебував з ним лише у договірно-зобов’язальних відносинах. У період імперії, коли з одного боку, прилив рабської сили зупинився із завершенням загарбницьких війн, а з іншого - зросла смертність рабів через їх жорстоку експлуатацію, колони стали економічно важливою фігурою для господарського життя Риму. Римські землевласники почали здавати землю в оренду вільним людям дрібними ділянками за натуральний оброк чи з покладанням на орендаря обов’язку обробляти ще й землю землевласника.

Колони представляли собою найбіднішу частина населення і не мали достатніх засобів для успішної обробки землі, в результаті чого змушені були позичатися у землевласників. Неможливість своєчасно повернути позику призводила економічної залежності колонів від орендодавців. Колон не міг залишити орендовану ділянку, не розрахувавшись з боргами. Таким чином, в III – IV ст. н.е. колонат набуває форму залежного утримання.

У період абсолютної монархії податкова політика імператора призвела до прикріплення колонів до земельних ділянок, які вони обробляли. Цінність землі визначалася з урахуванням колона, що її обробляв. Таким чином, не тільки землевласник був заінтересований в тому, щоб колон не залишав ділянку, але й держава. На цьому ґрунті фактична безправність колонів стала перетворюватись на юридичну.

У IV ст. н.е. закон заборонив вільним орендарям, які сиділи на чужих землях, залишати їх. А у 357 р. було введено заборону на відчуження земельної ділянки окремо від колоні

в. Так з’явилась нова категорія залежних людей, що мали певну правоздатність, але вельми обмежену в її здійсненні. Колон мав право вступати в шлюб і мати майно, але якщо колон самовільно залишав землю, землевласник засобами віндикації мав право витребувати його назад, тобто правове становище колона мало чим відрізнялось від раба. Однак колони не були рабами, юридично вони залишались вільними, але прикріпленими до землі. Колонат був зародком феодалізму, а колон – попередник кріпака. Не тільки сам колон, а і його діти вважались приписаними до даного наділу. Колонат став спадковим. Зростає і особиста залежність колонів від земле володільців, які здійснювали над ними суд і розправу безконтрольно.

 

 

< Попередня   Наступна >