Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні §3. Основні поняття курсу “Прокурорський нагляд в Україні”

§3. Основні поняття курсу “Прокурорський нагляд в Україні”

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
141

§3. Основні поняття курсу “Прокурорський нагляд в Україні”

Як наукова та навчальна дисципліна прокурорський нагляд оперує сукупністю певних понять для визначення та розкриття змісту організації і діяльності органів прокуратури по виконанню покладених на них завдань, функцій та застосуванню наданих повноважень. Одноманітне визначення та тлумачення цих понять є необхідним теоретичним підґрунтям для належного сприйняття навчального курсу “Прокурорський нагляд в Україні”.

Система прокуратури – впорядкована відповідно до єдиних засад організації та діяльності сукупність органів та установ прокуратури, які виконують взаємопов’язані завдання та функції , спрямовані на забезпечення законності у державному управлінні.

Орган прокуратури – складова частина системи прокуратури України, організована відповідно до адміністративно-територіального поділу України (територіальні прокуратури) або відповідно до організаційно-структурних та правових відносин у різних сферах суспільного життя (спеціалізовані прокуратури).

Функція прокуратури –такий напрямок її діяльності, який обумовлений завданнями, покладеними на прокуратуру, а також наділеними повноваженнями по їх виконанню.

Прокурорський нагляд –вид діяльності спеціально уповноважених органів державної влади, наділених повноваженнями по виявленню порушень законів, вжиттю заходів до поновлення порушених прав громадян та юридичних осіб та притягненню винних осіб до відповідальності.

Слід мати на увазі, що термін “прокурорський нагляд” використовується у правовій науці також і для позначення відповідної галузі правової науки, і відповідної навчальної дисципліни.

Об’єкт прокурорського нагляду –сукупність юридичних на фізичних осіб, на які роз

повсюджується компетенція прокуратури (ст. 1 Закону України “Про прокуратуру”).

Суб’єкт прокурорського нагляду –посадова особа органу прокуратури, яка діє відповідно до своєї компетенції (ст. 56 Закону “Про прокуратуру”, п. 6 ст. 32 КПК України ).

Прокурорсько-наглядові повноваження - відносини, які виникають між прокурором та юридичними та фізичними особами (посадовими) в процесі здійснення нагляду за додержанням та виконанням Конституції України та законів.

Компетенція прокурора – сукупність повноважень (прав, обов’язків та відповідальності) по виконанню покладених на нього завдань та функцій у певних сферах діяльності.

Акт прокурорського нагляду –передбачений законом правовий засіб реалізації повноважень прокурора по виявленню порушень закону, їх усуненню та притягненню винних осіб до відповідальності.

Прокурор –посадова особа – державний службовець, який перебуває на державній службі в органах прокуратури, має повноваження по здійсненню покладених на прокуратуру функцій та завдань відповідно до встановленої компетенції.

Прокурорські працівники –прокурори, слідчі, наукові та педагогічні працівники установ прокуратури, яким відповідно до їх посад та стажу роботи присвоєні класні чини.

 

< Попередня   Наступна >