Головне меню

1.1.3. Учасники кримінального процесу

Кримінально – процесуальне прав - Кримінальний процес: Україна, ФРН, Франція, Англія
97

1.1.3. Учасники кримінального процесу

1. Класифікація учасників процесу. 2. Суд (суддя). 3. Прокурор. 4. Органи розслідування. 5. Підстави для відводу і самовідводу судді, прокурора, слідчого.

1. Класифікація учасників процесу. Всіх учасників процесу можна поділити на три групи:

А) Суд і правоохоронні органи.

Б) Особи, що мають якийсь інтерес у справі (захисники, позивачі, відповідачі, потерпілі).

В) Особи які не мають особистих інтересів (свідки, поняті), а також особи, які допомагають правоохоронним органам (спеціалісти, секретарі).

2. Суд (суддя) – центральний орган у кримінальному судочинстві, це орган, який визначає результат кримінальної справи. Основні повноваження: суддя може порушити кримінальну справу, він виконує функцію попереднього розгляду справи, вирішує справу по суті, бере участь у апеляційному і касаційному розгляді справи.

Суд у всіх стадіях процесу – dоmіnus lіtis (господар процесу).

3. Прокурор – це єдиний учасник всіх стадій процесу.

Форми діяльності прокурора: 1. Порушення кримінальної

справи. 2. Притягнення до відповідальності осіб, що вчинили злочин. 3. Здійснення нагляду за органами розслідування. 4. Обов'язкова участь прокурора у попередньому розгляді справи суддею. 5. Виконання функції державного обвинувачення, заявлення клопотань, відводів. 6. Участь у розгляді справи в апеляційному і касаційному суді. 7. Здійснення нагляду за виконанням вироку.

4. Органи розслідування – це родове поняття. Поділяються вони на органи дізнання і органи слідства.

До органів слід

ства відносяться: слідчі прокуратури (загальної, військової, природоохоронної, транспортної), слідчі органів внутрішніх справ, слідчі органів безпеки, слідчі податкової міліції. Як правило, всі рішення слідчий приймає самостійно, за винятком тих, для яких потрібна санкція прокурора. Вказівка прокурора є обов'язковою для слідчого. Але слідчий може висловити незгоду з рішенням прокурора у таких випадках: 1) про притягнення як обвинуваченого; 2) про кваліфікацію злочину і обсяг обвинувачення; 3) про направлення справи до суду; 4) про закриття справи.

У даних випадках слідчий має право не виконувати вказівку прокурора і повідомити про це прокурора вищого рівня, У цьому разі прокурор або скасовує вказівки прокурора нищого рівня, або доручає провадження слідства в цій справі іншому слідчому.

Функції органів дізнання виконують: міліція, органи безпеки, органи охорони державного кордону, органи державного пожежного нагляду, митні органи, начальники виправно-трудових установ, командири військових частин, капітани морських суден, які перебувають у далекому плаванні.

5. Підстави і порядок відводу суддів, прокурорів, слідчих передбачені у ст.ст. 54 – 63 КПК. Суддя підлягає відводу:

Якщо він являється позивачем, відповідачем або родичем учасників процесу.

Якщо суддя брав участь у даній справі у якості свідка, експерта, перекладача.

Якщо суддя особисто або його родичі зацікавлені у результатах справи.

При наявності інших підстав, що викликають сумнів в об’єктивності судді.

Якщо суддя вже брав участь при розгляді справи у судді першої інстанції, то він не може брати участь при повторному розгляді справи.

Для відводу прокурора застосовуються також підстави, як і для відводу судді. Однак існують певні винятки. Так, попередня участь прокурора у розгляді справи у суді першої інстанції не є підставою для його відводу при подальшому перегляді справи у апеляційному чи касаційному суді.

До слідчого застосовуються такі ж правила відводу, що й до судді і прокурора.

Порядок відводу:

якщо справа розглядається колегією суддів, то питання. про відвід вирішують інші судді цієї колегії. При

рівності голосів суддя підлягає відводу;

питання про відвід прокурора за клопотанням зацікавленої сторони вирішує прокурор вищого рівня;

питання про відвід слідчого вирішує прокурор, який здійснює нагляд за слідчим. Заява про відвід слідчого має бути розглянута протягом 24 годин.

 

< Попередня   Наступна >