Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні §4. Завдання та функції прокуратури України.

§4. Завдання та функції прокуратури України.

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
112

§4. Завдання та функції прокуратури України.

Повноваження прокурорів, організація, засади та порядок діяльності органів прокуратури визначаються Конституцією України, Законом “Про прокуратуру”, іншими законодавчими актами (ч. 1 ст. 3 Закону “Про прокуратуру”).

Конституція України закріплює основні функції прокуратури (ст. 121) та засади її діяльності. Відповідно до ст. 123 Конституції, органи прокуратури України становлять єдину централізовану систему, яку очолює Генеральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим. Строк повноважень Генерального прокурора України – п’ять років.

Завдання, організація і порядок діяльності прокуратури, а також повноваження прокурорів визначаються Законом України від 5.11.91 р. “Про прокуратуру”. Цей Закон складається з таких розділів: 1 –Загальні положення (ст.1-12); П- Система, структура і організація діяльності органів прокуратури (ст.13-18); Ш –Прокурорський нагляд : Глава 1 “Нагляд за додержанням і застосуванням законів” (ст. 19 –28), Глава 2 “Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно - розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство”(ст.29-33), Глава 3 “Підтримання державного обвинувачення та представництво інтересів громадянина або держави в суді”(ст.34-43), Глава 4 “Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян”(ст.44-45); Розділ ІV –“Кадри органів прокуратури” (ст.46-50); Розділ У –“Інші питання організації і діяльності органів прокуратури” (ст.51-56).

Порядок здійснення прокурорами процесуальних повноважень визначається також Кримінально-процесуальним, Цивільно-процесуальним, Господарським-процесуальним , Сімейним кодексами, а також Кодексом

України про адміністративні правопорушення, іншими законами.

Окремі закони містять загальні норми, які відносяться до діяльності прокуратури в цілому (наприклад, “Про мови в Україні”, “Про звернення громадян”, “Про державну службу в Україні” тощо).

Діяльність прокуратури регламентована не тільки відповідними законодавчими актами ( наприклад, Дисциплінарний статут прокуратури України, Положення про класні чини працівників органів прокуратури України, Про Вищу раду юстиції),а й відомчими наказами, положеннями, інструкціями Генерального прокурора України (п. 7 ч. 1 ст. 15 Закону “Про прокуратуру”).

В межах своєї компетенції органи прокуратури мають враховувати норми міжнародного права щодо охорони прав та свобод людини. До таких актів відносяться: Загальна декларація прав людини (1948 р.), Конвенція з прав та основних свобод людини (1950 р.),Міжнародний пакт про громадянські та політичні права та ін.

Правовими засадами діяльності прокуратури є також Конвенції та Меморандуми у галузі міжнародного співробітництва, ратифіковані Верховною Радою України (наприклад, Закон від 22.09.95 р. ”Про приєднання України до Європейської конвенції про передачу провадження у кримінальних справах 1972 р.”) або підписані Генеральним прокурором України (наприклад, Меморандум взаємопорозуміння між Генеральною прокуратурою України та Міністерством юстиції Канади від 25.09.92 р.).

Генеральний прокурор України відповідно до міжнародних угод про надання правової допомоги вирішує питання про порушення і розслідування кримінальних справ, проведення дізнання, видачу злочинців або осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, направлення повідомлень про наслідки кримінального переслідування, а також інші передбачені такими угодами питання.

 

< Попередня   Наступна >