Головне меню

5.1.2. Касаційне провадження

Кримінально – процесуальне прав - Кримінальний процес: Україна, ФРН, Франція, Англія
80

5.1.2. Касаційне провадження

1. Суть і значення касаційного провадження. 2. Суб'єкти і порядок касаційного оскарження. 3. Касаційні інстанції і строки касаційного оскарження. 4.Підстави для скасування або зміни судового рішення. 5.Розгляд справи касаційним судом. 6. Результати розгляду справи судом касаційної інстанції. 7. Звернення ухвали до виконання.

1. Суть і значення касаційного провадження. Касаційне провадження – це стадія кримінального процесу, в якій суд вищого рівня перевіряє за касаційними скаргами і поданнями судові рішення апеляційних судів, а також вироки місцевих судів і ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків.

Касаційний суд не вправі посилити покарання або застосувати закон про більш тяжкий злочин. Тут діє принцип (недопустимість повороту до гіршого). Попереднє судове рішення може бути скасоване у зв'язку з необхідністю застосувати закон про більш тяжкий злочин або більш тяжке покарання лише у разі, коли з цих підстав вніс подання прокурор, подав скаргу потерпілий чи його представник.

Значення цієї стадії в тому, що вона є гарантією забезпечення законності і охорони прав особи; виправлення судових помилок; забезпечення однакового і правильного застосування законів; сприяння досягненню мети правосуддя.

2. Суб'єкти і порядок касаційного оскарження. Касаційні скарги на судові рішення мають право подати особи,коло яких визначено у ст. 348 КПК (див попередній параграф Апеляційне провадження).

Касаційні скарги на вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, мають право подати: засуджений, його законний представник і захисник; виправданий, його законний представник і захисник; позивач, відповідач або їх представники; потерпілий, його представник. Ка

саційні подання мають право подати також Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, міст Києва і Севастополя, прирівняні до них прокурори та їх заступники в межах їх повноважень незалежно від їх участі в розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції.

Порядок касаційного оскарження і внесення касаційного подання. Касаційне подання і скарги на судові рішення подаються через суд, який постановив вирок або виніс ухвалу чи постанову, а на інші рішення – безпосередньо до касаційного суду (ст. 387 КПК). До скарги, подання додаються стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких вона стосується. Цей обов'язок не поширюється на засудженого, який перебуває під вартою.

Зміст касаційних скарг і подання повинні відповідати вимогам, що відносяться до апеляційних скарг. Повідомлення про надходження касаційних скарг і подання на судові рішення здійснюються судом, який постановив оскаржуване рішення, з додержанням вимог ст. 351 КПК.

3. Касаційні інстанції і строки касаційного оскарження. Касаційні скарги і подання розглядаються:

а) колегією суддів, палати Верховного Суду України з кримінальних справ на судові рішення, постановлені Верховним судом АРК, обласними, Київським і Севастопольським міськими судами, вироки місцевих судів;

б) колегією суддів військової колегії Верховного Суду України – на судові рішення, постановлені військовими судами регіонів і Військово-Морських Сил, вироки військових судів гарнізонів.

Строки касаційного оскарження і внесення касаційного подання. Касаційні скарги і подання на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, можуть бути подані протягом одного місяця з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови.

Касаційні скарги і подання на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, можуть бути подані протягом шести місяців з моменту набрання ними законної сили.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскарження, справа ніким не може бути витребувана із суду, який виконує судове рішення, за винятком суду касаційної інстанції. У разі подачі скарги чи подання скарги з пропуском встановлених строків і при відсутності клопотання про його відновлення скарга чи подання постановою судді визнається такою, що не підлягає розгляду. Цей строк може бути відновлений у випадках і в порядку, передбачених ст. 353 КПК.

4. Підстави для скасування або зміни судового рішення. Підставами для скасування або зміни вироку, ухвали, постанови є:

істотне порушення кримінально-процесуального закону;

неправильне застосування кримінального закону;

невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого.

Вирок апеляційного суду, постановлений ним як судом першої інстанції, може бути скасований або змінений і в зв'язку з однобічністю, неповнотою дізнання, досудового чи судового слідства або невідповідністю висновків суду, викладених у вироку, фактичним обставинам справи.

Касаційний суд не вправі скасувати виправдувальний вирок або ухвалу, постанову про закриття справи лише з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого.

5. Розгляд справи касаційним судом. Подання касаційних скарг на судові рішення, постановлені апеляційним судом як судом першої інстанції, зупиняє набрання ним законної сили. Подання касаційних скарг на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, не зупиняє набрання ними законної сили.

Після ознайомлення всіх учасників процесу з касаційною скаргою, суд, який постановив судові рішення, протягом семи діб передає справу разом з поданою скаргою, поданням і запереченнями на неї до касаційного суду і визначає дату розгляду справи, про що повідомляє сторони у справі.

Касаційну скаргу, подання на судові рішення апеляційного суду, поставлені ним в апеляційному порядку, до розгляду призначає касаційний суд, про що повідомляє прокуророві, а також особам, які мають право на касаційне оскарження, роз'яснює їм, що вони вправі подати заперечення на подання чи скаргу або ж подати власні подання, скарги про перегляд справи у касаційному порядку.

Сторони мають право доповнити, змінити або відкликати касаційні скарги чи подання, а також подати свої заперечення на скаргу, подання іншого учасника судового розгляду.

У засіданні суду касаційної інстанції, яке проводиться за участю прокурора, можуть брати участь усі заінтересовані особи. У разі потреби суд має право запросити заінтересованих учасників для дачі пояснень. Клопотання засудженого, який утримується під вартою, про виклик його для дачі пояснень при касаційній перевірці судових рішень, постановлених апеляційним судом, як судом першої інстанції, є обов'язковим для суду касаційної інстанції. Учасники судового розгляду, що з'явилися у судове засідання, мають право давати пояснення.

Строки розгляду справи в касаційному суді. Касаційне подання, касаційна скарга на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, призначаються до касаційного розгляду не пізніше двох місяців з дня їх направлення до касаційного суду, а подання чи скарга на судові рішення апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, – не пізніше двох місяців з дня винесення ухвали про призначення справи до касаційного розгляду.

Не пізніше як за три дні до розгляду справи в приміщенні касаційного суду має бути вивішено оголошення про час і місце розгляду справи. В необхідних випадках за ухвалою касаційного суду розгляд справи може бути перенесений. Про зміну дати розгляду справи суд касаційної інстанції заздалегідь повідомляє осіб, які беруть участь у справі.

Розгляд справи касаційним судом. Справа з касаційними скаргами і поданнями розглядається судом у складі трьох суддів з участю прокурора та обов'язковим повідомленням заінтересованих осіб.

Касаційний суд перевіряє законність та обґрунтованість судового рішення за наявними в справі і додатково поданими матеріалами в тій частині, в якій воно було оскаржене. Суд касаційної інстанції вправі вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується становище засудженого чи виправданого. Якщо задоволення скарги чи подання дає підстави для прийняття рішення на користь інших засуджених, від яких не надійшли скарги або щодо яких не внесено подання, касаційний суд зобов'язаний прийняти таке рішення.

6. Результати розгляду справи судом касаційної інстанції. Суд касаційної інстанції може:

а) залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу чи подання – без задоволення;

б) скасувати судове рішення і направити справу на нове розслідування або новий судовий чи апеляційний розгляд;

в) скасувати вирок, постанову чи ухвалу і закрити справу;

г) змінити вирок, постанову чи ухвалу (в сторону покращання становища засудженого чи виправданого).

У разі відкликання касаційних скарг чи подання касаційний суд виносить ухвалу про закриття касаційного провадження, якщо іншими учасниками судового розгляду рішення не було оскаржене в касаційному порядку (ст. 396 КПК).

 

< Попередня   Наступна >