Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 3.1. Організаційними формами міжнародного співробітництва органів прокуратури України є:

3.1. Організаційними формами міжнародного співробітництва органів прокуратури України є:

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
195

3.1. Організаційними формами міжнародного співробітництва органів прокуратури України є:

- участь у підготовці і реалізації міжнародних договорів і угод в сфері надання правової допомоги у цивільних, сімейних і кримінальних справах;

- участь у розробці і реалізації нормативно-правових актів міжнародного співробітництва, яки регулюють права особи;

- розробка, укладення і реалізація міжнародних угод по спільної боротьбі з організованою злочинністю;

- обмін інформацією, яка має взаємний інтерес для

правоохоронних органів;

- проведення спільних наукових досліджень і розробок в області боротьби зі злочинністю;

- обмін досвідом правоохоронної роботи;

- надання допомоги у підготовці та перепідготовці кадрів;

- взаємне надання матеріально-технічної і консуль­тативної допомоги;

- координація заходів при наданні правової допомоги, особливо при розслідувані транснаціональних злочинів.

Крім цього, за запитом компетентних органів країн, з якими Україна знаходиться в договірних відносинах, Генеральна прокуратура надає інформацію про діюче на її території законодавство і практику його застосування органами прокуратури, а також запрошує аналогічну інформацію у цих країн.

Органи прокуратури вправі звертатися до компетентним органів країн про допомогу у встановленні адреси осіб, яки мешкають на їх територіях, якщо цього потребують інтереси реалізації прав громадян України; місця роботи і доходів осіб, яки знаходяться на території цих країн і до яких органами прокуратури України (або за їх участю) пред’явлені майнові

вимоги з цивільних, сімейних і кримінальних справ.

У необхідних випадках органи прокуратури вправі використовувати можливості дипломатичних і консульських установ України для проведення різних дій на тер­иторії країн, з якими Україна має договірні відносини або якщо законодавство країни перебування не забороняє проведення таких дій. Серед таких дій, зокрема: право надавати документи власним громадянам, допитувати їх за доручення компетентних органів, в тому числі й прокуратури, через дипломатичні й консульські установи.

Серед суб’єктів з якими прокуратура України здійснює міжнародне співробітництво можна визначити спеціалізовані міжнародні організації, відповідні структури СНД та правоохоронні органи інших держав.

Генеральна прокуратура України здійснює прямі зв’язки з такими міжнародними організаціями як Інтерпол, Європол, Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю на території СНД та іншими організаціями. Саме на базі цих організацій розповсюджується досвід боротьби з організованою злочинністю, розробляються форми взаємодій держав й їх компетентних органів з виявлення, розслідування і попередження злочинів.

Особливо ефективно міжнародне співробітництво органів прокуратури України здійснюється з прокуратурами країн СНД. Загальний механізм і основні напрямки взаємодії було визначено у Мінської Конвенції про правові відносини і правову допомогу у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 р. Також були укладені: Угода про правову допомогу і співробітництво між органами прокуратури 1992 р.; Угода між Генеральними прокурорами держав-учасників Протоколу до Мінської Конвенції 1993 р.;  Перспективний план спільних наукових досліджень Гене­ральних прокуратур держав СНД.

Приоритетними напрямками взаємодії прокуратур країн СНД є: координація діяльності по боротьбі з організованою злочинністю, тероризмом, незаконним вивозом стратегічних ресурсів, зброї, наркотиків, національних культурних цінностей; протидія злочинним зловживанням у сфері валютного обігу і банківських операцій з легалізації злочинних доходів. Крім цього у прокуратур країн СНД є специфічні риси, однієї з яких є співробітництво при вирішенні цивільно-правових проблем, а також проблем, пов’язаннях є міграційними процесами й їх соціальними наслідками. Є також, практична потреба у розробці загальноприйнятих рекомендацій з удосконалення діяльності органів, які забезпечують організаційний механізм співробітництва прокуратур держав СНД.

У 1995 р. була створена Координаційна Рада Генеральних прокурорів держав СНД, яка діє згідно Положення про нею. Основними завданнями цього органу є координація співробітництва органів прокуратури й інших правоохоронних органів у сфері забезпечення законності та боротьба зі злочинністю та іншими правопорушеннями. З цією метою здійснюється аналіз стану злочинності в СНД, розробка стратегії і узгодженої політики боротьби з нею. Координаційна Рада координує обмін необхідною інформацією, взаємні консультації, розглядає пропозиції з удосконалення правового регулювання співробітництва у цивільних, сімейних і кримінальних справах. Важливим напрямком діяльності Координаційної Ради є розробка мер з підготовки і підвищення кваліфікації кадрів прокуратури, їх наукового, методичного, інформаційного і технічного забезпечення.

При Координаційної Ради Генеральних прокурорів створений Науково-методичний центр, якій займається розробкою проектів щорічних планів спільних науково-дослідних робіт, підготовкою рекомендацій про взаємодію при проведенні наукових досліджень з питань порівняльного аналізу злочинності, проблемам проку­рорського нагляду тощо.

Координаційна Рада Генеральних прокурорів створює постійно діючу виконавчу групу з представників прокуратур країн СНД, а також редакційні і узгоджувальні комісії, тимчасові експертні групи.

У 1997 р. Координаційною Радою Гене­ральних прокурорів був створений Виконавчий Секретаріат, який повинен організовувати всю спільну діяльність прокуратур Співдружності, забезпечувати контроль за виконанням рішень, які приймаються. Він вирішує конкретні питання співробітництва в окремих кримінальних і цивільних справах, сприяє оперативному виконанню окремих доручень про розшук осіб, проведенню слідчих і оперативно-розшукових дій, видачі осіб, які ухиляються від правосуддя.

 

< Попередня   Наступна >