Головне меню
Головна Підручники Кримінально-процесуальне право Кримінально - процесуальне право 3. ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАКРИТТЯ І ВІДНОВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

3. ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАКРИТТЯ І ВІДНОВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

Кримінально – процесуальне прав - Кримінально - процесуальне право
157

3. ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАКРИТТЯ І ВІДНОВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

Кримінальну справу закривають у такому процесуальному порядку.

Слідчий, не ознайомлюючи учасників досудового слідства зматеріалами кримінальної справи, закриває її мотивованою постановою, в якій зазначає:

відомості про особу обвинуваченого;

суть справи;

підстави для закриття справи;

рішення про скасування запобіжного заходу і заходів із забезпечення цивільного позову та можливої конфіскації майна;

рішення щодо вирішення питання про речові докази відповідно до ст. 81 КПК.

Постанова про закриття кримінальної справи є підсумковим документом. Тому викладення її змісту має відображати найголовніші результати провадження. В описовій частині постанови про закриття справи за підставами, що не реабілітують, доцільно навести здобуті докази із вказівкою на аркуші справи, де про них зазначено.

Якщо розслідуванням встановлено факти, які вимагаютьзастосування заходів громадського або дисциплінарного впливу чиадміністративного стягнення щодо особи, яку притягали як обвинуваченого, або щодо інших осіб, слідчий, закриваючи кримінальнусправу, доводить ці факти до відома громадської організації, трудового колективу або адміністрації підприємства, установи, організаціїдля вжиття відповідних заходів впливу або надсилає матеріали справидо суду для застосування заходів адміністративного стягнення.

Копію постанови про закриття справи надсилають:

прокуророві;

особі, яку притягали до кримінальної відповідальності;

особі, за заявою якої було порушено справу;

потерпілому та цивільному позивачеві.

Постанову органу дізнання, слідчого про закриття справи можебути ос

каржено прокуророві в 7-денний строк із дня одержанняписьмового повідомлення або копії постанови про закриття справи(ч. 1 ст. 215 КПК).

Постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про закриття справи може оскаржити особа, інтересів якої вона стосується, або її представник до місцевого суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, яка винесла постанову, протягом 7 днів із дня отримання її копії чи повідомлення прокурора про залишення скарги на цю постанову без задоволення (ст. 236-5 КПК).

Особа, щодо якої провадилося слідство, має право оскаржити постанову про закриття кримінальної справи в частині, що стосується підстав закриття справи.

Отже, постанову про закриття справи, складену органом дізнання чи слідчим, може бути оскаржено або до прокурора, або одразу до суду. Це положення випливає з ч. 2 ст. 55 Конституції України, згідно з якою "кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади".

Прокурор розглядає скаргу і приймає за нею рішення непізніше ЗО днів з дня її надходження: про скасування постановипро закриття справи і відновлення досудового слідства або про залишення скарги без задоволення. Про прийняте рішення прокурорповідомляє скаржника.

Скаргу розглядає судця в порядку, передбаченому ст. 236-6 КПК, протягом 5 днів, а у разі складності справи — 10 днів із дня надходження закритої справи до суду. Суддя може прийняти за скаргою такі самі рішення, що й прокурор.

У разі закриття справи через смерть обвинуваченого близькіродичі та громадські організації вправі з метою реабілітації померлого просити про доведення досудового слідства до кінця.

Відновлення слідства у закритій кримінальній справі може мати місце тільки:

у межах строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, визначених ст. 49 КК;

за постановою прокурора, начальника слідчого відділу, судді.

ВИСНОВКИ З ПИТАННЯ 3:

Кримінальна справа закривається постановою слідчого.

Постанову про закриття справи може бути оскаржено прокуророві та до суду.

Досудове слідство у закритій кримінальній справі може бутивідновлено за постановою прокурора, начальника слідчого відділу,судді тільки в межах строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

 

< Попередня   Наступна >